Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η αντίσταση των λαών συνεχίζεται

Ομιλία του Αμάρ Μπαχντάς, μέλους του ΠΓ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο Α. Μπαχντάς
Ο Α. Μπαχντάς
Στην αρχή θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, των Σύρων κομμουνιστών στο δοξασμένο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, για την ακούραστη και μόνιμη πρωτοβουλία που δείχνει για τη συνένωση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Οι συναντήσεις των Αθηνών γίνονται σιγά σιγά μια καλή παράδοση για μας τους κομμουνιστές όλων των χωρών του κόσμου.

Σύντροφοι, το ζήτημα της ενίσχυσης της ενότητας και του συντονισμού μεταξύ των κομμουνιστών σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι πρώτης γραμμής καθήκον. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου αντιστέκονται στη βάρβαρη επιθετική απειλή, στη μεγαλύτερη απειλή μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα ολόκληροι λαοί ζουν κάτω από την απειλή που όμως είναι μία προκαταρκτική εικόνα αυτού που ετοιμάζεται για όλη την ανθρωπότητα. Για τη «νέα τάξη» υπάρχει μόνο μία αρχή, το κέρδος και για την ανάπτυξη του κέρδους το μονοπωλιακό κεφάλαιο είναι έτοιμο να προχωρήσει και στην καταστροφή ολόκληρων λαών.

Επιστρέφουμε στους νόμους της ζούγκλας, στο όνομα της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης. Η δύναμη των ιμπεριαλιστών είναι σήμερα η ατομική ενέργεια, τα ατομικά όπλα, σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κεντρική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ενωση το διεθνές κομμουνιστικό-επαναστατικό κίνημα δεν εξαφανίστηκε, όπως ήθελαν οι εχθροί μας.

Η αντίσταση των λαών συνεχίζεται και σήμερα. Με μεγάλη αισιοδοξία να υποστηρίξουμε, ότι υπάρχει αναγέννηση ακόμα και άνοδος του κινήματος. Παράδειγμα αυτών είναι οι κινητοποιήσεις σε μία σειρά από χώρες της Ευρώπης και στο Σιάτλ και μετά στην Ουάσιγκτον. Η εκδίωξη των στρατιωτών του σιωνιστικού Ισραήλ από το Νότιο Λίβανο, ως αποτέλεσμα της πάλης του λαού του Λιβάνου και της Συρίας, είναι επίσης μια επιτυχία του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Επίσης χαιρόμαστε για τις επιτυχίες των κομμάτων στις διάφορες πλευρές του κόσμου, τόσο στην οργάνωση του λαού, όσο και στις επιτυχίες στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση από το 1966 μέχρι σήμερα. Το κόμμα μας, όπως επίσης μια σειρά αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου περιφερειακού και διεθνούς.

Στη Συρία υπάρχει το εθνικό προοδευτικό μέτωπο, στο οποίο εμείς συμμετείχαμε. Στο μέτωπο αυτό ολοκληρώνεται η συνεργασία μεταξύ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματος Μπάαθ και επίσης η συνεργασία μεταξύ άλλων προοδευτικών κομμάτων. Στο μέτωπο αυτό λειτουργούν σήμερα επτά κόμματα. Στην κοινή μας πολιτική, το κόμμα μας ξεκινάει από τρεις αρχές. Πρώτον, η συμμαχία με όλες τις πατριωτικές δυνάμεις. Δεύτερον, η διατήρηση του αυτόνομου χαρακτήρα του κόμματος. Και τρίτον, η συνεχής πάλη στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εργατικής τάξης.

Σήμερα η Συρία είναι το βασικό φρούριο ενάντια στις επεκτατικές βλέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των σιωνιστών του Ισραήλ εναντίον των Αράβων. Αυτές οι θέσεις της Συρίας γι' αυτούς, για τους ιμπεριαλιστές στηρίζονται στη συνεργασία μεταξύ των λαϊκών δυνάμεων, ειδικά μεταξύ του Μπάαθ και των κομμουνιστών. Σύντροφοι, κατά την άποψή μας όλη η διαλεκτική της ταξικής πάλης απαιτεί την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.

Σήμερα όπως ποτέ άλλοτε είναι φανερή η σημασία του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτός ο προλεταριακός διεθνισμός θα είναι απαραίτητος μέχρι τη νίκη παγκοσμίως του σοσιαλισμού ενάντια στον καπιταλισμό. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές.

Ορίζουμε τη σχέση μας προς κάθε κομματική δύναμη ξεκινώντας από τη θέση αυτής της δύναμης ως προς το ζήτημα του ιμπεριαλισμού. Σχετικά με αυτό δεν πρέπει να παραλείψουμε, ότι όλα τα βασικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ειδικά στη Δύση, είναι φορείς του ιμπεριαλισμού και ειδικά του αμερικανικού. Αυτοί αρνήθηκαν ακόμα και τα υπολείμματα των μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Τώρα βρίσκονται στη θέση που κάποτε ήταν οι φιλελεύθεροι. Είναι ένα τμήμα του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να πούμε ότι μία σειρά κομμάτων που ακόμα ονομάζονται και σήμερα κομμουνιστικά βαθμιαία πέφτουν στις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Περνάνε την καπιταλιστική επίδραση στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Μερικά από αυτά τα κόμματα συμμετέχουν σε καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ακόμα και όταν κάνουν πόλεμο. Πώς αυτή η ανήθικη πολιτική διαφέρει από την πολιτική των δυτικοευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων κατά τον πόλεμο στην Ινδοκίνα και την Αλγερία; Λέμε ειλικρινά, ανακοινώνουμε ειλικρινά ότι αδελφοί μας στην πάλη είναι αυτοί που προσπαθούν να καταστρέψουν τον καπιταλισμό ως κοινωνικο-οικονομικό σύστημα και όχι αυτοί που παλεύουν για να τον ομορφύνουν.

Η πρακτική αποδεικνύει συνέχεια την ορθότητα των θέσεων του Λένιν ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν απευθύνεται ενάντια στον ρεβιζιονισμό και τον οπορτουνισμό. Ευχαριστώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ