Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα σήμερα και στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι φοιτητές του Φυσικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βιβλιοθήκη και παράσταση στον πρόεδρο του Τμήματος, όπου απαίτησαν δωρεάν κάρτες δανεισμού για όλους τους φοιτητές του Τμήματος, σήμερα στις 12 μ, μαζί με τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου και τους Οικότροφους των Εστιών, θα προβούν σε νέα κινητοποίηση στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη και στο Γραφείο Σίτισης για το πρόβλημα που προέκυψε με τη σίτιση και τις σχετικές απειλές για μείωση της μερίδας φαγητού.

Το πρώτο μέρος των κινητοποιήσεών τους θα κορυφωθεί την επόμενη Τετάρτη με συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για τη διεκδίκηση δωρεάν σίτισης και στέγασης, την άμεση διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.

Η βιβλιοθήκη του Φυσικού Τμήματος θεωρείται ως πρότυπη για τον τρόπο δανεισμού και την ποιότητά της. Διαθέτει περισσότερους από 16.000 τίτλους βιβλίων και χαρακτηρίζεται ως η πιο άρτια καταρτισμένη επιστημονικά βιβλιοθήκη. Ηδη όμως άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα στενότητας χώρου και δε διαθέτει αναγνωστήριο και επαρκή αντίτυπα για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος. Μάλιστα, το Τμήμα αποφάσισε πως για να πάρουν οι φοιτητές την κάρτα δανεισμού θα πρέπει να πληρώσουν ένα "συμβολικό" αντίτιμο, το οποίο καθιερώνεται για να μην καταστρέφουν οι φοιτητές τα βιβλία. Το ποσό αυτό ορίστηκε στις 3.000 δραχμές το χρόνο για τους φοιτητές του Φυσικού και στις 5.000 για τους φοιτητές των άλλων τμημάτων.

Σ' αυτή την απόφαση αντιδρούν οι φοιτητές του Φυσικού και καταγγέλλουν πως σε καμία οργανωμένη βιβλιοθήκη δεν αναγκάζονται οι αναγνώστες να πληρώσουν για να δανειστούν βιβλία και σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά περικόπτεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και απαιτούν κάρτα δανεισμού δωρεάν για όλους τους φοιτητές του Τμήματος και δωρεάν κάρτα φωτοτυπιών.

Σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απόφαση των ΓΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και του Μαθηματικού πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δόμπολη (παλιό Πανεπιστήμιο) στις 11.30 πμ.

Οι φοιτητές διαδηλώνουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία υποταγμένη μόνο στην υπηρεσία των αναγκών του λαού, απαιτώντας κατάργηση του κανονισμού των εστιών, άμεση κάλυψη των αναγκών για στέγαση χωρίς επιβολή ενοικίου, καμία μείωση των αναβολών, καμία αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση του νόμου για το ΕΣΥΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΔΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 12 μ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Πέμπτη στις 12 μ το ΔΣ της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο στράτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ