ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της

Αίτημα του Τατζικιστάν στους συμμάχους στον CSTO να «αναλάβουν το ρόλο τους», επικαλούμενο την κατάσταση στη μεθόριο με το Αφγανιστάν

Αποψη από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

Αποψη από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ
«Αν το Τατζικιστάν δεχτεί επίθεση, ασφαλώς, αυτό θα αποτελέσει θέμα άμεσης συζήτησης στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)» δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύοντας ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της Μόσχας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αναλαμβάνοντας ακόμα και στρατιωτική δράση, στο «ντόμινο» εξελίξεων που δημιουργούν ευρύτερα στην Κεντρική Ασία οι εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν, με φόντο την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν.

Με δεδομένο ότι ήδη από την περασμένη βδομάδα οι Ταλιμπάν ελέγχουν πολλά εδάφη του Αφγανιστάν και στη μεθόριο με το Τατζικιστάν, δυναμώνει διαρκώς η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ο CSTO (η στρατιωτική συμμαχία που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και τη συμμετοχή Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) να κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί την «ασφάλεια» ενός από τα μέλη του.

Ηδη «τρέχουν» σχετικές προετοιμασίες: Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του Τατζικιστάν στο Μόνιμο Συμβούλιο του CSTO, Χασάν Σουλτόνοφ, ζήτησε από τα μέλη του Οργανισμού «να αναλάβουν το ρόλο τους» για να βοηθήσουν τη χώρα του, επικαλούμενος απόφαση του 2013 που αφορούσε ειδικά την κατάσταση στη μεθόριο Αφγανιστάν - Τατζικιστάν.

Επίσης, ο γγ Στάνισλαβ Ζας δήλωσε ότι η κατάσταση στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν (που συνορεύουν με το Τατζικιστάν) επιδεινώνεται, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στον Οργανισμό. Την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε και το Συμβούλιο Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του CSTO, σε πρόσφατο ψήφισμά του, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν να συμβάλουν στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Από τη ρωσική πλευρά, ο Λαβρόφ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Απω Ανατολής, στο Βλαδιβοστόκ, υπενθύμισε ότι η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν και ότι Μόσχα - Ντουσάμπε είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του CSTO, «άρα, εμείς θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δείχνει την «αποτυχία» των επιλογών των ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την παρουσία τους στην περιοχή. Μίλησε για μεγάλη αύξηση τόσο των «τρομοκρατικών απειλών» όσο και της διακίνησης ναρκωτικών από το 2001 και την επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Δεν παρέλειψε δε να μιλήσει και για αυξανόμενη δράση που έχει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και το «Ισλαμικό Κράτος» (π.χ. στο βόρειο Αφγανιστάν), προκαλώντας απειλές και στους συμμάχους της Ρωσίας στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα

Σημειωτέον ότι χτες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι «δεν θα επιτεθούμε στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν» και ότι «η πολιτική μας δεν συνίσταται στην επίθεση».

Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, Μοχαμάντ Σοχαΐλ Σαχίν, δήλωσε ότι η επίσκεψή τους έγινε «για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη ρωσική πλευρά, καθώς και να την διαβεβαιώσουμε για το ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την αφγανική γη για να επιτεθεί στη Ρωσία ή σε γειτονικές χώρες». Ακόμα υποστήριξε ότι «η κατάληψη του Αφγανιστάν με στρατιωτικό τρόπο δεν είναι δική μας πολιτική» και ότι διατηρούν «προσήλωση στην πολιτική λύση».

«Ανήσυχη» η Βρετανία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «ανήσυχος» για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Εξέφρασε την προσδοκία ότι «τα διαφορετικά μέρη στην Καμπούλ θα προσέλθουν (σε διαπραγματεύσεις) και θα φτάσουν σε συμφωνία και ελπίζουμε ότι κάπως θα βρεθεί διευθέτηση τελικά με τους Ταλιμπάν».

Κατέληξε δε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τους κινδύνους που δημιουργούνται σήμερα και για το τι μπορεί να προκύψει», αλλά και ότι «φυσικά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί με τους Αφγανούς εταίρους μας ενάντια στην τρομοκρατική απειλή», ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα, είπε ότι «αποτελούσε ερώτημα το πότε και το αν θα υπήρχε τελικά κατάλληλη στιγμή» για αυτήν.

Ο δε Βρετανός επιτελάρχης Νικ Κάρτερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας «εύλογη» την πιθανότητα η κατάσταση στο Αφγανιστάν να «καταρρεύσει» χωρίς «διεθνείς δυνάμεις» στη χώρα...

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες αλληλοκατηγορίες και αντιπαράθεση για κυβερνοεπιθέσεις

Τα ζητήματα των αλλεπάλληλων κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικά συστήματα στρατηγικής σημασίας και σε οργανισμούς (μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες αγωγών καυσίμων, πολιτικά κόμματα κ.ά.) παραμένουν ψηλά στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας, με την αμερικανική πλευρά να καταγγέλλει ότι οι ομάδες που διενεργούν τις επιθέσεις συνδέονται με τη Ρωσία ή έχουν την ανοχή της και τη Μόσχα να διαψεύδει τις κατηγορίες.

Τελευταίο επεισόδιο αποτελούν οι καταγγελίες για παραβίαση του συστήματος υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν επιτελεία από τις ΗΠΑ, οι χάκερ που έκαναν την επίθεση θεωρούνται τμήμα ομάδας που συνδέεται με την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR), η οποία έχει κατηγορηθεί για αντίστοιχη επίθεση στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016, αλλά και σε εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέεται με την αμερικανική εταιρεία πληροφορικής «SolarWinds». Για την επίθεση στη «SolarWinds» μάλιστα, για την οποία η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι συμφώνησαν να υπάρξει κάποια μορφή συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, επανερχόμενη προχτές στο θέμα με αφορμή και την πρόσφατη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής «Kaseya» (για την οποία επίσης υπάρχουν καταγγελίες για ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία), σχολίασε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ένα «εύρος επιλογών» προκειμένου «να αναλάβει δράση».

Χτες, ήταν η σειρά της Μόσχας, μέσω του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο «υπονόμευσης της εσωτερικής κατάστασης στη Ρωσία» από τη Δύση ενόψει των εκλογών για τη Δούμα που γίνονται τον Σεπτέμβρη.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρότασή μας για επίλυση των θεμάτων στον κυβερνοχώρο» και πρόσθεσε: «Είμαστε συνεχώς κατηγορούμενοι ότι συνεχώς κάνουμε κυβερνοεπιθέσεις, υπονομεύοντας τα συμφέροντα σχεδόν όλων των δυτικών χωρών, αλλά τώρα πρέπει να συμμετάσχουμε σοβαρά σε κοινές εργασίες αναφορικά με τις πολυάριθμες προτάσεις μας, έτσι ώστε να επιλύουμε ουσιαστικά τα αναδυόμενα ζητήματα, να αντιμετωπίσουμε πραγματικές δυσκολίες, παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση».

ΦΛΟΡΙΝΤΑ - ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Τερματίστηκε και επίσημα η αναζήτηση τυχόν επιζώντων

Στη φάση της περισυλλογής πτωμάτων από τα συντρίμμια μπήκαν και επίσημα πλέον από χτες οι εργασίες στην 12όροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε στις 24 Ιούνη στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντα, καθώς αποφασίστηκε η διακοπή των ερευνών για τυχόν επιζώντες.

Μέχρι και χτες το απόγευμα, είχαν ανασυρθεί 60 νεκροί από τα ερείπια, ενώ δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τους 80 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε. Παρά τις ολοήμερες προσπάθειες των συνεργείων τις προηγούμενες μέρες, δεν ανασύρθηκε κανένας επιζών, πέρα από έναν έφηβο τη μέρα της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του μεγαλύτερου τμήματος του συγκεκριμένου συγκροτήματος κατοικιών, καθώς έκθεση μηχανικού ήδη από το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου. Επίσης, στις μέρες που μεσολάβησαν από την τραγωδία δημοσιοποιήθηκε επιστολή της προέδρου της συνέλευσης των συνιδιοκτητών από τον περασμένο Απρίλη, στην οποία εξέφραζε έντονη ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου. Το κτίριο έχει «ζημιές» που «επιταχύνονται», προειδοποιούσε στην επιστολή (έκανε λόγο για αποσύνθεση του σκυροδέματος και επιδείνωση της κατάστασης της οροφής), επισημαίνοντας ότι χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατ. δολαρίων για εκτεταμένες επισκευές.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Νέες διακηρύξεις για κοινή «δράση κατά της τρομοκρατίας»

«Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της» διαμήνυσαν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, με αφορμή τη νέα συνεδρίαση του «Σχήματος της Αστάνα» (το οποίο έχουν συγκροτήσει για τον «συντονισμό» της παρέμβασής τους στις εξελίξεις στη Συρία), στο Νουρ Σουλτάν του Καζακστάν.

Με δεδομένες τις ιμπεριαλιστικές διεργασίες που εντείνονται για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και ενώ παραμένουν οι διαφορετικές επιδιώξεις των τριών μελών του «Σχήματος», εντόπισαν παρ' όλα αυτά «την επιθυμία των πλευρών στη Συρία να ενισχύσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη με τη βοήθεια των εγγυητών της Αστάνα». Δεν παρέλειψαν δε να διακηρύξουν και την εναντίωσή τους «σε διαμελιστικές ατζέντες με στόχο την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία, αλλά και την απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η Τουρκία και το Ιράν, παρότι υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο στη Συρία, μοιράζονται κοινές ανησυχίες κατά των σχεδίων μόνιμου διαμελισμού της χώρας, τα οποία φουντώνουν κυρίως κάτω από την παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων, μέσα και από την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία τους με τμήματα των Κούρδων στην περιοχή.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα στο Μπαγκλαντές

Παρέμβαση στη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα στο Μπαγκλαντές στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Αλήθεια ποιος άραγε μιλάει για τα εργασιακά δικαιώματα στο Μπαγκλαντές; Η ΕΕ; Της Οδηγίας για έως και 13 ώρες δουλειά τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα, της διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργολαβικών εργαζομένων, των απαγορεύσεων στην απεργία, στη διαδήλωση;

Το πόσο φιλεργατική είναι η ΕΕ άλλωστε το έχουν βιώσει στο πετσί τους και οι μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές.

Η δε εργασιακή γαλέρα στο Μπαγκλαντές, εκτός της κυβέρνησης της χώρας και του ντόπιου κεφαλαίου, φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ και της διείσδυσης των ευρωπαϊκών ομίλων με συμφωνίες προτιμήσεων που έχουν υπογραφεί όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση της χώρας πήρε μάλιστα σήμερα από την Επίτροπο κι εύσημα ως επιτυχημένο παράδειγμα ανάπτυξης. Στις λεγόμενες "ελεύθερες βιομηχανικές ζώνες εξαγωγών", όπου χτίζεται το "αναπτυξιακό θαύμα" σας και θησαυρίζουν ευρωενωσιακές εμπορικές αλυσίδες ένδυσης κι όμιλοι, "βασιλεύουν" η σκληρή απάνθρωπη δουλειά για ψίχουλα, απολύσεις, παιδική εργασία, άθλιες συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας με εκατοντάδες νεκρούς εργάτες, διώξεις συνδικαλιστών.

Η πάλη για σύγχρονα εργατικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου που τρέφεται από την εκμετάλλευση των εργατών είναι μονόδρομος για τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ