Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της

Αίτημα του Τατζικιστάν στους συμμάχους στον CSTO να «αναλάβουν το ρόλο τους», επικαλούμενο την κατάσταση στη μεθόριο με το Αφγανιστάν

Αποψη από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

Αποψη από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ
«Αν το Τατζικιστάν δεχτεί επίθεση, ασφαλώς, αυτό θα αποτελέσει θέμα άμεσης συζήτησης στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)» δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύοντας ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της Μόσχας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αναλαμβάνοντας ακόμα και στρατιωτική δράση, στο «ντόμινο» εξελίξεων που δημιουργούν ευρύτερα στην Κεντρική Ασία οι εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν, με φόντο την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν.

Με δεδομένο ότι ήδη από την περασμένη βδομάδα οι Ταλιμπάν ελέγχουν πολλά εδάφη του Αφγανιστάν και στη μεθόριο με το Τατζικιστάν, δυναμώνει διαρκώς η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ο CSTO (η στρατιωτική συμμαχία που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και τη συμμετοχή Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) να κινητοποιηθεί για να υπερασπιστεί την «ασφάλεια» ενός από τα μέλη του.

Ηδη «τρέχουν» σχετικές προετοιμασίες: Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του Τατζικιστάν στο Μόνιμο Συμβούλιο του CSTO, Χασάν Σουλτόνοφ, ζήτησε από τα μέλη του Οργανισμού «να αναλάβουν το ρόλο τους» για να βοηθήσουν τη χώρα του, επικαλούμενος απόφαση του 2013 που αφορούσε ειδικά την κατάσταση στη μεθόριο Αφγανιστάν - Τατζικιστάν.

Επίσης, ο γγ Στάνισλαβ Ζας δήλωσε ότι η κατάσταση στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν (που συνορεύουν με το Τατζικιστάν) επιδεινώνεται, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στον Οργανισμό. Την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε και το Συμβούλιο Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του CSTO, σε πρόσφατο ψήφισμά του, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν να συμβάλουν στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Από τη ρωσική πλευρά, ο Λαβρόφ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Απω Ανατολής, στο Βλαδιβοστόκ, υπενθύμισε ότι η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν και ότι Μόσχα - Ντουσάμπε είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του CSTO, «άρα, εμείς θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δείχνει την «αποτυχία» των επιλογών των ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την παρουσία τους στην περιοχή. Μίλησε για μεγάλη αύξηση τόσο των «τρομοκρατικών απειλών» όσο και της διακίνησης ναρκωτικών από το 2001 και την επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Δεν παρέλειψε δε να μιλήσει και για αυξανόμενη δράση που έχει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και το «Ισλαμικό Κράτος» (π.χ. στο βόρειο Αφγανιστάν), προκαλώντας απειλές και στους συμμάχους της Ρωσίας στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα

Σημειωτέον ότι χτες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι «δεν θα επιτεθούμε στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν» και ότι «η πολιτική μας δεν συνίσταται στην επίθεση».

Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, Μοχαμάντ Σοχαΐλ Σαχίν, δήλωσε ότι η επίσκεψή τους έγινε «για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη ρωσική πλευρά, καθώς και να την διαβεβαιώσουμε για το ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την αφγανική γη για να επιτεθεί στη Ρωσία ή σε γειτονικές χώρες». Ακόμα υποστήριξε ότι «η κατάληψη του Αφγανιστάν με στρατιωτικό τρόπο δεν είναι δική μας πολιτική» και ότι διατηρούν «προσήλωση στην πολιτική λύση».

«Ανήσυχη» η Βρετανία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «ανήσυχος» για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Εξέφρασε την προσδοκία ότι «τα διαφορετικά μέρη στην Καμπούλ θα προσέλθουν (σε διαπραγματεύσεις) και θα φτάσουν σε συμφωνία και ελπίζουμε ότι κάπως θα βρεθεί διευθέτηση τελικά με τους Ταλιμπάν».

Κατέληξε δε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τους κινδύνους που δημιουργούνται σήμερα και για το τι μπορεί να προκύψει», αλλά και ότι «φυσικά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί με τους Αφγανούς εταίρους μας ενάντια στην τρομοκρατική απειλή», ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα, είπε ότι «αποτελούσε ερώτημα το πότε και το αν θα υπήρχε τελικά κατάλληλη στιγμή» για αυτήν.

Ο δε Βρετανός επιτελάρχης Νικ Κάρτερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας «εύλογη» την πιθανότητα η κατάσταση στο Αφγανιστάν να «καταρρεύσει» χωρίς «διεθνείς δυνάμεις» στη χώρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ