Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΤΑ
Κόψτε το λαιμό σας, βάλτε φόρους!

Νέες μειώσεις στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης προανήγγειλαν χτες τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας

Μπροστά στο δίλημμα "λουκέτο ή φοροεισπράκτορας" βάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Με παρακρατήσεις κονδυλίων, που φτάνουν ήδη σε ύψος 720 δισ. υπεξαιρέσεις εσόδων της, καταργήσεις φοροαπαλλαγών και μεταθέσεις απόδοσης πόρων που δικαιούται για "κάποτε στο μέλλον", σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των αιρετών, αφαιρώντας από το ταμείο τους επιπλέον 50 δισ. για το 1997 και αξιώνοντας το παραπέρα χαράτσωμα των δημοτών για υπηρεσίες που έχουν προπληρώσει. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται το πρόγραμμα "σύγκλισης", το οποίο βέβαια η ίδια κατάρτισε σε συνέχεια του προγράμματος που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ και έχουν επικροτήσει οι πολιτικοί τους συνεταίροι.

Η χτεσινή μέρα ήταν για την Αυτοδιοίκηση ο προάγγελος για τον οικονομικό εφιάλτη που θα αντιμετωπίσει, καθώς:

- Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος διέταξε, ουσιαστικά, τους αιρετούς να προσαρμόσουν τα οικονομικά των δήμων στα όρια του προγράμματος "σύγκλισης".

- Οι υφυπουργοί Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας,Εθνικής Οικονομίας Γ. Δρυς και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσαν σε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση θα παρακρατήσει από την ΤΑ το 25% των εσόδων που της αναλογούν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Η ΤΑ δικαιούται το 50% των τελών και αν υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός οι απώλειές της από αυτήν μόνο την παρακράτηση, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ, ξεπερνούν τα 10 δισ.

Οι υφυπουργοί ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι αντίθετα με το αίτημα της ΤΑ να αρχίσει να της αποδίδεται από το '97 το 20% που δικαιούται από τα έσοδα φορολογίας των τόκων καταθέσεων, η κυβέρνηση σκοπεύει να της αποδώσει ένα 15% το '99 - πιθανή χρονιά εκλογών - και το υπόλοιπο τον επόμενο χρόνο. Οτι θα πληρώνουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέλη χαρτοσήμου. Οτι θα καταργηθεί η ατέλεια στην αγορά δημοτικών οχημάτων. Οτι θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και τα οχήματα των δήμων (υπηρεσιακά και απορριμματοφόρα). Και ότι θα φορολογούνται τα κέρδη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Κατά τ' άλλα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί επανέλαβαν την υπόσχεση ότι θα αποδοθούν φέτος στους ΟΤΑ τα κονδύλια για το εκλογικό επίδομα και τα αναδρομικά του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων. Κονδύλια, η κάλυψη των οποίων προκλήθηκε από κυβερνητικές αποφάσεις, έχουν αποδοθεί από τους ΟΤΑ στους εργαζομένους τους, αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμα τα χρήματα στα δημοτικά ταμεία. Το γεγονός ότι η ίδια υπόσχεση δόθηκε και πέρσι την καθιστά, μέχρι την υλοποίησή της, άνευ αντικρίσματος.

Η ΚΕΔΚΕ, διά στόματος του α αντιπροέδρου της Θρ. Λαζαρίδη, διατύπωσε - φραστικά τουλάχιστον - την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το ΔΣ της Ενωσης συνεδρίασε μετά τη συνάντηση και κατέληξε σε απόφαση, σύμφωνα με την οποία καλεί τα μέλη της σε αγωνιστική ετοιμότητα, δηλώνει αντίθετο με τη μείωση των εσόδων της ΤΑ κατά 25%, αλλά τάσσεται υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων των δήμων.

"Να αγωνιστούμε"

Ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τονίζει στο "Ρ" ότι εναπόκειται πλέον στην ΚΕΔΚΕ να μπει μπροστά στους αγώνες της ΤΑ. Να κάνει πράξη τις δηλώσεις περί αντίθεσης με τις κυβερνητικές προθέσεις. "Στο επερχόμενο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης, σημείωσε, πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να αποδεικνύουν αυτήν την αντίθεση. Αποφάσεις, που να προβλέπουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αιρετών. Που να υιοθετούν την ομόφωνη απόφαση των μελών της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, η οποία προβλέπει πενθήμερο κλείσιμο των δήμων ως απάντηση στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στην ΤΑ η κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ