Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Επαναδιατυπώθηκαν τα αιτήματα

Με την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών να κυριαρχεί, άρχισαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που ολοκληρώνονται σήμερα με συζήτηση επί των θεσμικών ζητημάτων.

Η πρώτη μέρα των εργασιών - με εξαίρεση τη συζήτηση και την αναγκαστική, σχεδόν, απόφαση για το 5ήμερο κλείσιμο των δήμων - κύλησε με περίπου "μία απ' τα ίδια" σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια. "Αν η αρχή της μάθησης είναι η επανάληψη, σίγουρα μάθαμε τα προβλήματα. Με την επίλυση πότε θα ασχοληθούμε;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος.Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι στο συνέδριο παρευρέθηκαν 60 μόνο από τους 110 δημάρχους και κοινοτάρχες της Αττικής.

Τα οικονομικά αιτήματα της ΤΕΔΚΝΑ, όπως κατατέθηκαν από τον Γιώργο Ματσοράκο,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχο Ηρακλείου, είναι η απόδοση του εκλογικού επιδόματος των 15.000 δραχμών και τα αναδρομικά του επιδόματος των 18.000, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η απόδοση, έστω και σταδιακά, του 20% που αντιστοιχεί στην αυτοδιοίκηση από τη φορολόγηση καταθέσεων. Παράλληλα, όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο Γ. Μαστοράκος, πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για την περικοπή του 25% της επιχορήγησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Κερατέας, Αντώνης Αντωνίου,στην εισήγησή του έκανε λόγο γενικά για ωριμότητα από πλευράς Αυτοδιοίκησης να αναλάβει τις ευθύνες της και πως η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπροσώπων της.

"Ιδιοι πόροι..."

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως τα ζητήματα της απόδοσης του 15χίλιαρου και 18χίλιαρου έχουν λυθεί. Προς λύση, είπε, βρίσκεται και το θέμα τη μείωσης του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ η ΤΑ θα εξαιρεθεί από τον περιοριστικό κανόνα του 1 προς 5 για τις προσλήψεις. Ωστόσο, με τη φράση "πρέπει οι ΟΤΑ να εξετάσουν τις δυνατότητες για εξεύρεση ιδίων πόρων και να επιβάλλουν τοπικούς πόρους" έκανε σαφές ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι ΟΤΑ: Να πειθαρχήσουν στο πρόγραμμα "σύγκλισης". Ταυτόχρονα, φρόντισε να "εξαγοράσει" αυτή την πολιτική, λέγοντας πως οι δήμοι και οι κοινότητες που καταφέρνουν την "ορθή" διαχείριση πρέπει να επιβραβεύονται, καθώς κατανοούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης για να επιτύχει το πρόγραμμα σύγκλισης. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων και για ενίσχυση της λειτουργίας των περιφερειών, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη διοχέτευση και εφαρμογή από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έξω από κάθε πρόγραμμα με εθνικά κριτήρια.

"Γιες σερ!"

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, στην υπηρεσία δηλαδή της πολιτικής της επιβολής φόρων για οποιαδήποτε λειτουργία ασκεί η Αυτοδιοίκηση, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος,"για να δώσουμε μια άλλη πνοή στην ΤΑ, εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές νόρμες", όπως είπε. Με τη σύμπραξη του Δ. Αβραμόπουλου, ο Αλ. Παπαδόπουλος, αναμένεται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα βρει πιο πρόσφορο έδαφος για την "επιδοκιμασία" φόρων και διοικητικών μέτρων στην ΤΑ. Εξάλλου, συνηθίζεται στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ να παρουσιάζονται και τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια. Αυτή τη φορά αναμένεται να παρουσιαστεί εκεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ