Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Διαπραγματεύσεις για «αποκλιμάκωση» με νέες δημοτικές εκλογές

Η πρόεδρος του προτεκτοράτου ζητάει να παραμείνουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα μέχρι η Πρίστινα να ενταχθεί στη «συμμαχία»

Το Κόσοβο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, εάν θέλει να πλησιάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δήλωσε χτες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, προτρέποντας επίσης την Πρίστινα να αποσύρει την αστυνομία και τους αλβανόφωνους δημάρχους από τα γραφεία τους σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και στη συνέχεια να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο η Πρίστινα οργάνωσε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση απέναντι σε Σέρβους διαδηλωτές, για να εγκαταστήσει με τη βία αλβανικής καταγωγής δημάρχους, οι οποίοι εξελέγησαν στα αξιώματα με ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,5%. Οι Σέρβοι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο, μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές. ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν σπεύσει στην περιοχή, ενώ η λυκοσυμμαχία ανακοίνωσε την ενίσχυση της δύναμης KFOR που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο με άλλους 700 ΝΑΤΟικούς στρατιώτες.

«Εάν το Κοσσυφοπέδιο θέλει να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, θα πρέπει να ιδρύσει έναν σύνδεσμο σερβικών δήμων», είπε ο Εσκομπάρ σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι. «Ετσι θα συμβεί. Το ερώτημα είναι, θα συμβεί με αυτήν την κυβέρνηση (Κοσόβου) ή μια επόμενη, μελλοντική κυβέρνηση;», υπογράμμισε.

Η «ένωση σερβικών δήμων» προβλέπεται σε προηγούμενες συμφωνίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ωστόσο οι αρχές του προτεκτοράτου αρνούνται να την υλοποιήσουν.

Η Σερβία, από την πλευρά της, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Σέρβοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στις νέες εκλογές, πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών στους δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία άφησε ανοιχτό η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, σε συνέντευξή της στο «Reuters». Προϋπόθεση, κατ' αυτήν, είναι το 20% των ψηφοφόρων αυτών των περιοχών να υπογράψει αίτηση, με την οποία τις ζητά.

«Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των Σέρβων, επειδή το αίτημα θα έχει προέλθει καταρχάς από αυτούς, από τους πολίτες», σημείωσε.

Η Οσμάνι δήλωσε ότι η απομάκρυνση των δημάρχων μέσω μιας αίτησης των ψηφοφόρων θα ήταν «ένα είδος δημοψηφίσματος» που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή νέων δημάρχων. Είπε ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, αν οι Σέρβοι ψηφοφόροι της περιοχής θα συμμετείχαν σε μια αίτηση.

Μάλιστα η Οσμάνι δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έως ότου το Κοσσυφοπέδιο γίνει δεκτό για ένταξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χωρίς ουσιαστική πρόοδο» οι επαφές της ΕΕ για «αντιμετώπιση της κρίσης» (2023-06-24 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο (2023-04-12 00:00:00.0)
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στο μέτωπο Σερβίας - Κοσόβου (2022-12-17 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει «ευελιξία» και «διάθεση για συζήτηση» στη σερβική ηγεσία (2022-08-25 00:00:00.0)
Ξανά στη γειτονιά ο Αμερικανός απεσταλμένος (2021-12-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία (2021-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ