Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θα πληρώνουν και τους δρόμους!

Από τις τσέπες των Πειραιωτών τα κέρδη των ιδιωτών, που ανέλαβαν την ελεγχόμενη στάθμευση με τις ψήφους των συνδυασμών του Στ. Λογοθέτη και του Χ. Κεφάλα

Χοντρό παιχνίδι έπαιξαν στις πλάτες των Πειραιωτών οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, "ΣΥΝ" και ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, που στηρίζουν, αντίστοιχα, τον δήμαρχο Πειραιά, Στ. Λογοθέτη,και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαρ. Κεφάλα.

Οι δύο συνδυασμοί υπερψήφισαν τελικά, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας και κυρίως της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" και του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τον τελευταίο καιρό, κατά τις οποίες το θέμα της ανάθεσης της ελεγχόμενης στάθμευσης στην ιδιωτική εταιρεία ΣΕΛΜΟ αποσυρόταν, γιατί δε συγκεντρώνονταν οι απαραίτητοι ψήφοι, η πλειοψηφία το επανεισήγαγε προχτές τροποποιημένο, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων του δήμου. Στο τέλος αποδείχτηκε ότι προσπαθούσε να τους εξαπατήσει.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, η ΣΕΛΜΟ θα αναλάμβανε μόνο την υποδομή της ελεγχόμενης στάθμευσης, δηλαδή, τις διαγραμμίσεις των οδών, τις κάρτες και τη διεκπεραίωση των κλήσεων. Στο δήμο υποτίθεται θα παρέμενε ο έλεγχος της στάθμευσης και των κλήσεων (στη Δημοτική Αστυνομία) και η είσπραξή τους (στο Δημοτικό Ταμείο). Η πρόταση, όμως, που υπερψήφισε αργά τη νύχτα, όχι μόνο δίνει τα πάντα στον ιδιώτη, αλλά... του προσφέρει και γραφείο στο Δημαρχιακό Μέγαρο για να εισπράττει ο ίδιος τις κλήσεις. Να σημειώσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της ΣΕΛΜΟ το 1996 αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, καθώς από την ίδια την εισήγηση προβλέπονται εισπράξεις 600 - 700 εκατομμυρίων για την εταιρία και 1,5 δισ. δραχμών για το δήμο.

Την πρόταση για "γενικό ξεπούλημα" αντί του "μερικού", που είχε στην αρχή προτείνει η πλειοψηφία, εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κεφάλα και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιά της ΝΔ, Ν. Πηρούνιας,και η πλειοψηφία έσπευσε να την υπερψηφίσει σύσσωμη! Ανάμεσά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, Στ. Λεουτσάκος και Α. Κολλάς,που αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους εργαζόμενους, καθώς, αν και πρώην συνδικαλιστές, τάχθηκαν ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο τελευταίος, λίγο πριν ψηφίσει, εμφανίστηκε λάβρος κατά των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί η δημοτική αρχή! Οι πέντε σύμβουλοι της μειοψηφίας, που έδωσαν την αυξημένη πλειοψηφία που χρειαζόταν για την έγκριση του θέματος, είναι οι Χ. Κεφάλας, Ν. Πηρούνιας, Π. Αγγελόπουλος, Β. Μανέττα και Γ. Κασιμάτης.

Την πολιτική των δύο παρατάξεων στο δήμο, που προωθούν τα αντιλαϊκά σχέδια των πολιτικών χώρων που τις στηρίζουν, κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,αφού "εγκαταλείπουν οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική, στο "νέο" πλαίσιο διαχείρισης που έχει προωθηθεί από όλες τις κυβερνήσεις με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, επισήμανε ο Π. Σαλπέας, εφαρμόζουν την ιδιωτικοποίηση της στάθμευσης "εντελώς παράνομα, αφού ακόμα κι αυτός ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να ιδιωτικοποιήσουν δημοτικές υπηρεσίες, αρκεί να μην έχει ιδρυθεί ανάλογη δημοτική υπηρεσία. Και υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία". Επιπλέον, προβλέπεται διαγωνισμός, αλλά στην περίπτωση της ΣΕΛΜΟ έγινε απευθείας ανάθεση. Ετσι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να προσβληθεί ως άκυρη στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18 της Περιφέρειας Πειραιά.

Ανάλογη προσφυγή θα καταθέσει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ενώ στις ιδιωτικοποιήσεις αντέδρασε και η ΠΟΕ - ΟΤΑ: "Μετά από την εξαπάτηση για μια ακόμη φορά των εργαζομένων και του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε χτες ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Γκάτσος,η πλειοψηφία του δήμου σε αγαστή συνεργασία με το συνδυασμό Κεφάλα αποφάσισαν να χαρίσουν εκατομμύρια στην ιδιωτική εταιρία". Το ΔΣ του Συλλόγου, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει κινητοποιήσεις μαζί με την ΠΟΕ - ΟΤΑ και τους συλλόγους των άλλων δήμων της περιφέρειας του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ