ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αμετάπειστος παραμένει ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ενώ σε όλη τη χώρα τα εκατομμύρια διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, αυτός δήλωσε την Πέμπτη ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί πριν από το 2000, οπότε λήγει η δεύτερη θητεία του στην Προεδρία. Στη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τους νεοδιορισμένους στρατηγούς τόνισε: "Οσο καιρό είμαι εδώ, τουλάχιστον έως το έτος 2000, θα γίνει έτσι, όπως είπα!", προσθέτοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις οφείλουν να έχουν πίστη πρώτα στον Πρόεδρο και ότι αυτό θα συμβαίνει όσο παραμένει στην εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι, όμως, όπως έδειξαν οι εικόνες του τηλεοπτικού καναλιού "ΤΒ - Τσεντρ", ότι οι αξιωματικοί έφεραν σε δύσκολη θέση τον Γιέλτσιν, διότι κανείς δεν τον χαιρέτησε στρατιωτικά, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γιέλτσιν, ο κομμουνιστής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαίο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραίτηση του Γιέλτσιν. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι ζήτησαν από τα μέλη των δυο Σωμάτων του Κοινοβουλίου να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα.Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Ρωσίας (ΟΑΣΡ), στη διάρκεια της πανρωσικής κινητοποίησης στις 7 Οκτώβρη έγιναν απεργίες σε 39.000 επιχειρήσεις με τη συμμετοχή 12.000.000 εργαζομένων. Πορείες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες πραγματοποίησαν 75.000 επιχειρήσεις και οργανώσεις σε 10.000 πόλεις, επαρχιακά κέντρα, οικισμούς. Συνολικά στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 25.000.000 εργαζόμενοι. Εμπαιγμό, όμως, αποτελεί ο υπολογισμός του αριθμού των διαδηλωτών από τις επίσημες αρχές: Ο υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν ανέφερε στον Γιέλτσιν ότι "στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 1.300.000 εργαζόμενοι. Η κινητοποίηση έδειξε ότι στη χώρα υπάρχει εμπιστοσύνη στην εξουσία και υπάρχει εξουσία!".

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Τη μέρα της πανρωσικής κινητοποίησης έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης των αριστερών δυνάμεων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, 10.000 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους Ρώσους εργαζόμενους και με αίτημα την ένωση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. "Τα καπρίτσια των Προέδρων, που θέλουν να παραμείνουν μικροί τσάροι, δε θα κλείσουν το δρόμο προς την ενοποίηση των λαών", δήλωσε ο ηγέτης των Αρμένιων κομμουνιστών Σεργκέι Μπανταλιάν. Πάνω από 100 εκπρόσωποι κεντροαριστερών κομμάτων και κινημάτων της Κιργιζίας πραγματοποίησαν πικετοφορία συμπαράστασης στους Ρώσους εργαζόμενους στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στην πρωτεύουσαΜπισκέκ. Στην Κριμαία (Ουκρανία) πολυάριθμες συγκεντρώσεις έγιναν στη Συμφερούπολη και τη Σεβαστούπολη. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους της Ρωσίας και ζήτησαν από την ηγεσία της Ουκρανίας την προσχώρηση στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Την υποστήριξή τους στα αιτήματα των Ρώσων εργαζομένων εξέφρασαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας. Επίσης, στην έδρα της ΟΑΣΡ κατέφτασαν επιστολές και τηλεγραφήματα συμπαράστασης, καθώς και διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν από τα συνδικάτα όλων των χωρών της ΚΑΚ, του Βελγίου, της Σερβίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Αυστραλίας και από πολλές άλλες χώρες. Στην επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προς τον πρόεδρο της ΟΑΣΡ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, Μιχαήλ Σμάκοφ, αναφέρεται: "Υποστηρίζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την πανρωσική μέρα διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 7 Οκτώβρη. Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση της Ρωσίας να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της στα πλαίσια της Σύμβασης της ΔΟΕ Νο. 95 για την προστασία του μισθού και να λάβει αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Παρακαλούμε να μεταφέρετε στους εργαζόμενους της Ρωσίας ότι η ΔΟΕ εκφράζει την απόλυτη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα για τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους".

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Διπλωμάτες πάνε κι έρχονται...

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί ολοκλήρωσε τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα, όσον αφορά την αναζήτηση "τρόπων εκτόνωσης" της τουρκο - συριακής κρίσης, στη Δαμασκό χθες ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ - Σάραα ανακοίνωνε πως μεταβαίνει σύντομα στο Κάιρο για να "ανταλλάξει απόψεις".

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είχε αναλάβει στις αρχές της βδομάδας μεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει να εξελιχθεί σε ένοπλη αναμέτρηση ο "φραστικός πόλεμος" των δύο χωρών.

Στη Δαμασκό αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, και στην Αγκυρα, ο πρίγκιπας - διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ.

Σε σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές στο Κάιρο, για συνομιλίες με τον Μούσα, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Μάρτιν Ιντικ έκανε έκκληση στη Συρία "να λάβει σοβαρά υπόψη" την κρίση και ζήτησε από την Αγκυρα να "επιδείξει υπομονή".

Η συριακή κυβερνητική εφημερίδα "Αλ - Μπάαθ" χθες έγραψε ότι η κρίση με τη Συρία "δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού που αποσκοπεί στο να συγκαλύψει τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και κυρίως την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης".

Κατά πολιτικές συριακές πηγές, η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ "υποκύπτει στην πίεση των στρατιωτικών και απειλεί τη Συρία".

ΗΠΑ
Εναρξη των ερευνών και στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ευρύτατη πλειοψηφία και με τη βοήθεια 31 Δημοκρατικών βουλευτών, η ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε αργά προχθές τη νύχτα την έναρξη της διαδικασίας των επίσημων ανακρίσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αναφορικά με το σκάνδαλο Λεβίνσκι, με απώτερο σκοπό να διευκρινιστεί αν υπάρχουν οι λόγοι της καθαίρεσής του από το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Με ψήφους 258 έναντι 176 το Κογκρέσο αποφάσισε να γίνει εκτεταμένη έρευνα για τα παραπτώματα του Κλίντον, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που 24 χρόνια πριν είχε αποφανθεί και για τον Ρίτσαρντ Νίξον και το διαβόητο σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Της ψηφοφορίας αυτής προηγήθηκε άλλη μία μετά από πρόταση Δημοκρατικών, ώστε να ολοκληρωθούν οι ανακριτικές διαδικασίες σε συγκεκριμένο και βραχύ χρονικό διάστημα, αλλά καταψηφίστηκε με ψήφους 236 έναντι 198.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάσισε χθες να δώσει στη δημοσιότητα και την κατάθεση - στις 19 Οκτωβρίου του 1997 - του Μπιλ Κλίντον σε σχέση με το σκάνδαλο που αναμειγνυόταν η Πόλα Τζόουνς αυτή τη φορά, και στην οποία είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την εκπαιδευόμενη του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι.

Ολα αυτά διαδραματίζονται στην αμερικανική πρωτεύουσα την ίδια στιγμή που το δολάριο βυθίζεται και βυθίζει τις χρηματαγορές, και ενώ ο αμερικανικός λαός προετοιμάζεται για τις εκλογές για την πλήρωση 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και την ανανέωση του ενός τρίτου της αμερικανικής Γερουσίας.

Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εργατικές συγκεντρώσεις


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ