Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην αντεπίθεση οι μαθητές

Με κατάληψη στην Καισαριανή (1ο και 2ο Γυμνάσιο) και αποχή από τα μαθήματα στον Κορυδαλλό (5ο Γυμνάσιο), οι μαθητές απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα έλλειψης καθηγητών και υποδομής

Με αναβολές και ψέματα προσπαθούν - ανεπιτυχώς - οι λογής αρμόδιοι παράγοντες να χειραγωγήσουν την οργή γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, ενώ οι ελλείψεις υποδομής δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής και του 5ου Γυμνασίου Κορυδαλλού πέρασαν χτες στην... αντεπίθεση.

"Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία των υπευθύνων, ούτε τις συστάσεις για υπομονή. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί". Η υπομονή των μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής δίκαια έχει εξαντληθεί, αφού η ικανοποίηση του αιτήματός τους, για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, το οποίο θα καταργούσε το εξαντλητικό ωράριο της διπλοβάρδιας, και η κατασκευή νέων αιθουσών στο σχολείο τους, που θα αντικαθιστούσαν τα σημερινά "προκάτ" κιβώτια με τις τρύπιες οροφές, μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Χτες οι μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους, ενώ το πρωί πραγματοποίησαν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Καισαριανής. Λίγο μακρύτερα από το κτίριο που στεγάζει τα σχολεία τους, εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αρχίσει εργασίες(βάσεις) για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, το οποίο θα στέγαζε ένα από τα δύο αυτά σχολεία, που ωστόσο σταμάτησαν εντελώς ξαφνικά χωρίς κανείς αρμόδιος να εξηγήσει το "γιατί" ούτε και πότε αυτές θα συνεχιστούν.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες οι υπεύθυνοι του ΟΣΚ και του δήμου είχαν τη φαεινή ιδέα να στήσουν προκατασκευασμένες αίθουσες, με τρύπιες οροφές, με αποτέλεσμα όταν πιάνουν οι βροχές, το μάθημα να γίνεται υπό την προστασία... ομπρελών.

"Μας υπόσχονται ότι θα αντικατασταθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες και ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολικού κτιρίου, όπως μας υποσχέθηκαν και πέρσι, την περίοδο που βρισκόμασταν ξανά σε κινητοποιήσεις, όπως υπόσχονταν και στους προηγούμενους μαθητές που έρχονταν σ' αυτά τα σχολεία, πριν ακόμα έρθουμε εμείς. Οσο τα βλέπεις εσύ αυτά, άλλο τόσο τα βλέπουμε κι εμείς", είπε στο "Ρ" η Φλώρα, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου.

Μέχρι πότε όμως θα διαρκέσει η κατάληψη από τους μαθητές; "Μέχρι να υπάρξει τουλάχιστον μια επίσημη δέσμευση από τους υπεύθυνους ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επίλυσης των αιτημάτων μας", απαντάει η Ζίνα, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου, και συνεχίζει: "Τη Δευτέρα θα συναντηθούμε με τους υπευθύνους του ΟΣΚ, από τις απαντήσεις που θα μας δώσουν θα εξαρτηθεί και η δική μας πορεία".

Αποχή στο 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού

Στο 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα, μετά από σχετική απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. "Πράξη απόγνωσης" χαρακτήριζαν το πρωί πολλοί γονείς την κίνησή τους, σημειώνοντας ότι μετά από τόσες παραστάσεις, διαμαρτυρίες, έγγραφα που υπέβαλαν, το κλείσιμο του σχολείου είναι "το τελευταίο μέσο που απέμεινε για να ακουστεί η φωνή τους".

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί με αποχή διαρκείας αν ως την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις. Σήμερα γίνεται γενική συνέλευση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορυδαλλού για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θεωρείται πολύ πιθανό να κηρύξει γενική αποχή σε όλα τα σχολεία της πόλης. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η γραμματέας της Ενωσης, Μ. Βάλμη,απ' την έναρξη της σχολικής χρονιάς ως τώρα - λίγο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου - τα 155 κενά μειώθηκαν σε 133 στην περιοχή του Πειραιά. "Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσει το τέλος της χρονιάς και ακόμη θα περιμένουμε διορισμούς".

Ο Σύλλογος Καθηγητών είχε δώσει περιθώριο ως σήμερα για την κάλυψη των κενών. Το δίμηνο που πέρασε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν, εκ των ενόντων, τις χαμένες ώρες. Κάθε βδομάδα χάνονται 50 ώρες πληροφορικής, 21 αγγλικών, 42 μαθηματικών και άλλες τόσες φιλολογικών μαθημάτων. Σε όλες τις κρούσεις, όλων των φορέων, στο υπουργείο Παιδείας, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη νομαρχία έβρισκαν τις γνωστές προφάσεις. Μέχρι που ο αντινομάρχης Πειραιά έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δικαιολογηθεί ότι δεν υπάρχει... προσφορά καθηγητών. "Είναι ψέματα, απάντησαν χτες οι καθηγητές του σχολείου. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που ήταν και πέρσι εδώ και θέλουν να έρθουν. Ας τους διορίσουν".

"Πέρα απ' το γεγονός ότι κι εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, αν δε γίνουν διορισμοί άμεσα - με τους ωρομίσθιους δε λύνεται το πρόβλημα, εκτονώνεται μόνο προσωρινά - σημείωσε η διευθύντρια του σχολείου, Ξ. Μωραϊτη,δε θα είναι δυνατό να βγει βαθμολογία τριμήνου. Ποιος θα διδάξει την ύλη στα παιδιά, για να βγει στο τέλος Νοέμβρη η πρώτη βαθμολογία; Τα φροντιστήρια;"

Μπορεί στον Κορυδαλλό να μην έγιναν φέτος νέα σχολεία, όπως παρατήρησαν οι γονείς, άνοιξαν όμως τρία καινούρια φροντιστήρια. Δίπλα στα αμέτρητα που υπάρχουν στην πόλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ