Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το μέγα ερωτηματικό αλλά και ο «τρόμος» αφορούσε στη συμπεριφορά των περίπου 7,4 εκατομμυρίων Βέλγων και 88.000 Ευρωπαίων - που κατοικούν μόνιμα στη χώρα αυτή - και οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν μέρος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής. Ο «τρόμος» είχε όνομα: «Vlaams Block».

Τελικά οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα καθώς μεγάλος «νικητής» των τοπικών εκλογών θεωρείται ότι είναι ο ακροδεξιός Φλαμανδικός Συνασπισμός (Βλάαμς Μπλοκ) καθώς σημείωσε σημαντικά κέρδη. Μεγαλύτερη νίκη του, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, η Αμβέρσα, όπου οι ακροδεξιοί συγκέντρωσαν ποσοστό 33%. Παράλληλα όμως, κέρδισαν ποσοστά άνω του 20% σε πολλά δημοτικά συμβούλια στην περιφέρεια της Φλάνδρας.

Συγκεκριμένα το «Vlaams Block» συγκέντρωσε το 33% των ψήφων στην Αμβέρσα, έναντι 28% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές το 1994, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο VRT. Με το ποσοστό αυτό το «Φλαμανδικό Μπλοκ» κερδίζει τρεις έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Βελγίου, εξασφαλίζοντας έτσι συνολικά 21 έδρες από 18 που διέθετε πριν, σε σύνολο 55. Ο απερχόμενος πεντακομματικός συνασπισμός (σοσιαλιστών, φιλελεύθερων, σοσιαλ-χριστιανών, οικολόγων και εθνικιστών) αντίθετα εξασφαλίζει 34 έδρες έναντι 37 που διέθετε στο προηγούμενο συμβούλιο. Το γεγονός αυτό όμως, ήταν αρκετό για να στερήσει το δήμο από τον ηγέτη του «Μπλοκ», Φίλιπ Ντεβίντερ.

Αναμφισβήτητα όμως, η εκλογική επίδοση του ακροδεξιού κόμματος, αποτελεί μία εντυπωσιακή αύξηση της δύναμής του ειδικά αν συγκριθεί με το γεγονός ότι στις βουλευτικές εκλογές του 1999 το «Φλαμανδικό Μπλοκ» είχε αναδειχτεί σε τρίτη δύναμη της χώρας, με ποσοστό 15,5%.

Κραδαίνοντας το φόβητρο της ακροδεξιάς

Τα χτεσινά αποτελέσματα, αν και δεν είναι τελικά, αποτυπώνουν πολύ εύγλωττα τη δυσφορία των πολιτών του Βελγίου κατά της ακολουθούμενης πολιτικής, καθώς η αναμέτρηση ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, θεωρήθηκε ως πρώτη «δοκιμασία» για τον κυβερνητικό συνασπισμό - Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές και Πράσινοι - που είναι στην εξουσία εδώ και ένα χρόνο. Επί της ουσίας, οι Βέλγοι έδειξαν «κόκκινη κάρτα» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις ακολουθούμενες τακτικές εκ Βρυξελλών και όχι στις, απ' τη δική τους πρωτεύουσα, εκπορευόμενες.

Αραγε ξαφνικά Αυστριακοί και τώρα Βέλγοι τρελάθηκαν ή αφέθηκαν να τους πείσει μια ξενοφοβική προπαγάνδα; Οχι! Απλά ήταν μία πολύ «κακή ψήφος» διαμαρτυρίας, καθώς το ακροδεξιό κόμμα ζητούσε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, τασσόταν κατά των μεταναστών και υπέρ της αύξησης των συντάξεων. Δηλαδή στόχευε κατ' ευθείαν στην καρδιά των φαινομενικών παραγόντων που προκαλούν την κακή οικονομική πορεία της χώρας και τα προβλήματα που αυτή γεννά: ανεργία, έλλειψη θέσεων εργασίας, εγκληματικότητα...

Παρ' όλα αυτά σπεύδει βραδέως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχοφστάτ, να δηλώσει χτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι κανένα από τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας δε θα έχει σχέση με το «Vlaams Block». Και πειθάρχησαν τα άλλα πολιτικά κόμματα του Βελγίου που επανέλαβαν τη δέσμευσή τους, να μη σχηματίσουν ποτέ συνασπισμό με το «Vlaams Block».

«Τα αποτελέσματα του "Vlaams Block" με ανησυχούν σοβαρά, θα συζητήσω με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα προκειμένου να ξανασυγκροτήσουμε τον (απερχόμενο) συνασπισμό. Θα κάνουμε τα πάντα για να μη κινδυνεύσει η Αμβέρσα», δήλωσε από την πλευρά της η απερχόμενη σοσιαλίστρια δήμαρχος της πόλης, Λεόνα Ντέτιγκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ