Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φιλί ζωής" για τον Παγασητικό

Το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας, που επέτρεπε τη δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή

Το "φιλί της ζωής" στον Παγασητικό Κόλπο δίνει απόφαση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ακύρωσε απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας, ο οποίος τον Ιούλη του 1993 επέτρεψε τη δημιουργία δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμων σε περιοχή του Παγασητικού.

Το Ανώτατο Διοικητικό δικαστήριο προχώρησε και σε θέματα ρύπανσης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το ΣτΕ έκρινε ότι απαγορεύεται η κατασκευή και λειτουργία βιομηχανικών και τεχνικών εγκαταστάσεων σε παράκτιες ζώνες. Τέτοιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, μπορούν να υπάρξουν μόνο στην περίπτωση που δεν προκαλείται οποιασδήποτε μορφής διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ειδικότερα για τους κόλπους της χώρας, που αντιμετωπίζουν αυξημένη ρύπανση, όχι μόνο απαγορεύεται η περαιτέρω επιβάρυνσή τους με διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά επιβάλλεται η αποκατάστασή τους με μια σειρά μέτρων, που στόχο θα έχουν την επαναφορά τους σε μια κατάσταση σταθερής ισορροπίας.

Σχετικά με τη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη που υποστηρίχτηκε από τη νομαρχιακή αρχή, για να γίνουν οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, το ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, έκρινε ότι ανάπτυξη είναι εκείνη που ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο και να υποθηκεύει τη ζωή των μελλουσών γενεών.Επίσης, στο θέμα αυτό, το δικαστήριο δέχτηκε ότι επιβάλλεται η διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας και η μεταβίβασή του στο ακέραιο στις επόμενες γενιές.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον Παγασητικό, έκρουσε το ΣτΕ και έκρινε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμισή του είναι παράνομη. Παράλληλα, υπενθύμισε στους αρμόδιους ότι εκκρεμεί προσφυγή που έγινε εδώ και ένα χρόνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εναντίον της Ελλάδας, επειδή δεν έχει καταρτίσει ειδικά προγράμματα, με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης του Πγασητικού Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ