Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και ο νέος αντισεισμικός κανονισμός θέλει ανανέωση

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από το 12ο Ελληνικό Συνέδριο Σκυροδέματος του ΤΕΕ, που διοργανώθηκε στη Λεμεσό

Την αναθεώρηση ακόμη και του νέου αντισεισμικού κανονισμού που ισχύει στη χώρα μας, υπό το "φως" των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τους πρόσφατους σεισμούς σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ζήτησαν αρκετοί από τους εισηγητές του 12ου Ελληνικού Συνεδρίου Σκυροδέματος, που διοργάνωσε το ΤΕΕ και οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στη Λεμεσό.

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου ήταν και το εξής: Ο ανθρώπινος παράγοντας, και όχι αυτός καθαυτός ο σεισμός, είναι η αιτία των εκτεταμένων ζημιών που καταγράφηκαν στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο τα τελευταία χρόνια. Είναι εφικτός, κατά συνέπεια, ένας δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων κάθε σεισμού, σύμφωνα με τις νέες γνώσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται και τις δυνατότητες που παρέχονται από την τεχνολογία σήμερα.

Οπως τονίστηκε, ο σεισμός δεν προβλέπεται, αλλά και όταν αυτό είναι εφικτό - μέσω πάντα μιας ιστορικής στατιστικής υπόθεσης - πάλι η πρόβλεψη για τις επιπτώσεις του στα κτίρια και τα έργα είναι περίπου αδύνατη. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι σεισμοί μικρού μεγέθους προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ακόμη και σε κτίρια που είχαν "δεχτεί" πολύ υψηλότερους σεισμούς στο παρελθόν. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε σεισμός εμφανίζει ιδιαιτερότητες (επιτάχυνση, κινήσεις εδάφους κ.ά.), που θα πρέπει να καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να οδηγούνται οι ειδικοί σε συνεχή αναθεώρηση των αντισεισμικών κανονισμών.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, πολλοί ειδικοί μηχανικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί αμέσως ο Κυπριακός Αντισεισμικός Κώδικας, που ισχύει από την 1/1/94, ενώ αρκετοί έθεσαν θέμα αναθεώρησης και του νέου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας μας.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν έκρυψαν ότι ο σεισμός του Αιγίου, που σημειώθηκε πέρσι τον Ιούνη, εμφάνισε τις αδυναμίες ακόμη και του νέου αντισεισμικού κανονισμού σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών από κοντινό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό - τόνισαν - ότι ο σεισμός στο Αίγιο, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα από την πόλη, προκάλεσε ισχυρή οριζόντια επιτάχυνση, την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο, επιτάχυνση που δεν καλύπτεται από τις προβλέψεις του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού για το σχεδιασμό των κτιρίων.

Εκεί, πάντως, που συμφώνησαν οι περισσότεροι επιστήμονες είναι ότι οι νεότερες κατασκευές που έχουν γίνει με σκυρόδεμα και στις οποίες έχουν τηρηθεί με σχολαστικότητα οι κανόνες της τεχνικής και οι διατάξεις των αντισεισμικών κανονισμών, δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αντίθετα, οι παλιότερες οικοδομές, κατασκευές προγενέστερες του σκυροδέματος, θα πρέπει να ελεγχθούν και να ενισχυθούν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε ο σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ που έπληξε την Ηλεία στις 26 Μάρτη 1993, κατά τον οποίον υπήρξαν "θύματα" τα παλιά κτίρια. Τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα άντεξαν ακόμη και για δράσεις πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που είχαν σχεδιαστεί - υπογράμμισε ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Φ. Καραντώνης - ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα κτίρια που είχαν κατασκευαστεί με πλινθοδομή ή και με μεικτό σύστημα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Κατά τον εισηγητή, τα στοιχεία από την ανάλυση των καταστροφών στην Ηλεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται συστηματική ενίσχυση των παλιότερων κτιρίων των ελληνικών πόλεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα αποτελέσματα μιας μελλοντικής σεισμικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ