Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης αποθεμάτων Ενέργειας

Πολύωρες διακοπές ρεύματος που χτες έφτασαν μέχρι και ... 13 ώρες τη μέρα (!) συνεχίζονται στη Σρι Λάνκα (στον Ινδικό Ωκεανό), μετά από οδηγίες της κυβέρνησης, με στόχο, όπως λέει, την αντιμετώπιση της τεράστιας μείωσης των αποθεμάτων Ενέργειας.

«Εχουμε ήδη δώσει οδηγίες σε αξιωματούχους να σβήσουν τα φώτα στους δρόμους σε όλη τη χώρα προκειμένου να εξοικονομηθεί Ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Παβίθρα Γουανιαράτσι. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιων Υπηρεσιών Τζανάκα Ρατναγιάκε είπε ότι ζητήθηκε επίσημα οι δημόσιοι υπάλληλοι να δουλέψουν από το σπίτι για το επόμενο διήμερο, ώστε «να διαχειριστούμε καλύτερα τα διαθέσιμα καύσιμα».

Οι ανάγκες ηλεκτρισμού της Σρι Λάνκα καλύπτονται κατά 40% από σταθμούς παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η παρατεταμένη ξηρασία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Επίσης, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί την τελευταία 2ετία κατά 70%, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή φορτίων (π.χ. ντίζελ) που φτάνουν στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη συζητιέται η χώρα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ (για πολλοστή φορά στην ιστορία της). Ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Ραζαπάκσα αναμένεται τον Απρίλη να έχει σχετικές επαφές στην Ουάσιγκτον. Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ταμείο εκτίμησε ότι η Σρι Λάνκα χρειάζεται μια «περιεκτική στρατηγική» για να καταστήσει βιώσιμο το εξωτερικό χρέος.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται συζητήσεις για να ζητήσει η χώρα νέα δάνεια από Ρωσία και Κίνα, με φόντο την ενίσχυση των σχέσεων μαζί τους τα τελευταία χρόνια, σε πολλά επίπεδα, περιλαμβανομένου και του στρατιωτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ