Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να αρθούν στο ύψος των απαιτήσεων οι αιρετοί

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ

Με ένα κάλεσμα προς τους αιρετούς να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, πλάι στο λαό και κόντρα στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθεί η κυβέρνηση, σημάδεψε την ομιλία του στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία του συνεδρίου τονίζοντας: "Θεωρούμε ότι καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΤΕΔΚΝΑ στη λειτουργία και ανάπτυξη της Αττικής. Επομένως, το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, ο απολογισμός δράσης, οι προτάσεις, οι κατευθύνσεις, πέρα από τυπικότητες, πρέπει να γίνονται εργαλείο πλατιάς συμμετοχής και συμβολής απόψεων χωρίς αποκλεισμούς. Για πληρέστερα αποτελέσματα, για αποφάσεις πιο κοντά στις ανάγκες της ΤΑ στις προσδοκίες των αιρετών, αλλά και κυρίως στα προβλήματα των εργαζομένων".

Ασφυξία

Στη συνέχεια έκανε μία παρουσίαση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΤΑ, σημειώνοντας ότι οδηγείται στο περιθώριο, μακριά από κάθε πρόγραμμα ή δράση που αφορά την ανάπτυξη της χώρας. Γίνεται απλός μηχανισμός εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων όχι των οργάνων του ελληνικού κράτους, αλλά υπερεθνικών οργάνων. Δεν έχει καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υποχρεώνεται στην εφαρμογή αποφάσεων για επιλεξιμότητα έργων, όπου προκρίνονται τα γήπεδα γκολφ αντί των ΚΑΠΗ. Προωθούνται εξειδικεύσεις των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών της, των αρμοδιοτήτων και των έργων της. Επιχειρείται η μετατροπή της σε επιχείρηση και η εφαρμογή σ' αυτή των νόμων της αγοράς. Η ΤΑ θα παραμείνει ο φτωχός και εξαρτημένος συγγενής της κεντρικής εξουσίας όσο γίνεται μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών, σε βάρος των δημοτών και ειδικά των εργαζομένων. Απομακρύνουν την ΤΑ από το ουσιαστικό περιεχόμενο και ρόλο της, ρυθμίσεις που κάνουν το κέρδος κυρίαρχο, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος, όπως: Ρυθμίσεις για πληρωμή του πράσινου, του αθλητισμού, του πολιτισμού, για τη στάθμευση, για κάθε έργο που βοηθά την ανάπτυξη της περιοχής ή εξυπηρετεί τους πολίτες. Δεν μπορεί ακόμη και για αγαθά "εν ανεπαρκεία" να μπαίνουν ρυθμίσεις με κριτήριο το ποιος μπορεί να πληρώνει σε όφελος των "εχόντων" και σε βάρος των φτωχών. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί ο ΤΑΠ που απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και οξύνει τις ταξικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών. Και η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, αφού χάνει κάθε ρόλο το Δημοτικό Συμβούλιο και υποκαθίσταται από διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των αιρετών

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού αναφέρθηκε με παραδείγματα στο κάλπικο των διακηρύξεων περί συμμετοχής της ΤΑ στην ανάπτυξη, υπό τις παρούσες ασφυκτικές για αυτήν συνθήκες, έκανε μία ειδική αναφορά στο ρόλο των αιρετών.

"Χρειάζεται, είπε, να αντιπαλέψουν την πρόσθετη φορολογία, κατευθύνσεις για "συμμετοχή των χρηστών στις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα", όπως ονομάζεται η αποδιάρθρωση των κοινωνικών κατακτήσεων. Η λειτουργία των Δημ. Συμβουλίων και των οργάνων στη βάση της συλλογικότητας της έκφρασης όλων των απόψεων και όχι της συγκυριακής πλειοψηφίας ή ακόμη χειρότερα στη βάση τού αποφασίζουμε και διατάζουμε από τον δήμαρχο, είναι ζήτημα ουσίας. Είναι σημαντικό να αντιταχθούν οι αιρετοί στην επιδίωξη να υποκατασταθεί ο πολιτικός ρόλος των ΔΣ των αιρετών από τη δράση μάνατζερ μιας Τοπικής Αυτοιοίκησης - επιχείρησης που λειτουργεί με βάση το κέρδος. Σημειώνουμε, χωρίς να υποβαθμίζουμε τη σημασία της λειτουργίας των ΔΣ, των συνεδρίων, των οργάνων της ΤΑ, ότι κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί αυτό που αιρετοί διακήρυξαν και δεσμεύτηκαν, ότι: Βασικό στήριγμα αποτελεί ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος εργαζόμενος, που βοηθά την ανάπτυξη του θεσμού και το συλλογικό συμφέρον. Διαφορετικά, ο κάθε συμβιβασμός στην αντιλαϊκή πολιτική βρίσκει "λύσεις" σε βάρος των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε νέα επιβάρυνση και φορολογία από την ΤΑ το βασικό προκλητικό επιχείρημα είναι: δε μας δίνει χρήματα η κυβέρνηση, δε μας ενισχύει, άρα θα πληρώσετε εσείς, αντί για αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική.

Οι διαμαρτυρίες, οι παραστάσεις στους υπουργούς, η κάθε αντίσταση, δε θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δε θα έχουν συνέχεια, θα εκφυλίζονται, όσο δεν αξιοποιείται ο ενημερωμένος και ενεργός πολίτης".

Να γίνουν παράδειγμα

Υπενθυμίζοντας, ο Σπ. Χαλβατζής, το γεγονός ότι η όποια αξιοπιστία διατηρεί σήμερα η ΤΑ "έχει κατακτηθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα και την ίδια την ΤΑ, με κύριο σημείο την εποχή της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελεί και για σήμερα οδηγό δράσης και πρότυπο", στάθηκε στην ανάγκη να στεριώσει αυτή η αξιοπιστία με τη δράση των αιρετών στο πλευρό των εργαζομένων, βοηθώντας την ανάπτυξη της συνείδησης. "Ο συλλογικός αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στο περιστασιακό ατομικό βόλεμα, στις πελατειακές σχέσεις, ενάντια στην υποταγή στους επικυρίαρχους", επισήμανε.

Τόνισε την ανάγκη αυτό το παράδειγμα να είναι χειροπιαστό καικάλεσε τους αιρετούς: Να αρνηθούν να πάνε σε ένα χώρο όπως το Μέγαρο Μουσικής για την έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που είναι συνυφασμένος με δράσεις και διαδικασίες που βρίσκονται ενάντια στο περιεχόμενο και το ρόλο της ΤΑ. Δράσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν παραπέρα το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον του Κέντρου της Αθήνας.

"Το κύριο για μας, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε κάθε φάση εξέλιξης της ΤΑ είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων της σε όφελος του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ