Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ανεργία πλήττει τους γιατρούς

Ο ΙΣΑ ζητά την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/1986, που προβλέπει την εγκατάσταση στη χώρα μας γιατρών από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε ποσοστό 7% έχει φτάσει η ανεργία των ειδικευμένων γιατρών στη χώρα μας και σε 18% των γιατρών χωρίς ειδίκευση, καθώς ο αριθμός των γιατρών την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 25%.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), που εξέφρασε την αντίθεσή του με το Προεδρικό Διάταγμα 84/1986, το οποίο συντάχθηκε βάσει κοινοτικών οδηγιών και αφορά την εγκατάσταση στη χώρα μας γιατρών χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στην ημεδαπή.

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, "τα κράτη - μέλη ενεργούν έτσι ώστε εφόσον παραστεί ανάγκη να αποκτούν οι δικαιούχοι, προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον των ασθενών τους, τις γλωσσικές εκείνες γνώσεις που είναι αναγκαίες για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη χώρα υποδοχής". Στις οδηγίες η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε με το ΠΔ 84/1986, το οποίο σε ό,τι αφορά την προϋπόθεση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, προβλέπει ότι για την εγκατάσταση του γιατρού στην ημεδαπή αρκεί υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι έχει την αναγκαία γνώση της ελληνικής γλώσσας για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη.

Το ΔΣ του ΙΣΑ θεωρεί ότι το ΠΔ δεν προστατεύει το συμφέρον των ασθενών και τη δημόσια υγεία και αποφάσισε να μη γράψει στο εξής κανέναν αλλοδαπό γιατρό στα μητρώα του συλλόγου, εάν δεν κατέχει την ελληνική γλώσσα. Ακόμη, ζητεί την τροποποίηση του ΠΔ 84/1986, καθώς και να θεσμοθετηθούν οι επιτροπές και η ευθύνη πιστοποίησης της γνώσης της γλώσσας και ιατρικής ορολογίας να ανατεθεί στους Ιατρικούς Συλλόγους με νομική κατοχύρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ