ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
"Θα βγουν κερδισμένοι οι φαρμακοβιομήχανοι"

Το ομολογούν, κατ' ιδία, μέχρι και ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου ότι με τα μέτρα που προωθούνται, θα ωφεληθούν οι βιομήχανοι και ότι η περίφημη εξοικονόμηση χρημάτων θα έχει οριακό χαρακτήρα

Σε μπαλόνι που θα ξεφουσκώσει πριν την ώρα του φαίνεται να καταλήγουν τελικά οι περίφημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι με τα μέτρα που θα πάρει για το φάρμακο θα εξοικονομηθούν, τουλάχιστον, 55 δισ. δραχμές, τα οποία θα διατεθούν "αποκλειστικά για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των χαμηλών εισοδημάτων", όπως δήλωνε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στις 8.2.1996.

Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μεν "ένα πλαίσιο της πολιτικής τιμών" - και κάθε μέτρο οι αρμόδιοι το συνόδευαν και με μια εξοικονόμηση κονδυλίων - αλλά ταυτόχρονα ανώτερος παράγοντας του υπουργείου ομολογούσε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνο οριακά αποτελέσματα, εάν δε συνοδευτούν από θεσμικά μέτρα, όπως η επέκταση της λίστας και η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος παράγοντας αναγνώριζε ότι ακόμα και η λίστα του ΙΚΑ είναι εν πολλοίς αντιεπιστημονική και μιλούσε για την ανάγκη βιοϊσοδυναμίας, για "να μη λείψει από τους ασφαλισμένους καμιά δραστική ουσία".

Τώρα όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη ενιαία λίστα φαρμάκων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,δήλωνε στη χτεσινή συνάντησή του με τους φαρμακοποιούς αναρμόδιος γι' αυτήν και παρέπεμψε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Το πλαίσιο του υπουργείου

Στα μέτρα του υπουργείου - πέρα απ' την παντελή έλλειψη κρατικής παρέμβασης στην παραγωγή - οι όποιες αναφορές για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας αντισταθμίζονται με κίνητρα προς τους φαρμακοβιομηχάνους. Μάλιστα, ανώτερος παράγοντας του υπουργείου έλεγε: "Οι βιομήχανοι όχι μόνο δε θα πρέπει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι". Η κοστολόγηση, αναφέρει το υπουργείο, των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων θα γίνεται όπως σήμερα, ενώ, για την αποτροπή της υποκατάστασης των φαρμάκων από ίδια ακριβότερα εισαγόμενα, θα "λαμβάνεται υπόψη κατά την κοστολόγηση πιο ρεαλιστική κλίμακα για τις δαπάνες διοίκησης - διάδοσης - διάθεσης φαρμάκων". Επίσης θα συνεκτιμάται η νέα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων ή και η αύξηση της παραγωγής.

Οσον αφορά τη χονδρική τιμή των εισαγόμενων θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο. (Εκτιμάται μείωση των τιμών κατά 12% και εξοικονόμηση 43 δισ. δρχ).

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δε γίνεται καμιά αναφορά για το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε αυτή την περιορισμένη έστω διαδικασία.

Οι άλλες ρυθμίσεις, που θα περιληφθούν σε Αγορανομική Διάταξη, του υπουργείου είναι:

  • Η τιμή των αντιγράφων ξένων πρωτοτύπων φαρμάκων θα καθορίζεται στο 86% της τιμής των πρωτοτύπων.
  • Η τιμή των κοινοχρήστων φαρμάκων (π. χ. οροί) θα καθορίζεται με κοστολόγηση, όπως και σήμερα.
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων μειώνεται σε 7% από 8% που ισχύει σήμερα, ενώ των φαρμακοποιών σε 34% από 35%. (Εκτιμάται εξοικονόμηση 50 δισ. δρχ.).
Η συνάντηση με τους φαρμακοποιούς

Με τον Μ. Χρυσοχοϊδη συναντήθηκαν το πρωί τα προεδρεία των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε ότι δε θα καταργήσει το νόμο 1132/81 για τη σταθερή λιανική τιμή. Αναφερόμενος στη μείωση κατά 1% για τους φαρμακοποιούς, θα τους επιστραφεί σε δύο χρόνια και θα το εντάξει στην αγορανομική διάταξη.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς σε δηλώσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στην προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, αν συνδράμουν και άλλοι φορείς. Η πρόεδρος του ΦΣΑ Ε. Μπεσμπέα τάχθηκε υπέρ της ανακοστολόγησης των φαρμάκων, ενώ αναφερόμενη στη "λίστα" επανέλαβε τη θέση του Συλλόγου υπέρ του Εθνικού Συνταγολογίου. "Μιλάμε πάντα για δραστικές ουσίες", πρόσθεσε.

Χτες οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά και των Ιωαννίνων έκαναν 24ωρη απεργία. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν έξω απ' το υπουργείο Εμπορίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: "Οχι στον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου". Στη Βουλή αντιπροσωπεία των συλλόγων ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τις θέσεις των φαρμακοποιών.

Τη Δευτέρα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έχουν προγραμματίσει κοινή συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν".

Κινδυνολογία των φαρμακοβιομηχάνων

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων Π. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και απειλούσε με απολύσεις εργαζομένων.

Οι φαρμακοβιομήχανοι εμμένουν ακόμη στην αξίωσή τους για επίπεδες αυξήσεις σε όλα τα φάρμακα και στην περίπτωση της ανακοστολόγησης των εισαγομένων σκευασμάτων, με βάση τη φτηνότερη χονδρική τιμή στις ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν και τα εγχώρια την ίδια αντιμετώπιση.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, καθώς θα σήμαινε μέση αύξηση κατά 1,2% και επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης με 122 δισ. δραχμές.

2ο Οι Βρυξέλλες "προσγειώνουν" την "Ολυμπιακή"

Το Διευθυντήριο απαγορεύει (! ) στο ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τα 23 δισ. δραχμές για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας

Περισσότερη υποταγή και υποτέλεια στις εντολές τους, ζητούν τώρα από την κυβέρνηση οι "εταίροι" μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να επιτρέψουν δήθεν τη συνέχιση του αποκαλούμενου προγράμματος εξυγίανσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με πρόσχημα ότι δήθεν καταστρατηγούνται όροι του "προγράμματος εξυγίανσης", απαγορεύει (!) στο ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τα 23 δισ. δραχμές για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Οι κοινοτικοί παράγοντες ισχυρίζονται τώρα ότι τα 11 δισ. δραχμές που χορηγήθηκαν το 1995 για την "εθελούσια έξοδο" 950 υπαλλήλων με κίνητρα, αποτελούν δήθεν έμμεση επιδότηση της εταιρίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. Κι όλα αυτά, όταν είναι γνωστό ότι η ΕΕ ήξερε πολύ καλά ότι θα δοθούν κίνητρα για αποχωρήσεις προσωπικού, όπως προβλέπεται και στο νόμο περί "εξυγίανσης της ΟΑ". Οι Βρυξέλλες προβάλλουν και άλλους ισχυρισμούς (φτηνή μεταφορά των εφημερίδων, επιδότηση άγονων γραμμών κ.ά.), ενώ για να ανάψουν το "πράσινο φως" στη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (23 δισ. δρχ.), ζητούν να συμψηφιστούν τα 11 δισ. δρχ. που διατέθηκαν για την αποχώρηση προσωπικού με κίνητρα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου!

Ο Σωκ. Μαντζουράνης,μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ, χαρακτηρίζει αδιέξοδη και επικίνδυνη την πολιτική υποταγής στις εντολές της ΕΕ, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης απεμπλοκής κυβέρνησης και διοίκησης της ΟΑ από τις επιλογές των Βρυξελλών και τονίζει ότι, αν συνεχίσουν να μην προβάλλουν αντιστάσεις στα σχέδια των "ισχυρών" στις αερομεταφορές, τότε, με μαθηματική ακρίβεια, ο εθνικός αερομεταφορέας δεν έχει μέλλον. Παράλληλα, καλεί τον υπουργό Μεταφορών να αναλάβει την ευθύνη για έναρξη συζητήσεων, με όρους και προϋποθέσεις πραγματικής εξυγίανσης της ΟΑ, προς το συμφέρον του ίδιου του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

  • Το ενδεχόμενο να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα πτήσεων της ΟΑ, αλλά και οι μαθητικές εκδρομές, αν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιπτάμενο προσωπικό, επισημαίνει η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) του εθνικού αερομεταφορέα. Ενώ έχει εγκριθεί η πρόσληψη 200 μόνιμων συνοδών - φροντιστών, εντούτοις "παρουσιάζεται αδικαιολόγητη χρονοτριβή στην προκήρυξη του διαγωνισμού".
Καταγγελίες για "νοθείες" στο λάδι

Καταγγελίες για εκτεταμένες νοθείες και αισχροκέρδεια στο λάδι, από ιδιωτικές εταιρίες έκανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης των ελαιοπαραγωγών "Ελαιουργική", Μ. Γαβαλάς.

Ο πρόεδρος της "Ελαιουργικής" δεν κατονόμασε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που παρανομούν και κερδοσκοπούν. Υποστήριξε πως οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, δεν ενδιαφέρονται για το παρθένο ελαιόλαδο και στρέφουν τους καταναλωτές σε άλλα λάδια. Ανέφερε πάντως ότι με τη δραστική μείωση της ενίσχυσης στην κατανάλωση, έκλεισαν 180 τυποποιητικές επιχειρήσεις (αεριτζήδες), από τις 300 και εκτίμησε πως οι απάτες που έγιναν φτάνουν τα 50 δισ. δραχμές. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως η ΑΤΕ δε στηρίζει επαρκώς τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να παίξουν δυναμικό ρόλο στην αγορά, αφού στην τρέχουσα εμπορική περίοδο η "Ελαιουργική" ζήτησε χρηματοδότηση 1,5 δισ. δραχμές και πήρε μέχρι τώρα, μόνο το 1 δισ.

Στάσεις εργασίας για τα επιδόματα

Τη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος των νοσοκομείων "Γενικό Κρατικό Αθήνας" και"Σωτηρία" θα κλείσουν σήμερα στις 10π.μ. οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Στις 11π.μ. οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Πατησίων" θα κλείσουν την οδό Χαλκίδος (τέρμα Πατησίων). Κύρια αιτήματά τους είναι η καταβολή ειδικού υγειονομικού επιδόματος και του υπολοίπου 45% των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών.

  • Με χτεσινές ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά και η Ενωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών Αττικής, δηλώνουν πως θα συμμετέχουν στην πεντάωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 3μ.μ.) στις 6 Μάρτη και στην τετραήμερη απεργία (11 - 14 Μάρτη) που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
Χωρίς τρόλεϊ και σήμερα

Στα αμαξοστάσια των ΗΛΠΑΠ θα μείνουν και σήμερα τα τρόλεϊ, που ακινητοποιήθηκαν χτες ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση του επιβατικού κοινού, κυρίως από τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και από την ηγεσία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών, που κήρυξε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την περασμένη Τρίτη μέχρι και τις 8 Μάρτη 1996!

Η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ ούτε χτες ανακοίνωσε ότι δε θα κυκλοφορήσουν και σήμερα τα τρόλεϊ, ενώ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Θ. Γκιόκας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ξαναβγούν στους δρόμους τα οχήματα!

Σημειώνεται ότι η χτεσινή ακινητοποίηση των τρόλεϊ ήταν αναμενόμενη, όχι, όμως, και η στάση της διοίκησης, που δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να ενημερώσει το επιβατικό κοινό. Κάτι, άλλωστε, που καταγγέλλει και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Η ακινητοποίηση των τρόλεϊ ήταν αναμενόμενη, γιατί οι εργατοτεχνίτες των ΗΛΠΑΠ έχουν αρχίσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 13 Φλεβάρη, καταγγέλλοντας τη διοίκηση ότι "αρνείται αυθαίρετα και παράνομα να εφαρμόσει άρθρο της ΣΣΕ 1994 - 1995", που αφορά θεσμικά και οικονομικά θέματα του κλάδου. Οι αδιέξοδες συναντήσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση οδήγησαν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 8 Μάρτη και σε δεύτερη φάση, επ' αόριστον, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Λεζάντα 1ου θέματος σελ. 22

Η συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από το υπουργείο Εμπορίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ