Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή επιστολή σε τέως συντρόφους

  Ο Κ. Μαραγκουδάκης απαντά στην «έκκληση των τεσσάρων» προς τους βετεράνους

Με ανοιχτή επιστολή μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», απαντά στους τέσσερις πρώην συντρόφους ο παλαίμαχος κομμουνιστής, επί δεκαετίες συνδικαλιστικό στέλεχος, σημερινός πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ Κώστας Μαραγκουδάκης. Η απάντηση έχει ως εξής:

«Λάθος διεύθυνση επέλεξαν οι τέσσερις πρώην σύντροφοί μας (Δ. Κωστόπουλος, Γ. Θεωνάς, Αντ. Ντρέκος, Σ. Ματζουράνης),καλώντας τους βετεράνους του ΚΚΕ, να παραμερίσουν την εκλεγμένη στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος Κεντρική Επιτροπή, για να οργανώσουν ένα Συνέδριο, όχι όπως προβλέπει το Καταστατικό του ΚΚΕ (που και εκείνοι έχουν ψηφίσει), αλλά με διαδικασίες και μεθόδους ευκαιριακές, εγκεφαλικές, που - κατά περίπτωση - μπορεί να σκαρφίζεται οποιοσδήποτε και - κυρίως - εκείνοι που κατέληξαν έξω απ' τις γραμμές του ΚΚΕ.

Πρώτ' απ' όλα, οι βετεράνοι του ΚΚΕ που πήραν τον τιμητικό αυτό τίτλο από Συνέδρια του Κόμματος ή τον κατάκτησαν στο Κόμμα με πολύχρονη δράση, είναι οι πρώτοι που θα καταδικάσουν ανεπιφύλακτα τον ολισθηρό αντικομματικό ρόλο που επέλεξαν οι τέσσερις πρώην, καλώντας σε "διάλογο" τους κομμουνιστές - ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ, αλλά - με τη συνδρομή εφημερίδων και καναλιών της οικονομικής ολιγαρχίας, που κυρίαρχο μέλημά τους είναι το χτύπημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ξένοι και ντόπιοι ιμπεριαλιστικοί, αντιδραστικοί παράγοντες, μάταια παλεύουν με συνδρομή οποιουδήποτε και με κάθε ευκαιρία, να βγάλουν απ' τη μέση το πρωτοπόρο κόμμα, που, απ' την ίδρυσή του, αντιπαλεύει την ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα εγκλήματά της. Που δείχνει στην εργατική τάξη και το λαό μας το δρόμο της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού, παίρνοντας καθημερινά υπόψη τα προβλήματά τους και συμβουλεύοντας πρωτοπόρα στην οργάνωση της πάλης για την επίλυσή τους.

Το Κόμμα που αγωνιστικά αμφισβητεί τη "νέα τάξη πραγμάτων", αποκαλύπτει το περιεχόμενο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Που αντιπάλεψε την εγκληματική επίθεση των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ΚΚΕ και τις πρωτοβουλίες του για την ανασυγκρότηση και στοίχιση, σε κοινή κατεύθυνση, του παγκόσμιου κομμουνιστικού, εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Για να φτάσουν οι μεγάλης ηλικίας σύντροφοι στον τίτλο του βετεράνου, προϋπόθεση ήταν και είναι η ανεπιφύλακτη αποδοχή και τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αιρετών καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚΕ, ο σεβασμός τους στο Κόμμα και στους συντρόφους, η προσφορά και η θυσία για το καλό της εργατικής τάξης και του λαού. Μακριά από σκοπιμότητες, εγωισμούς, καιροσκοπισμό και τις ολέθριες επιδράσεις της αντίπαλης ιδεολογίας στη δική μας συνείδηση.

Από τους βετεράνους του Κόμματος, πολλά μπορεί ν' αποκομίσει το κάθε στέλεχος, το κάθε μέλος, ο κάθε οπαδός του ΚΚΕ. Δυστυχώς, οι 4 πρώην σύντροφοι τίποτα δεν αποκόμισαν. Ορισμένοι απ' αυτούς αρνούνται να θυμηθούν πως βετεράνοι σήμερα και τότε στην πρώτη γραμμή της πάλης σύντροφοί μας, στο όνομα της πειθαρχίας και παρά τις αντιρρήσεις τους, παραμέριζαν, για να εκτιναχτούν στα ανώτατα αξιώματα ορισμένοι αδοκίμαστοι σε όλα τα επίπεδα σύντροφοι, που - σήμερα - το Κόμμα εισπράττει την αντικομμουνιστική τους επίθεση. Τότε, οι σημερινοί βετεράνοι δε βγήκαν στα κανάλια να ψευτοκλαίνε και να κατακεραυνώνουν το Κόμμα, να το συκοφαντούν για "έλλειψη δημοκρατίας". Με παλικαριά, όπως αρμόζει σε κομμουνιστές, διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά πειθάρχησαν στις αποφάσεις του Κόμματος.

Στην αντικουκουέ επίθεσή τους, οι τέως σύντροφοι δεν είναι δυνατόν να βρουν υποστηρικτές στις γραμμές του ΚΚΕ. Θα τους υποστηρίξει, θα τους πατρονάρει, θα τους καλύψει, με διάφορα προσχήματα, η γνωστή ηγεσία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΚΕ, ο ΣΥΝ, κάθε αντικομμουνιστής, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

Φρόντισαν - δυστυχώς - οι ίδιοι να δείξουν τη σημερινή τους ταυτότητα: Κανάλια και εφημερίδες της αντίδρασης, που συστηματικά αγνοούν το Κόμμα για να φιμώσουν τη φωνή του, που το ίδιο αγνόησαν και τους τέως συντρόφους όσο πάλεψαν στις γραμμές του Κόμματος, τώρα τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες: Η "Ελευθεροτυπία", με την Ο. Μ. και τηλεοπτικό συνεργείο ψάχνουν, τον Μ. Κ., στο σπίτι του, τον στήνουν στον καναπέ και εξαπολύουν με δολιότητα ερωτήσεις. Στόχος τους είναι να καταγράψουν δεκάδες επιθετικούς χαρακτηρισμούς κατά της αιρετής ηγεσίας, δηλαδή του ίδιου του ΚΚΕ. Το δισέλιδο της εφημερίδας τους γεμίζει με "αφρούς" διφορούμενα, υπονοούμενα, ειρωνείες, μεγαλοστομίες κ.ά. Ακόμα και με ...σχοινιά, που τη μια τους άκρη θέλει να κρατά ο ...Μ.Κ.

Τα ίδια επαναλαμβάνονται σε άλλα κανάλια της αντίδρασης, σε συνάξεις και ..."παρουσιάσεις βιβλίων".

Οι 4 πρώην προσφέρουν τη "βοήθειά" τους στο 16ο Συνέδριο με τα αστικά μέσα τύφλωσης της κοινής γνώμης. Την αμφισβήτηση οργάνων και αποφάσεων του ΚΚΕ, την αγνόηση του Καταστατικού λειτουργίας του.

Συκοφαντούν το ΚΚΕ για παρεμπόδιση έκφρασης απόψεων μέσα στο Κόμμα. Κι όμως, απ' την πολύχρονη παραμονή τους σ' αυτό, προσωπικά γνωρίζουν ότι μιλάνε για το πιο δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της χώρας μας - από άποψη λειτουργίας, τρόπου λήψης αποφάσεων και εκλογής οργάνων. Στο οποίο, η ελεύθερη άποψη ή πρόταση, όχι μόνο είναι αυτονόητη, αλλά και επιζητούμενη. Στο ΚΚΕ «δε μιλούν» μόνο όσοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν ή πιθανόν κάποιος που σκόπιμα καιροσκοπεί. Οι 4 τέως σύντροφοι μπορούν, φαρδιά - πλατιά, να δουν τις απόψεις τους στον Προσυνεδριακό Διάλογο, που συνεχίζεται.

Είναι ανήκουστο, "εκατοντάδες" φορές να λες και να ξαναλές την άποψή σου στο Κόμμα και μετά να κλαψουρίζεις ότι "σε φιμώνουν", όταν η πρότασή σου δε γίνεται δεκτή απ' την πλειοψηφία. Είναι φανερό ότι εκείνο που τους ενοχλεί δεν είναι η παρεμπόδιση διατύπωσης γνώμης, πρότασης, αλλά η απαράδεκτη αξίωση επιβολής της γνώμης τους. Αλλά από πότε η μη αποδοχή γνωμών, προτάσεων, μεταβαπτίζεται σε απαγόρευσή τους; Οι τέως σύντροφοι, αρκετά χρόνια μέλη του ΚΚΕ, αποκαλύπτουν κραυγαλέα άγνοια ή περιφρόνηση της αρχής του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, αρχή θεμελιακή και στήριγμα της ενωμένης δράσης του ΚΚΕ από την ίδρυσή του. Κι όμως ποτέ - όσο σήμερα - το σκέλος δημοκρατία, αυτής της αρχής, δε λειτούργησε τόσο πλέρια στο Κόμμα, στις ΚΟΒ έως το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και είναι απόλυτα φυσικό, καθώς το Κόμμα διανύει 26 χρόνια συνεχούς νομιμότητας.

Οι 4 τέως, άλλος περισσότερο - άλλος λιγότερο, δεν αρκούνται να συκοφαντούν το Κόμμα για έλλειψη δημοκρατίας. Χαρακτηρίζουν "απληροφόρητους" τους κομμουνιστές, μιλάνε για κάποια "γράμματα" που δήθεν δε γνωρίζει η βάση, χωρίζουν το Κόμμα σε μέλη και ηγεσία, εξαπολύοντας ενάντια στη δεύτερη τους «αφρούς» τους.

Παραπέρα, οι τέως σύντροφοί μας, ενώ διακηρύσσουν πως "δε διεκδικούν το αλάθητο", μεθοδεύουν ακόμα και την έξοδό τους από το Κόμμα για να επιβάλουν μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης τις απόψεις τους, υποστηρίζουν ότι ήταν "αντιδημοκρατική" η μη εκλογή τους στην ΚΕ, στο 15ο Συνέδριο, παρότι γνωρίζουν τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μέχρι να ολοκληρωθεί ο αριθμός των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ. Από πότε, λοιπόν - καλά και σώνει - δημοκρατική εκλογή υπάρχει όταν εκλέγεσαι και δεν υπάρχει όταν δεν εκλέγεσαι; Ασύστολη, παράλογη δημαγωγία...

Στο άρθρο αυτό, θα αποφύγω τον πειρασμό να επεκταθώ στο σύνολο των ατέλειωτων επινοήσεων των πρώην, στην προσπάθεια να χτυπήσουν το - τέως - κόμμα τους. Επινοήσεις, που οι 4 "εξομολογούνται" σε αντίπαλα - στημένα - ακροατήρια, που, επί 10ετίες, με λύσσα αντιπαλεύουν το ΚΚΕ, την ΕΣΑΚ, τώρα το ΠΑΜΕ.

Στις προσυνεδριακές συνελεύσεις της ΚΟΒ, στις συνδιασκέψεις και στο ίδιο το Συνέδριο, οι κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανοιχτά, θα κρίνουν με ευθύνη, την πορεία του τιμημένου κόμματος της εργατικής τάξης. Θα συζητήσουν τη διεθνή και εξωτερική κατάσταση, θα ασχοληθούν με την όλη πορεία του Κόμματος στην τετραετία που πέρασε, θα μελετήσουν σε βάθος τις προϋποθέσεις θεμελίωσης του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου. Θα χαράξουν καθήκοντα του Κόμματος για την προσεχή 4ετία.

Πρωταρχική είναι η ανάγκη για τους ίδιους τους τέως συντρόφους να περιφρουρήσουν τη δική τους αξιοπρέπεια. Να πάψουν να χρησιμοποιούνται σαν σκεύη εκλογής και όργανα ορκισμένων αντιπάλων των κομμουνιστικών ιδεών και του ΚΚΕ.

Κατά την πολύχρονη παραμονή και τη δράση μου στο Κόμμα, ανάμεσα στις τόσες γνωριμίες, συγκλονιστική είναι και η περίπτωση γνωριμίας παλιών συντρόφων, που πάλεψαν από τις γραμμές του ΚΚΕ, πρόσφεραν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν, ακόμα μάτωσαν, υπόφεραν σωματικά και ψυχικά. Κάποτε λάθεψαν, κοντραρίστηκαν με Καταστατικό, κομματικά όργανα και ΑΡΧΕΣ του Κόμματος, ίδιες για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ, βρέθηκαν εκτός Κόμματος. Είδα αργότερα μερικούς απ' αυτούς, τους τέως συντρόφους, να ζητούν - κλαίγοντας - μια χάρη από το Κόμμα: Να τους επιτρέψει, με την αυτοκριτική τους και την επανένταξη στο Κόμμα, να τελειώσουν τη ζωή τους με τον τιμημένο τίτλο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ο δρόμος των τεσσάρων τέως συντρόφων μας δεν είναι αναπόφευκτο να τελειώσει μ' ένα δραματικό, παρόμοιο, καθυστερημένο σκηνικό: Ν' αναγνωρίσουν τώρα, πριν το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΕΤΑ τα λάθη τους. Να ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ - ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ - ΠΑΛΕΨΑΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ