Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο ΝΑΤΟ

Μια διαφορετική συνάντηση  φιλοξένησε το ΚΚΕ  στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, «καρπός» της οποίας ήταν η απόφαση για συγκρότηση «Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου»

Με μια απόφαση σε πλήρη αντιστοιχία με την ανησυχία που διακατέχει τους βαλκανικούς λαούς από το γεγονός ότι οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ συνεχίζονται σε κάθε άκρη της Βαλκανικής Χερσονήσου αλλά και με τις ολοένα και αυξανόμενες αγωνιστικές τους διαθέσεις, έκλεισαν οι διήμερες εργασίες της συνάντησης βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που φιλοξένησε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως η απόφαση αυτής της συνάντησης, στο βαθμό που ανταποκριθεί στους στόχους που τέθηκαν, γυρνάει σελίδα στον αντιΝΑΤΟικό αγώνα των βαλκανικών λαών. Οι δεκάδες αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων που πήραν μέρος, από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία, εκτίμησαν ως επιτακτική την ανάγκη του συντονισμού της δράσης τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν ομόφωνα τη συγκρότηση του «Βαλκανικού αντιΝΑΤΟικού Κέντρου», το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες κοινές αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις, τον ερχόμενο Μάρτη, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικάτων, φιλειρηνικών κινημάτων, παράγοντες του πνεύματος και της διανόησης από τη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη συνάντηση συνοψίζεται η προβληματική που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των εργασιών της και περιλαμβάνονται οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Αυτό έχει ως εξής:

«Μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, 19 κόμματα, κινήματα και οργανώσεις από την Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία συναντήθηκαν στις 18 και 19.11.2000 στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα της συνάντησης ήταν: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις".

Οι μετέχοντες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις που ανεξάρτητα από άλλες διαφορές ανησυχούν και αντιστέκονται στην πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις επιλογές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των φορέων που τις υλοποιούν. Από τη Θεσσαλονίκη χαιρετίζουν τους πολύμορφους αγώνες σε πολλές βαλκανικές χώρες.

Διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα αυτή έχουν εντείνει την αστάθεια και τις αποσχιστικές ενέργειες, δυνάμωσαν τον αυταρχισμό και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των εργαζομένων.

Διαπιστώνουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής εντείνεται.

Θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ με το νέο δόγμα του, με την επέκτασή του προς την Ανατολή και τη Μεσόγειο, με τη δημιουργία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης και τους λεγόμενους "ανθρωπιστικούς" πολέμους επιχειρεί να αποτρέψει τους λαούς να επιλέγουν ελεύθερα την πορεία της εξέλιξής τους. Ανατρέπει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρότερου.

Με την κλιμάκωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και την πολύμορφη δράση του μέσω του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (PFP) και άλλων δραστηριοτήτων επιδιώκεται η προσαρμογή όλων των βασικών τομέων στις επιλογές αυτές.

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε ένας πλούσιος διάλογος κι ανταλλάχτηκαν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις γύρω από το θέμα, όπως και εμπειρίες από τη δράση των κινημάτων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για την ειρήνη και τη φιλία των βαλκανικών λαών, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κύκλων να αντιπαραθέσουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο.

Οι μετέχοντες θα αγωνιστούν:

- Να μην ενταχτούν νέες χώρες της Βαλκανικής στο ΝΑΤΟ, να αποσυρθούν από αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία και τελικά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

- Να φύγουν από Ελλάδα - Τουρκία και να μην επεκταθούν σε άλλες χώρες της Βαλκανικής αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά όπλα.

- Να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Κόσσοβο, τη Βοσνία και άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

- Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Βαλκανικής.

- Να αποζημιωθούν η Γιουγκοσλαβία και οι άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιές από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

- Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο κυνήγι των εξοπλισμών, ενάντια στην αγορά νέων όπλων, που κυρίως γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, σε βάρος των αναγκών για κοινωνικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες για να μην αλλάξουν τα σύνορα και οι μειονότητες να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Η μόνη προοπτική για τους βαλκανικούς λαούς και την ειρήνη, είναι η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των χωρών, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Οι μετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες και συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους και τη δράση άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων με κοινές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, θεματικές συναντήσεις. Συμφώνησαν στην ανάγκη τακτικών συναντήσεων των δυνάμεων της αντιΝΑΤΟικής διαβαλκανικής συμμαχίας.

Οι μετέχοντες κάνουν έκκληση στις φιλειρηνικές οργανώσεις της Ευρώπης να συνεχίσουν να διοργανώνουν διεθνή δικαστήρια για την καταδίκη από τους λαούς των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ, στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Αποδέχτηκαν την πρόταση να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το Μάρτη του 2001 ένα 3ήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την 2η επέτειο τουπολέμου τουΝΑΤΟ.

Αποφάσισαν τη συγκρότηση του "Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου" με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και την υποστήριξη των κοινών πρωτοβουλιών».


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ