Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περήφανη στο ρόλο του «μεσίτη»

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, και περήφανος για τη συμμετοχή του στο στήσιμο του νέου σκηνικού στη γειτονική χώρα, εμφανίζεται ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και δεν το έκρυψε κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου έσπευσε το περασμένο Σάββατο για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Β. Κοστούνιτσα και να συναντηθεί μαζί του.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι, μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, «έχει ενισχυθεί η αξιοπιστία της φωνής μας σε όλα τα Βαλκάνια, διότι και οι προτάσεις μας και οι προσπάθειές μας και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα ήταν τέτοιος, ώστε να έχουμε μια ομαλή εξέλιξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα, κυβέρνηση, κόμματα και επιχειρηματίες έχουν μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστούν για να βοηθήσουν την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του, δεν έκρυψε την ελληνική ικανοποίηση για την εμφάνιση της νέας κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία. «Πιστεύουμε, είπε, ότι μια νέα ημέρα έχει ξημερώσει για τη Γιουγκοσλαβία. Εκφράζουμε και πάλι την ικανοποίησή μας γι' αυτή την εξέλιξη. Οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, ο γιουγκοσλαβικός λαός, θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, με ψυχραιμία, με γνώμονα το συμφέρον της Γιουγκοσλαβίας, να αντιμετωπίσουν επιμέρους πτυχές του προβλήματος μετάβασης στη νέα περίοδο».

Ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά την τύχη ή το πολιτικό μέλλον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε: «Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος αναπτύσσεται εκεί για τα προβλήματα της επόμενης ημέρας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε ο κ. Κοστούνιτσα. Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα σαν ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, υπό το φως μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, υπό την καλόπιστη, βεβαίως, προσέγγιση που πρέπει να κάνουν όλοι, προκειμένου η Γιουγκοσλαβία να επιτύχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για να επιδιώξει, εν συνεχεία, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή της. Γνωρίζετε ότι εμείς ως κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας, είχαμε διαφοροποιηθεί σε σχέση με προτάσεις ή φωνές που μιλούσαν για παραπομπές σε διεθνή δικαστήρια και άλλα συναφή. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Είναι εσωτερικό της θέμα και ζητούμε από όλους να συμβάλουν, ώστε η νέα κυβέρνηση, η νέα πολιτική εξουσία, να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί, αλλά και να εδραιωθεί απολύτως η δημοκρατική αυτή αλλαγή στη φίλη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ