Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αλληλοκαταγγέλλονται για «ολοένα πιο επικίνδυνες» ενέργειες στον Ινδο-Ειρηνικό

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας στο βήμα του «Διαλόγου Σανγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη

Copyright 2023 The Associated

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας στο βήμα του «Διαλόγου Σανγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη
Τις αυξανόμενες εντάσεις που φουντώνει στον Ινδο-Ειρηνικό ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας αποτυπώνει το νέο «επεισόδιο» των προηγούμενων ημερών ανάμεσα σε πολεμικά πλοία της Κίνας, των ΗΠΑ και του Καναδά στο Στενό της Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να καταγγέλλει «επικίνδυνους ελιγμούς» από κινεζικό πλοίο γύρω από αμερικανικό αντιτορπιλικό και καναδική φρεγάτα, και το Πεκίνο να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου να τραυματιστεί κάποιος», ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση και του Πενταγώνου που κατήγγειλε «ολοένα και πιο επικίνδυνες» ενέργειες του κινεζικού στρατού.

Το Πεκίνο κατηγόρησε για το «περιστατικό» την δυτική πλευρά, ενώ ενδεικτική ήταν και η ομιλία του Κινέζου υπουργού Αμυνας, Λι Σανγκφού, από το βήμα του «Διαλόγου Σάνγκρι-Λα» (ετήσια συνάντηση υπουργών Αμυνας και άλλων εμπειρογνωμόνων για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη), κατά την οποία επέκρινε τα σχέδια δημιουργίας στρατιωτικών συμμαχιών «τύπου ΝΑΤΟ» στην περιοχή, ενώ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «αναβιώνει μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια». Τόνισε δε ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύσει του εκφοβισμού και του ηγεμονισμού (...) Αδιαμφισβήτητα μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο», επισήμανε.

Από την πλευρά τους, παρεμβαίνοντας στο ίδιο φόρουμ, οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι ο Ινδο-Ειρηνικός θα παραμείνει η περιοχή στην οποία θα εστιάζουν την προσοχή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις τους, όπως τόνισε ο υπουργός τους της Αμυνας, Λ. Οστιν, συμπληρώνοντας ότι η Κίνα αποτελεί «εξελισσόμενη πρόκληση».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Οστιν είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και πολυμερείς (με Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα κτλ.), ενώ ξεκίνησαν και νέες προσπάθειες να «καθιερωθούν» σχήματα «ασφαλείας» που θα μεγαλώσουν την πίεση στην Κίνα. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά έγινε τετραμερής συνάντηση υπουργών Αμυνας από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Φιλιππίνες.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενο τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε προγενέστερο χρόνο οι ΗΠΑ εναντίον του σημερινού υπουργού Αμυνας της Κίνας.

«Ειλικρινείς συζητήσεις» στο Πεκίνο

Στο μεταξύ, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας - Ειρηνικού, Ντ. Κρίτενμπρικ, και η Σάρα Μπεράν, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδια για υποθέσεις Κίνας και Ταϊβάν, έφθασαν στο Πεκίνο επιδιώκοντας συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους σε «θέματα - κλειδιά για τις διμερείς σχέσεις».

«Οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς και παραγωγικές συζητήσεις στο πλαίσιο συνεχιζόμενων προσπαθειών για διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και οικοδόμησης διπλωματίας ανώτερου επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την επισήμανση πως οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, τα Στενά της Ταϊβάν, τα κανάλια επικοινωνίας και «άλλα ζητήματα».

Επιπλέον, χτες, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, αναμένεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψη που είχε αναβάλει τον περασμένο Φλεβάρη στην Κίνα «μέσα στις επόμενες βδομάδες». Η τότε προγραμματισμένη επίσκεψη είχε «ναυαγήσει» μετά την υπόθεση του κινεζικού «αερόστατου» που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και το κατέρριψε, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Πεκίνου.

«Παρών» στην περιοχή και από τη Γερμανία

Ολα αυτά ενώ το Βερολίνο ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά πως ιεραρχεί ψηλά κι εκείνο την παρέμβαση στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι το 2024 η χώρα του θα αναπτύξει δύο πλοία στον Ινδο-Ειρηνικό, μία φρεγάτα και ένα πλοίο ανεφοδιασμού, με «στόχο την προστασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία όλοι έχουμε συμφωνήσει και από την οποία θα πρέπει όλοι να ωφελούμαστε - είτε στη Μεσόγειο είτε στον κόλπο της Βεγγάλης είτε στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Χαρακτηριστική είναι και η συνεργασία που εξετάζεται για την κατασκευή ντιζελοκίνητων υποβρυχίων στην Ινδία, με τη σύμπραξη της γερμανικής «Thyssenkrupp» και της ινδικής «Mazagon Dock Shipbuilders». Το σχετικό έργο εκτιμάται στα 5,2 δισ. δολάρια για την κατασκευή έξι υποβρυχίων για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το θέμα συζητήθηκε και στη διήμερη επίσκεψη που έκανε στις αρχές της βδομάδας στο Νέο Δελχί ο Πιστόριους, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο «θα ήταν ένα μεγάλο και σημαντικό συμβόλαιο όχι μόνο για τη γερμανική βιομηχανία αλλά και για την Ινδία και την ινδογερμανική στρατηγική συνεργασία». Σημειωτέον, σε ΜΜΕ σχολίασε ότι «υπάρχουν φυσικά και άλλοι ανταγωνιστές».

Η γαλλική «Naval Group» (με βασικό μέτοχο το γαλλικό κράτος) ανταγωνίζεται τη γερμανική «Thyssenkrupp Marine Systems» στην κατασκευή υποβρυχίων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πωλήσεις στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ινδία έχει η Ρωσία, ωστόσο οι ανάγκες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία δημιουργούν «ευκαιρίες» για αύξηση εξαγωγών όπλων από άλλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ