Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων

Η κυβέρνηση ολιγωρεί στην ενημέρωση των ιδιοκτητών, που κινδυνεύουν να χάσουν κάθε δικαίωμα στις περιουσίες τους

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στις περιοχές που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να χάσουν βασικά δικαιώματα πάνω στην περιουσία τους, αν δεν υποβάλλουν έγκαιρα δήλωση ιδιοκτησίας. Και αυτό λόγω κακής ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, οι διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν ξεκινήσει "πιλοτικά" σε 66 συνολικά περιοχές της χώρας, εκ των οποίων έχουν προσδιοριστεί καταληκτικές ημερομηνίες για την κατάθεση δήλωσης ιδιοκτησίας σε 42. Οι ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται από 10 Νοέμβρη 1996 μέχρι 15 Φλεβάρη 1997 και η δήλωση γίνεται προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους. Ομως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλές από τις περιοχές που η ημερομηνία λήγει μέσα στο Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση και κινδυνεύουν, εκτός από την πληρωμή προστίμου που ανέρχεται σε 500.000 δρχ., και με το να χάσουν κάθε δικαίωμα οικοδόμησης στο οικόπεδό τους ή τον αποκλεισμό οποιασδήποτε αγοραπωλησίας ή μεταβίβασης, με βάση το σχετικό νόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Χαλανδρίου, όπου η ημερομηνία λήγει στις 26 Νοέμβρη, έχει υποβάλει δήλωση μόνο το 20% των ιδιοκτητών, ενώ το ίδιο ποσοστό ισχύει περίπου και για το Δήμο Ζωγράφου, καταληκτική ημερομηνία για τον οποίο είναι η 6 Δεκέμβρη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) δεν έχουν διευκρινίσει αν θα δοθεί κάποια παράταση, αν και έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μη έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφημιστική τους καμπάνια εξαντλήθηκε προεκλογικά σε γενικού περιεχομένου διαφημίσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ οι ειδικές ανακοινώσεις για τις περιοχές όπου οι κάτοικοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας δημοσιεύτηκαν επιλεκτικά την περασμένη Κυριακή μόνο σε δύο εφημερίδες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ