Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινήσεις εκτόνωσης ή διασκέδασης των εντυπώσεων;

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

«Στην πραγματικότητα, η συμφιλίωση ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι ο σημαντικότερος στόχος μας» είχε δηλώσει λίγο μετά την ορκωμοσία του το περασμένο Σάββατο στην προεδρία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, που από νωρίς είχε δείξει τις άγριες διαθέσεις του, προειδοποίησε προχτές πως η όποια συμφιλίωση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα δεν μπορεί παρά να είναι δύο πράγματα: «ή συνολική αναδιάρθρωση των σχέσεων και του πλαισίου της Ομοσπονδίας ή... ανεξαρτησία»!

Ο Κοστούνιτσα, πάντως, έσπευσε να προβεί σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του σε μία κίνηση «καλής θέλησης»: διέταξε την άρση των των τελωνειακών και αστυνομικών ελέγχων στα «σύνορα» Μαυροβουνίου - Σερβίας. Επιπλέον, χτες, έστειλε τον Ζόραν Τζίντζιτς στο Μαυροβούνιο για εκτεταμένες επαφές με την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα στην Ποντγκόριτσα. Μετά τη χτεσινή συνάντηση του Τζίντζιτς με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς, ο τελευταίος δήλωσε: «Αναμένω πως πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα σε ομάδες εμπειρογνωμόνων από Σερβία και Μαυροβούνιο, με στόχο ένα πλαίσιο νέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» για το μέλλον της ομοσπονδίας.

Ο Μπουγιάνοβιτς έκανε χτες την παραπάνω δήλωση με ικανοποίηση, την ίδια περίπου ώρα που μεταδιδόταν η είδηση για ελαφρύ τραυματισμό του προέδρου Τζουκάνοβιτς σε τροχαίο ατύχημα σε περιοχή 30 χλμ νοτιοδυτικά της Ποντγκόριτσα.

Η άλλη προτεραιότητα του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αφορά βέβαια στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος δήλωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή πως επιθυμεί την επαναφορά της κυριαρχίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή και πως θα ζητεί από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, «έως ότου γίνει βαρετός από όλους», την αυστηρή εφαρμογή της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, που τώρα διεκδικεί την ψήφο των Κοσσοβάρων Αλβανών στις εκλογές της 28ης Οκτώβρη, δε συμμερίστηκε τη θέση Κοστούνιτσα. «Δεν επιθυμούμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ανεξαρτησία και η στιγμή αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα» είχε δηλώσει ο Θάτσι, λίγο προτού αναχωρήσει χτες για την Ελβετία όπου επρόκειτο να αναζητήσει νέες εισφορές για την προεκλογική χρηματοδότηση της παράταξής του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ