ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σκληρά παζάρια και προσπάθειες ελέγχου της εξουσίας

Ο Μ. Μιλουτίνοβις σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της λεγόμενης Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης

Associated Press

Ο Μ. Μιλουτίνοβις σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της λεγόμενης Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στη διαδικασία ζυμώσεων και αναζήτησης νέων συμμαχιών ή και εύθραυστων ισορροπιών βρήκε τα μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το επόμενο 48ωρο από την ορκωμοσία του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη θέση του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου... Από χτες το απόγευμα δεν υπάρχει η παλιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση, λόγω της παραίτησης του πρωθυπουργού της Ομοσπονδίας, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, η οποία αποφασίστηκε «μετά από διαβουλεύσεις με τη νέα ηγεσία». Το παράδειγμα του Μπουλάτοβιτς, μιμήθηκε - μετά από έντονες πιέσεις - και ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της σερβικής αστυνομίας, Βλάζκο Στοζιλίζκοβιτς. Χτες, επίσης, τα μέλη του Κοινοβουλίου φέρονταν πως συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για νέο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση της Σερβίας στις 19 Δεκέμβρη.

Αντίθετα, συγκεχυμένες ήταν έως νωρίς χτες βράδυ οι πληροφορίες για την τύχη της κυβέρνησης του Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, καθώς βασικό θέμα διαφωνίας ανάμεσα στα στελέχη της 18μελούς «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», απ' τη μια, του σερβικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και του «Ριζοσπαστικού Κόμματος» απ' την άλλη ήταν το ποιος θα κυβερνήσει τη Σερβία μέχρι να γίνουν οι εκλογές...

Σε εξέλιξη τα παζάρια για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση...

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες όλα τα κόμματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πιο έντονα από χτες, οπότε παραιτήθηκε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς, μετά από διαβουλεύσεις συνεργατών του με τον νέο Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Το όποιο «φως» στο «μυστήριο» της ταυτότητας του νέου πρωθυπουργού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας φαίνεται πως δίνεται κυρίως από έναν άνθρωπο: τον Ζόραν Τζίτζιτς (αρχηγός του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, μάνατζερ των κινητοποιήσεων της ΣΔΑ και «δεξί» χέρι του Κοστούνιτσα), ο οποίος είναι ήδη από χτες στο Μαυροβούνιο για «ενδιαφέρουσες» συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την ηγεσία του ετέρου μέλους της Ομοσπονδίας. Ο Τζίτζιτς, δήλωσε, για παράδειγμα και χτες, πως η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα συγκροτηθεί από εμπειρογνώμονες και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων». Σχεδόν βέβαιο είναι εξάλλου πως σ' αυτό το σχήμα θα συμμετάσχουν στελέχη του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου. Το αβέβαιο είναι εάν ο νέος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός θα προέλθει απ' αυτό το κόμμα, το οποίο έως πρότινος... θεωρούνταν αδελφό και σύμμαχο του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Εάν πρόκειται πάντως να τηρηθεί η παράδοση του Ομοσπονδιακού Συντάγματος (όταν ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είναι Σέρβος, τότε ο πρωθυπουργός θα είναι από το Μαυροβούνιο και το αντίστροφο), τότε δεν αποκλείεται ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου, Ζόραν Ζίζιτς, να καταλάβει σύντομα τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργικό θώκο... Αλλωστε, οι σχετικές επαφές στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» με στελέχη του Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (σύμμαχο με το σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) είχαν αρχίσει από τα τέλη Σεπτέμβρη.

Εκτός ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας και πρόωρες σερβικές εκλογές το Δεκέμβρη...

Οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» και στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), αλλά και οι λεπτές ισορροπίες εντός των κόλπων του Ομοσπονδιακού και Σερβικού Κοινοβουλίου οδήγησαν χτες στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάζκο Στοζιλίζκοβιτς, ο οποίος ίστατο της ηγεσίας των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι φήμες οργίαζαν χτες και για συνολική παραίτηση και των υπολοίπων μελών της σερβικής κυβέρνησης και δη του πρωθυπουργού Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ωστόσο, η κατάσταση γύρω απ' το ζήτημα αυτό (που θεωρείται μείζονος σημασίας από τη «νέα ηγεσία» και προεδρία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) παρέμενε θολή έως νωρίς χτες βράδυ.

Αρχικές πληροφορίες, που διοχετεύτηκαν στον Τύπο από πηγές προσκείμενες στον Κοστούνιτσα, υποστήριζαν πως η σερβική κυβέρνηση είχε υποβάλει χτες την παραίτησή της και πως είχε συμφωνηθεί ένα σχέδιο απόφασης για τη συγκρότηση ενός μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη.

Εντούτοις, αργότερα, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) αλλά και του «Ριζοσπαστικού Κόμματος» (του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης) υπαναχώρησαν σ' αυτή την απόφαση για διάλυση της σερβικής κυβέρνησης, τουλάχιστον έως σήμερα (Τρίτη).... Μάλιστα, ο Βόισλαβ Σέσελι φάνηκε χτες να ήταν απ' αυτούς που αντέδρασαν οργισμένα στην πρόταση της ΣΔΑ για συγκρότηση μεταβατικής σερβικής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του Δεκέμβρη, καθώς φέρεται να δήλωσε μέσα στη Βουλή: «Πρόκειται για μία τεράστια ληστεία... Δε θα πάρετε τις ευλογίες μας γι' αυτό το πραξικόπημα»!

Βασικό ζήτημα τριβής φαίνεται πως είναι το ποιος θα ηγηθεί της σερβικής κυβέρνησης μέχρι να οδηγηθεί η Σερβία σε πρόωρες εκλογές στις 19 του ερχόμενου Δεκέμβρη, όπως είχε αποφασίσει νωρίτερα το Σερβικό Κοινοβούλιο... Δεν αποκλείεται, πάντως, να ανακοινωθεί σήμερα η τελική απόφαση για την παραίτηση ή όχι της κυβέρνησης του Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς...

Σύμφωνα, μάλιστα, με «ξένες δημοσιογραφικές πηγές από το Βελιγράδι», όπως επικαλέστηκε το ΑΠΕ, χτες το απόγευμα το Σερβικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε και ένα νέο εκλογικό νόμο που θα διέπει τα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 19 του ερχόμενου Δεκέμβρη. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τα κύρια κόμματα του Σερβικού Κοινοβουλίου, καθώς και από τη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση», προβλέπει ένα αναλογικό σύστημα για την εκλογή των 250 μελών του Σερβικού Κοινοβουλίου. Η Σερβία - σε εφαρμογή του νέου νόμου - φέρεται να εκπροσωπείται με μια μοναδική εκλογική περιφέρεια.

Αλλαγές και στην ηγεσία του στρατού

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένουν τα παζάρια ανάμεσα σε Βελιγράδι - Ποντγκόριτσα για γενικευμένες αλλαγές στην ηγεσία του ομοσπονδιακού στρατού.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Μαυροβουνίου «Βιζέστι», οι Πρόεδροι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Β. Κοστούνιτσα και του Μαυροβούνιου, Μίλο Τζουκάνοβιτς αποφάσισαν να συγκαλέσουν μέχρι τα μέσα αυτής της βδομάδας το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας, με στόχο αλλαγές στο γενικό επιτελείο του ομοσπονδιακού στρατού. Τη συνομιλία των δύο ανδρών επιβεβαίωσε αργότερα και ο Ζόραν Τζίντζτις, ο οποίος βρέθηκε χτες στο Μαυροβούνιο για συναντήσεις με την εκεί κυβέρνηση και αρχηγούς κομμάτων, για μία σειρά ζεόντων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στην ηγεσία των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων...

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας θα προεδρεύει ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα και θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μερική... άρση των κυρώσεων και άλλοι εκβιασμοί

(ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στο Λουξεμβούργο να προσέλθει στο «ραντεβού με τη δημοκρατική» Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποιώντας ως μηχανισμό επέμβασης τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια, τη γενικόλογη «διαθεσιμότητα» οικονομικής ενίσχυσης, την «εκκρεμότητα» Μιλόσεβιτς και τη «διερεύνηση διαθέσεων» των νέων αρχών σχετικά με Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Πρόκειται για τη γνωστή συνταγή οικονομικό «καρότο» με πολιτικό «μαστίγιο», που σε πρώτη φάση εμπεριέχει διάφορες μικρο-διευκολύνσεις οικονομικής «επανένταξης» και ένα πλαίσιο «αναβάθμισης» των σχέσεων με τη νέα ηγεσία του Βελιγραδίου, αλλά που αφήνει ανοιχτά όλα τα αιχμηρά ζητήματα, από τη ριζική «ανατροπή» του «καθεστώτος Μιλόσεβιτς», μέχρι τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ). Οσον αφορά τη μερική άρση των κυρώσεων, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε ότι δεν ισχύει, πλέον, το πετρελαϊκό εμπάργκο και ο αεροπορικός αποκλεισμός, που, έτσι και αλλιώς, είχε ήδη ανασταλεί. Παραμένει όμως σε ισχύ το αυστηρό πακέτο χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχε επιβληθεί στο «καθεστώς Μιλόσεβιτς» και αφορά στο «πάγωμα» των επενδύσεων, στο «μπλοκάρισμα» των σερβικών λογαριασμών στο εξωτερικό και στη «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων ατόμων του προηγούμενου «καθεστώτος». Τα ανωτέρω θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη στο Βελιγράδι, προσωπικά, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος με χτεσινές δηλώσεις διακήρυξε την «αρχή ενός διαλόγου» με τις νέες αρχές. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ παρουσιάστηκε ξεκάθαρος όσον αφορά τη μερική άρση των κυρώσεων, αλλά με αρκετά υπονοούμενα όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις ΕΕ και ΟΔΓ. Σχετικά με τον Μιλόσεβιτς, ο Βεντρίν δήλωσε ότι «αυτό το ζήτημα είναι μόνο μια πτυχή», η οποία «νομικά δε συνδέεται με την οικονομική βοήθεια, η οποία θα δοθεί χωρίς όρους». Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο Μιλόσεβιτς «δεν είναι πρώτη προτεραιότητα», αλλά «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» στα πλαίσια του «εκδημοκρατισμού της Σερβίας». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Ιταλίας Ρ. Κουκ και Λ. Ντίνι, οι οποίοι τόνισαν τη «σημασία» του ζητήματος, παρόλο που, σε πρώτη φάση, «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». Από την πλευρά του ο στρατοκράτης και «ύπατος εκπρόσωπος» εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χ. Σολάνα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, αναγνώρισε ότι προέχει η δημιουργία «ομαλού πολιτικού κλίματος», αλλά προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε μια δημοκρατική Σερβία, όπου ένας κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου θα παίζει πολιτικό ρόλο». Αλλά και όσον αφορά τα γεωστρατηγικά ζητήματα, η απόφαση της ΕΕ είναι επίτηδες ρευστή. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ουμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι σήμερα στο Βελιγράδι θα συζητήσει με το νέο πρόεδρο Β. Κοστούνιτσα «για τις σχέσεις με το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και τους άλλους γείτονες» και αν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» των σχέσεων στις προθέσεις των νέων σερβικών αρχών. Από την πλευρά του ο «ύπατος αρμοστής» του Κοσσόβου, Γάλλος Μπ. Κουσνέρ, πρόλαβε να δηλώσει χτες ότι απαιτεί «κινήσεις καλής θέλησης» από τις νέες αρχές του Βελιγραδίου. Οσον αφορά την οικονομική «βοήθεια» το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε μια σειρά από «θα». Η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Βρετανός Κρ. Πάτεν, θα αρχίσει να πηγαινοέρχεται στο Βελιγράδι και «θα διερευνήσει» μαζί με τη Διεθνή Τράπεζα τις δυνατότητες «προτάσεων» για την «οικονομική ανασυγκρότηση». Περισσότερα στην «πρώτη» επίσημη συνάντηση του Β. Κοστούνιτσα με τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Μπιαρίτς (13/14 Οκτώβρη) στα πλαίσια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου είναι επίσημα προσκεκλημένος.

Πιέζουν και οι υποταγμένοι γείτονες

ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΣΑΡΑΓΕΒΟ, ΣΟΦΙΑ, ΤΙΡΑΝΑ,ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Οι σχέσεις της Κροατίας με την ΟΔΓ, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου στο Ζάγκρεμπ, θα «εξαρτηθούν» από την «ετοιμότητα» εγκατάλειψης των «πολιτικών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς»: αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης του ειδικού της απεσταλμένου Γιόσκο Πάρο, με τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε «καλή και παραγωγική», σύμφωνα με δήλωση που υπογράφει η Αλεξάνδρα Κόλαριτς, εξαίροντας το «αποτέλεσμα των εκλογών» στην ΟΔΓ, αλλά - παράλληλα - θέτοντας «όρους» για την ομαλοποίηση των σχέσεων Ζάγκρεμπ - Βελιγραδίου. Κυρίως, αναφέρει η ανακοίνωση, ρόλο θα παίξει «η εγκατάλειψη των επιθετικών πολιτικών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς». Η δήλωση απηχεί, ξεκάθαρα, το πολεμικό κλίμα του 1991, την εποχή της διάλυσης της Ομοσπονδίας, που αποκορυφώθηκε το 1992, με την επέκταση της πολεμικής σύρραξης στη Βοσνία...

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, από την πλευρά της, θα στείλει τον Πέτρε Ρομάν, τον υπουργό της Εξωτερικών, προσεχώς στο Βελιγράδι, για να συναντήσει τον Κοστούνιτσα, ενώ είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις εμπορικές/διπλωματικές της σχέσεις με την ΟΔΓ, ενώ ο πρωθυπουργός Ισαρέσκου κάλεσε τη Δύση να «συμπεριλάβει» τη χώρα στο Πακέτο Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη. Οι σχέσεις της Ρουμανίας με την ΟΔΓ διακόπηκαν πέρυσι, όταν το Βουκουρέστι, που επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχε υποστηρίξει αμέριστα τους βομβαρδισμούς της «συμμαχίας»...

Από το Σαράγεβο, «όλα τα λεφτά», ήταν η δήλωση του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, που αποχωρεί από τη συλλογική, τριμερή προεδρία της χώρας: οι συνθήκες στις γειτονικές της Βοσνίας χώρες φέτος, είπε ο 75χρονος ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας, «βελτιώθηκαν δραματικά» αυτόν το χρόνο. Η ανατροπή του Μιλόσεβιτς «θα αλλάξει την ιστορία της περιοχής», είπε ο Ιζετμπέγκοβιτς, που είχε πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ο Ιβάν Κοστόφ, πρωθυπουργός της χώρας, εκτίμησε ότι το... «κρίσιμο» για να δει κανείς το «βάθος της αλλαγής» και το «μέλλον της χώρας» στην Ο.Δ.Γ., θα είναι το αν θα σταλούν οι «εγκληματίες πολέμου» στη Χάγη για να δικαστούν... Μιλώντας στην εφημερίδα «Demokratsija», που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, ο ίδιος είπε ότι αναμένει οι σχέσεις Σόφιας - Βελιγραδίου να βελτιωθούν επί Κοστούνιτσα, ωστόσο τόνισε πως «η μοίρα της σημερινής νομενκλατούρας, ο ρυθμός ολοκλήρωσης της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς οργανισμούς, το μέλλον της συμφωνίας του Ντέιτον και η μοίρα των εγκληματιών πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Κροατία θα εξαρτηθούν από τη στάση της νέας ηγεσίας προς τη Χάγη» (!). Κατά τον ίδιο, μια «ειρηνική λύση» στο Κοσσυφοπέδιο, είναι η παραχώρηση «ευρύτατης αυτονομίας» στην αλβανική κοινότητα...

Γενικότερα, τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ καταγράφουν ένα κλίμα «ευφορίας», λιγότερο ή περισσότερο συγκρατημένης, μεταξύ των κυβερνήσεων της Βαλκανικής, από την ΠΓΔΜ ως τη Σλοβενία. Οι κυβερνήσεις αυτές, ακόμη και εκείνες που εμφανίζονται «επιφυλακτικές», όπως η ουγγρική, που εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει την «ανησυχία» της για τη μειονότητα των 300.000 στη Βοϊβοδίνα, γενικώς εμφανίζονται «ικανοποιημένες» από τις εξελίξεις. Με την εξαίρεση των Τιράνων, που διαβλέπουν τον... «κίνδυνο», να αφεθούν κατά μέρος τα σχέδια ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινήσεις εκτόνωσης ή διασκέδασης των εντυπώσεων;

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

«Στην πραγματικότητα, η συμφιλίωση ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι ο σημαντικότερος στόχος μας» είχε δηλώσει λίγο μετά την ορκωμοσία του το περασμένο Σάββατο στην προεδρία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, που από νωρίς είχε δείξει τις άγριες διαθέσεις του, προειδοποίησε προχτές πως η όποια συμφιλίωση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα δεν μπορεί παρά να είναι δύο πράγματα: «ή συνολική αναδιάρθρωση των σχέσεων και του πλαισίου της Ομοσπονδίας ή... ανεξαρτησία»!

Ο Κοστούνιτσα, πάντως, έσπευσε να προβεί σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του σε μία κίνηση «καλής θέλησης»: διέταξε την άρση των των τελωνειακών και αστυνομικών ελέγχων στα «σύνορα» Μαυροβουνίου - Σερβίας. Επιπλέον, χτες, έστειλε τον Ζόραν Τζίντζιτς στο Μαυροβούνιο για εκτεταμένες επαφές με την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα στην Ποντγκόριτσα. Μετά τη χτεσινή συνάντηση του Τζίντζιτς με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς, ο τελευταίος δήλωσε: «Αναμένω πως πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα σε ομάδες εμπειρογνωμόνων από Σερβία και Μαυροβούνιο, με στόχο ένα πλαίσιο νέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» για το μέλλον της ομοσπονδίας.

Ο Μπουγιάνοβιτς έκανε χτες την παραπάνω δήλωση με ικανοποίηση, την ίδια περίπου ώρα που μεταδιδόταν η είδηση για ελαφρύ τραυματισμό του προέδρου Τζουκάνοβιτς σε τροχαίο ατύχημα σε περιοχή 30 χλμ νοτιοδυτικά της Ποντγκόριτσα.

Η άλλη προτεραιότητα του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αφορά βέβαια στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος δήλωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή πως επιθυμεί την επαναφορά της κυριαρχίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή και πως θα ζητεί από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, «έως ότου γίνει βαρετός από όλους», την αυστηρή εφαρμογή της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, που τώρα διεκδικεί την ψήφο των Κοσσοβάρων Αλβανών στις εκλογές της 28ης Οκτώβρη, δε συμμερίστηκε τη θέση Κοστούνιτσα. «Δεν επιθυμούμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ανεξαρτησία και η στιγμή αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα» είχε δηλώσει ο Θάτσι, λίγο προτού αναχωρήσει χτες για την Ελβετία όπου επρόκειτο να αναζητήσει νέες εισφορές για την προεκλογική χρηματοδότηση της παράταξής του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ