Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
"Θα βγουν κερδισμένοι οι φαρμακοβιομήχανοι"

Το ομολογούν, κατ' ιδία, μέχρι και ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου ότι με τα μέτρα που προωθούνται, θα ωφεληθούν οι βιομήχανοι και ότι η περίφημη εξοικονόμηση χρημάτων θα έχει οριακό χαρακτήρα

Σε μπαλόνι που θα ξεφουσκώσει πριν την ώρα του φαίνεται να καταλήγουν τελικά οι περίφημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι με τα μέτρα που θα πάρει για το φάρμακο θα εξοικονομηθούν, τουλάχιστον, 55 δισ. δραχμές, τα οποία θα διατεθούν "αποκλειστικά για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των χαμηλών εισοδημάτων", όπως δήλωνε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στις 8.2.1996.

Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μεν "ένα πλαίσιο της πολιτικής τιμών" - και κάθε μέτρο οι αρμόδιοι το συνόδευαν και με μια εξοικονόμηση κονδυλίων - αλλά ταυτόχρονα ανώτερος παράγοντας του υπουργείου ομολογούσε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνο οριακά αποτελέσματα, εάν δε συνοδευτούν από θεσμικά μέτρα, όπως η επέκταση της λίστας και η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος παράγοντας αναγνώριζε ότι ακόμα και η λίστα του ΙΚΑ είναι εν πολλοίς αντιεπιστημονική και μιλούσε για την ανάγκη βιοϊσοδυναμίας, για "να μη λείψει από τους ασφαλισμένους καμιά δραστική ουσία".

Τώρα όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη ενιαία λίστα φαρμάκων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,δήλωνε στη χτεσινή συνάντησή του με τους φαρμακοποιούς αναρμόδιος γι' αυτήν και παρέπεμψε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Το πλαίσιο του υπουργείου

Στα μέτρα του υπουργείου - πέρα απ' την παντελή έλλειψη κρατικής παρέμβασης στην παραγωγή - οι όποιες αναφορές για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας αντισταθμίζονται με κίνητρα προς τους φαρμακοβιομηχάνους. Μάλιστα, ανώτερος παράγοντας του υπουργείου έλεγε: "Οι βιομήχανοι όχι μόνο δε θα πρέπει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι". Η κοστολόγηση, αναφέρει το υπουργείο, των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων θα γίνεται όπως σήμερα, ενώ, για την αποτροπή της υποκατάστασης των φαρμάκων από ίδια ακριβότερα εισαγόμενα, θα "λαμβάνεται υπόψη κατά την κοστολόγηση πιο ρεαλιστική κλίμακα για τις δαπάνες διοίκησης - διάδοσης - διάθεσης φαρμάκων". Επίσης θα συνεκτιμάται η νέα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων ή και η αύξηση της παραγωγής.

Οσον αφορά τη χονδρική τιμή των εισαγόμενων θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο. (Εκτιμάται μείωση των τιμών κατά 12% και εξοικονόμηση 43 δισ. δρχ).

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δε γίνεται καμιά αναφορά για το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε αυτή την περιορισμένη έστω διαδικασία.

Οι άλλες ρυθμίσεις, που θα περιληφθούν σε Αγορανομική Διάταξη, του υπουργείου είναι:

  • Η τιμή των αντιγράφων ξένων πρωτοτύπων φαρμάκων θα καθορίζεται στο 86% της τιμής των πρωτοτύπων.
  • Η τιμή των κοινοχρήστων φαρμάκων (π. χ. οροί) θα καθορίζεται με κοστολόγηση, όπως και σήμερα.
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων μειώνεται σε 7% από 8% που ισχύει σήμερα, ενώ των φαρμακοποιών σε 34% από 35%. (Εκτιμάται εξοικονόμηση 50 δισ. δρχ.).
Η συνάντηση με τους φαρμακοποιούς

Με τον Μ. Χρυσοχοϊδη συναντήθηκαν το πρωί τα προεδρεία των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε ότι δε θα καταργήσει το νόμο 1132/81 για τη σταθερή λιανική τιμή. Αναφερόμενος στη μείωση κατά 1% για τους φαρμακοποιούς, θα τους επιστραφεί σε δύο χρόνια και θα το εντάξει στην αγορανομική διάταξη.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς σε δηλώσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στην προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, αν συνδράμουν και άλλοι φορείς. Η πρόεδρος του ΦΣΑ Ε. Μπεσμπέα τάχθηκε υπέρ της ανακοστολόγησης των φαρμάκων, ενώ αναφερόμενη στη "λίστα" επανέλαβε τη θέση του Συλλόγου υπέρ του Εθνικού Συνταγολογίου. "Μιλάμε πάντα για δραστικές ουσίες", πρόσθεσε.

Χτες οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά και των Ιωαννίνων έκαναν 24ωρη απεργία. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν έξω απ' το υπουργείο Εμπορίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: "Οχι στον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου". Στη Βουλή αντιπροσωπεία των συλλόγων ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τις θέσεις των φαρμακοποιών.

Τη Δευτέρα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έχουν προγραμματίσει κοινή συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν".

Κινδυνολογία των φαρμακοβιομηχάνων

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων Π. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και απειλούσε με απολύσεις εργαζομένων.

Οι φαρμακοβιομήχανοι εμμένουν ακόμη στην αξίωσή τους για επίπεδες αυξήσεις σε όλα τα φάρμακα και στην περίπτωση της ανακοστολόγησης των εισαγομένων σκευασμάτων, με βάση τη φτηνότερη χονδρική τιμή στις ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν και τα εγχώρια την ίδια αντιμετώπιση.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, καθώς θα σήμαινε μέση αύξηση κατά 1,2% και επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης με 122 δισ. δραχμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεύρυνση της «λίστας» ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι (2000-11-23 00:00:00.0)
Αμεσα η λίστα, ανακοστολόγηση "εν καιρώ" (1996-11-15 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η κερδοσκοπία των εταιριών (1996-11-01 00:00:00.0)
Ενθετο στο 2ο Αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση (1996-02-29 00:00:00.0)
"Συνθήκες ζούγκλας" για το φάρμακο (1996-02-13 00:00:00.0)
Επανακοστολόγηση, μετά κοροϊδίας των χαμηλοσυνταξιούχων (1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ