Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση τριών πρέσβεων ε.τ. για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Βρισκόμαστε «σε έναν διαφορετικό κόσμο που "υπνοβατεί" προς μια γενικευμένη σύγκρουση», επισημαίνουν

Την αγωνία τους για την παγκόσμια ειρήνη καταθέτουν οι πρέσβεις επί τιμή Νίκος Δ. Κανέλλος, Αλέξανδρος Κ. Κατράνης και Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, με χτεσινό κείμενό τους, συνοδεύοντάς την με προτάσεις «για την ειρήνευση, τη συνεργασία και την ασφάλεια στον κόσμο».

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, «εδώ και έναν μήνα ζούμε το "αδιανόητο". Είχαμε πειστεί ότι τουλάχιστον ο "παλαιός", βεστφαλικός κόσμος είχε λάβει τα μαθήματά του από την "εποχή των άκρων", είχε ξεπεράσει τη "σύγκρουση των πολιτισμών" και είχε φτάσει, αν όχι στο "τέλος της Ιστορίας", στην παγκοσμιοποίηση των αξιών, των αγορών και του χρήματος και αντιμετώπιζε με διάθεση ειρήνης και συνεργασίας τις προκλήσεις που θέτουν η οικονομική ανισότητα, οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές σε άλλες ηπείρους, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.

Εν τούτοις, το συσσωρευμένο εμπρηστικό υλικό δεν λείπει - γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια μας. Νομίζουμε ότι είναι το παρελθόν που πεθαίνει δημιουργώντας ιστορία και όχι το μέλλον που επιστρέφει στην "κόλαση" της βίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου εγκαταλείψαμε την ουτοπία της γαλήνιας κανονικότητας για να βρεθούμε σ' έναν διαφορετικό κόσμο που "υπνοβατεί" προς μια γενικευμένη σύγκρουση. Είδαμε τη βία με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία να ξαναγίνεται η "μαμή της Ιστορίας" στην Ευρώπη και η "φωτιά και το ατσάλι" να καλούνται και πάλι να δώσουν λύση σε προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με τον "λόγο". Ανθρώπινες ζωές χάνονται, υποδομές καταστρέφονται, η παραγωγική διαδικασία σταματά, οι συνέπειες είναι αδύνατο να υπολογιστούν.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας και της πυρηνικής εξολόθρευσης.

Το κόστος στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στον κόσμο είναι κολοσσιαίο.

Εχει γίνει πολύ κακό, αλλά δεν είναι αργά για να το σταματήσουμε. Η κραυγή των όπλων μπορεί να σιγήσει, οι ζωντανοί να θρηνήσουν τους νεκρούς, "τα όνειρα να λάβουν εκδίκηση"».

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουν μια σειρά από διπλωματικές προτάσεις, για άμεση κατάπαυση του πυρός, διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Ρωσία και Ουκρανία - Ρωσία, με τις δεύτερες να επικεντρώνονται στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους και τις πρώτες να καλύψουν θέματα όπως η απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων, ο περιορισμός χρήσης επίγειων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, συμφωνία περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ