Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρειαζόμαστε ισχυρό Κόμμα

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα που η «νέα τάξη πραγμάτων» προσπαθεί να επιβάλει τη δική της πολιτική, την πολιτική της βίας και της μισαλλοδοξίας στους λαούς της Γης, μεταβάλλοντάς τους σε άβουλα πλήθη, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τα ισχυρά οικονομικά κράτη της ΕΕ, επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη αντίστασης και πάλης των λαών όπου Γης, για την ανατροπή της κατάστασης αυτής και την παγίωση μιας άλλης πολιτικής που θα έχει σαν επίκεντρο την ανύψωση της ανθρώπινης υπόστασης, μέσα σ' έναν κόσμο που θα διέπεται από αισθήματα δικαιοσύνης και την αγάπη προς τον άνθρωπο, την αγάπη προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία κάθε λαού, το σεβασμό προς τις λαϊκές κατακτήσεις.

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η εργατική τάξη και γενικά ο λαός δέχεται τη χειρότερη επίθεση από τις καπιταλιστικές δυνάμεις. Επίθεση μεσαιωνικής μορφής για την αφαίρεση κεκτημένων με αίμα δικαιωμάτων, όπως το οχτάωρο. Στόχος η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αφαίρεση κοινωνικών παροχών, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην παιδεία, στην υγεία και γενικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Στις χώρες της πρώην Σοβ. Ενωσης επικρατεί φτώχεια και εξαθλίωση. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται και δραστηριοποιούνται μέσα από το ΝΑΤΟ, που κάποτε ονόμαζαν αμυντικό οργανισμό, όπου κυριαρχεί το νέο δόγμα και το δίκαιο του ισχυρού. Παραγκωνίζει τον ΟΗΕ και επεμβαίνει στρατιωτικά, όπου θεωρεί αναγκαίο, εναντίον ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών, όπως τελευταία στη Γιουγκοσλαβία. Καταλύεται η 50χρονη ειρήνη στη Βαλκανική και η περιοχή ξαναγίνεται η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού βρίσκεται η Νοτιοανατολική Ευρώπη και φυσικά και η χώρα μας.

Επιδιώκεται η αλλαγή των συνόρων και η δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, προωθούνται τα οικονομικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, διεύρυνση αγορών, έλεγχος φυσικών πόρων, πετρελαίων κλπ.

Η ελληνική κυβέρνηση ανεπιφύλακτα τάσσεται υπέρ αυτής της πολιτικής και το έχει αποδείξει έμπρακτα, κατά την περίοδο του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή, η άκρως επικίνδυνη, πρέπει να ανατραπεί, πήρε την απόφαση στο 15ο Συνέδριό του της οικοδόμησης του ΑΑΔΜ πάλης, που θα αγωνιστεί για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Ηταν μια σωστή και αναγκαία απόφαση που αξίζει να συγχαρούμε το ΚΚΕ και για το λόγο που ήταν το πρώτο και μοναδικό κόμμα που έκανε αυτή την πρόταση. Η οικοδόμηση του Μετώπου θα στηρίζεται, σύμφωνα με τις Θέσεις της ΚΕ, σε κοινωνικά κινήματα της εργατικής τάξης, των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, μικρούς επιχειρηματίες, τη φτωχή αγροτιά και διάφορα άλλα κοινωνικά κινήματα, όπως νεολαίας, γυναικών, παιδείας κλπ.

Η οικοδόμηση του μετώπου δε φαίνεται να είναι και εύκολη υπόθεση. Θα υπάρχουν αντιδράσεις και προσπάθειες υπονόμευσης αυτών των προσπαθειών, από την άρχουσα τάξη. Θα υπάρξουν ενδογενείς αδυναμίες που θα καθορίζουν, ως ένα βαθμό, τη δραστηριοποίηση των δυνάμεων του μετώπου.

Στη Θέση 20 αναφέρεται ότι το ΑΑΔΜ θα αποτελείται «από ανομοιογενείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Δεν οδηγεί υποχρεωτικά στο σοσιαλισμό, επειδή οι δυνάμεις αυτές θα έχουν διαφορετικό επίπεδο συνειδητοποίησης, διαφορετικές αντιλήψεις και τάσεις για το χαρακτήρα της εξουσίας και διαφορετική αντίληψη για το σοσιαλισμό». Και ακόμα ότι «η συγκρότηση του Μετώπου δεν προϋποθέτει συμφωνία για το σοσιαλισμό». Οτι «στην πορεία, το μέτωπο μπορεί να αποκτήσει επαναστατικά χαρακτηριστικά, οπότε μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση επαναστατική, που θα παγιώσει την εξουσία της εργατικής τάξης».

Συμφωνώ απόλυτα με τις Θέσεις αυτές. Σε μια όμως ομαλή πολιτική εξέλιξη. Αν όμως οι εξελίξεις δεν είναι ομαλές, πράγμα πολύ πιθανό και οι κοινωνικοί μας εταίροι δε δεχτούν για διάφορους λόγους να παλέψουν για μια σοσιαλιστική εξέλιξη, τι θα γίνει; Μια δημοκρατία αστικού ή μισο-αστικού τύπου μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος; Χωρίς προοπτική εξέλιξης; Επιβραβεύεται έτσι ο αγώνας μας; Εδώ, σύντροφοι χρειάζεται προσοχή, να μη χάσουμε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια μας, ακόμα μια φορά.

Συμμαχία κάναμε και στην ίδρυση του Συνασπισμού και μάλιστα με δυνάμεις που βγήκαν από τα σπλάχνα του ΚΚΕ. Τι κάναμε; Διαρκώς υποχωρήσεις, που κοντέψαμε να χάσουμε τα κομματικά μας χαρακτηριστικά. Πόσο μάλλον με συμμαχίες ανομοιογενών δυνάμεων. Οπως είπα και πιο πάνω, συμφωνώ απόλυτα για την οικοδόμηση του μετώπου. Μια επιφύλαξη έχω, για το πώς θα εξελιχθεί. Θεωρώ σωστό ότι από την αρχή της οικοδόμησης του μετώπου στόχος να είναι ο σοσιαλιστικός προσανατολισμός, για να μη μείνουμε μεσοστρατίς του αγώνα. Εγώ, σύντροφοι, έχω ξεκινήσει από την ΕΠΟΝ. Ανήκω στα παλιά μέλη του Κόμματος. Εχω ζήσει όλες τις καταστάσεις, από τις μεταπολεμικές εξελίξεις. Χάσαμε αρκετές φορές την εξουσία μέσα από τα χέρια μας και το πληρώσαμε με αίμα και με δάκρυα. Οι σύμμαχοί μας εφόσον θα δεχτούν να παλέψουν μαζί μας ενάντια στον καπιταλισμό, πιστεύω ότι θα έχουν και κάποιο πολιτικό προσανατολισμό. Θα έχουν συνειδητοποιήσει ορισμένα πράγματα και θα 'χουν διδαχθεί πολλά από τις μέχρι σήμερα πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό πρέπει να μας δίνει θάρρος και να μη χάνουμε τον καιρό μας με φιλοσοφικές παλινδρομήσεις.

Για την επιτυχία του σκοπού μας χρειάζεται ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλη την προσοχή μας. Ενα Κόμμα που να μπορεί να οδηγήσει σωστά το συμμαχικό αγώνα. Ενα Κόμμα που η κομματική βάση θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο. Που θα μπορεί στο χώρο της να παράγει πολιτική. Να είναι το στήριγμα και τα πόδια του Κόμματος. Η κάθε ΚΟΒ πρέπει να μελετήσει τις συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή της και να οργανώσει σωστά την οικοδόμηση του μετώπου, για την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, μέσα από τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο χώρο της, με προοπτική το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Είτε είναι οργάνωση της πόλης, είτε της υπαίθρου. Πρέπει να εξαλειφθεί ο υδροκεφαλισμός που υπάρχει. Δεν μπορεί όλες τις δουλιές του Κόμματος, να τις κάνει η η ΚΕ. Η ΚΕ είναι το επιτελείο του Κόμματος που θα χαράξει την πολιτική του. Η βάση πρέπει να υλοποιεί αυτή την πολιτική. Να την κάνει πράξη. Για να ισχυροποιηθεί το Κόμμα, πρέπει να καταπολεμηθεί η χαλαρότητα, να ενισχυθεί η αυτοπειθαρχία και να ανέβει το ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο των μελών. Να διαβάζεται ο «Ριζοσπάστης», ώστε να είμαστε ενήμεροι για τις πολιτικές εξελίξεις και έτσι να ανεβάζουμε το πολιτικό μας κριτήριο και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

Μεγάλη επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί στην ΚΝΕ. Τελευταία έχει ενισχύσει πολύ τη θέση της, υπολείπονται όμως πολλά ακόμα. Κι αυτό για να εξελιχθεί αύριο σ' ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα και σ' ένα εύρωστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει ένα σίγουρο μέλλον από πλευράς εργασίας και μόρφωσης. Η αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και η συμμετοχή της στην παραγωγή και τις κοινωνικές διαδικασίες απαιτεί γυναίκες με αναπτυγμένο πολιτικό, μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την καθιστά ισότιμο μέλος στο κοινωνικό γίγνεσθαι και μπορεί να την ανεβάσει ισάξια δίπλα στον άνδρα και να αγωνιστεί για την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ακόμα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία με άλλα κομμουνιστικά κόμματα, σε διεθνές επίπεδο.

Τουλάχιστον με όσα συμφωνούν με τις αρχές μας. Από τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων αυτών που πήραν μέρος στη συνάντηση της Αθήνας, εκφράστηκε από πολλούς αυτή η επιθυμία, αν και μερικά από τα κόμματα αυτά δε συνήλθαν ακόμα από το σοκ της ανατροπής του σοσιαλισμού και δεν είναι ακόμα έτοιμα γι' αυτή τη συνεργασία.

Η παραπέρα όξυνση των πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων πιστεύω ότι εντός του 21ου αιώνα θα φέρουν τεράστιες κοσμογονικές αλλαγές και κοινωνικές ανακατατάξεις, που θα βοηθήσουν την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη.

Συντροφικά

ΛΕΜΟΝΙΑ ΦΑΚΑΡΟΥ

ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ