Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Στο απυρόβλητο η κερδοσκοπία των εταιριών

Στη λίστα φαρμάκων εμμένει η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται και νέα ανατίμηση

Αρνείται η κυβέρνηση να κτυπήσει την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιριών και εμμένει στην απόφασή της να καταρτίσει και εφαρμόσει λίστα φαρμάκων για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία μάλιστα θα παραδοθεί εντός των προσεχών ημερών.

Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την ερώτηση του Κόμματος, επισήμανε στην αρχή, ότι η αιτία των υψηλών τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα οφείλονται: Πρώτον, στο ότι κοστολογούνται, με βάση τις τιμές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεύτερον, επειδή το ήδη υψηλό κόστος τους επιβαρύνεται με το κόστος της διαφήμισης και τα έξοδα των "χορηγιών". "Κάθε εκδήλωση έχει χορηγό κάποια φαρμακοβιομηχανία", είπε ο Απ. Τασούλας. Ακολούθως τόνισε ότι υπάρχουν αυξήσεις σε τιμές φαρμάκων που μπορεί να είναι και παράνομες, δεδομένου ότι στηρίζονται σε υπερκοστολόγηση της πρώτης ύλης.

Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουμε τελικά αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ δεν παρατηρείται υπερκατανάλωση φαρμάκων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, έχει αχρηστευτεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου και η κρατική φαρμακοβιομηχανία και συνέπεια όλων αυτών είναι να τινάζονται στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά οι τσέπες των ασθενών.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αν ληφθούν υπόψη οι παράμετροι της διαμόρφωσης του κόστους, οι τιμές των φαρμάκων μπορεί να μειωθούν. Ειδικότερα για τη λίστα φαρμάκων ο Απ. Τασούλας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια θεμελίωση της άποψης για τη λίστα και τόνισε, απευθυνόμενος στον υφυπουργό: "Μπορείτε και τη λίστα να μην εφαρμόσετε, αλλά και όλα να τα προμηθεύονται οι ασθενείς, με βάση την ιατρική συνείδηση και πράξη και να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων".

Ο υφυπουργός Υγείας, στην ομιλία του, αφού χρησιμοποίησε μάλλον σαν άλλοθι το στοιχείο πως η συνολική ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για φέτος αναμένεται να είναι 570 δισ. δρχ., ενώ το 1987 ήταν 85 δισ. δρχ., και ότι το 1987 τα εισαγόμενα φάρμακα ήταν 18,2%, ποσοστό που φέτος θα διαμορφωθεί στο 55%, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της λίστας, σαν τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο παρέμβασης του κράτους. Παράλληλα ξεκαθάρισε, ότι λόγω της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να εμποδιστεί το οποιοδήποτε εισαγόμενο φάρμακο να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

Η Διυπουργική σύσκεψη

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με θέμα τα φάρμακα.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και το δημόσιο.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μετείχαν, ακόμη, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και ο υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης,οι υφυπουργοί Υγείας Μ. Σκουλάκης,Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου Γ. Καβαδίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα εφαρμοστούν ξεχωριστές λίστες για τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και το κάθε νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας απάντησε: "Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες".

Με το θέμα της ανακοστολόγησης φαρμάκων, θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων που εμπλέκονται στο φάρμακο, συνδικαλιστικών φορέων, καταναλωτών, εμπόρων φαρμάκων και φαρμακοβιομηχάνων. Οπως δήλωσε η υπουργός Β. Παπανδρέου, επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη γενική ανακοστολόγηση και σε ένα μήνα θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών για τη λήψη αποφάσεων. Πάντως, ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων, δηλώνοντας ότι "δε γνωρίζει πού θα οδηγήσει η ανακοστολόγηση".

Τις νέες "φαρμακερές" της αποφάσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να τις επικαλύψει με πληροφορίες περί δήθεν εξοικονόμησης πόρων. Μάλιστα κάνει και επιμερισμούς. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα "εξοικονομήσει" 55 δισ. δραχμές από τη μείωση των εισαγομένων φαρμάκων κατά 40% μέσο όρο, ενώ από την εφαρμογή όλων των μέτρων (ανακοστολόγηση, σύνταξη Εθνικού Συνταγολογίου, έλεγχοι στα συνταγολόγια γιατρών του δημοσίου και στα δημόσια νοσοκομεία με την καθιέρωση ημερήσιας δόσης, μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία, σε αποθήκες καιφαρμακεία) πιστεύει ότι θα εξοικονομήσει 75 - 100 δισ. δραχμές. Η μείωση των εισαγομένων φαρμάκων θα γίνει σταδιακά σε ένα χρόνο από τη λήψη της απόφασης και η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων εγχώριας κατασκευής - θα κυμανθεί στις 5-6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό στο τέλος του χρόνου - θα γίνει σταδιακά σε διάστημα τριών χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ