Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Κβανιέφσκι

Ο Κβανιέφσκι με τη σύζυγό του την ώρα της ψηφοφορίας

Associated Press

Ο Κβανιέφσκι με τη σύζυγό του την ώρα της ψηφοφορίας
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Αν και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα, σίγουρος νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής θεωρείται ο απερχόμενος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Κβανιέφσκι, που επανεκλέγεται για άλλη μια πενταετή θητεία.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα μερικά αποτελέσματα από την Εκλογική Επιτροπή της Πολωνίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από τις 63 από τις 68 συνολικά εκλογικές περιφέρειες - που μεταδόθηκαν από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP -προκύπτει ότι ο Κβανιέφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 55,1%, ποσοστό που θεωρείται μη αναστρέψιμο και που σημαίνει ότι ο Κβανιέφσκι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο χωρίς να χρειαστεί να λάβει μέρος στην περιπέτεια του δεύτερου γύρου. Οσο για τους συνυποψήφιους του για το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα πάντα με το PAP, o ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, πρώην υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ολετσόφσκι, συγκεντρώνει ποσοστό 16,6% και ο Μάριαν Κρξακλέφσκι, ηγέτης του συνασπισμού Αλληλεγγύη (AWS), συγκεντρώνει ποσοστό 15,8%. Πάντως, η μεγαλύτερη έκπληξη των προχτεσινών εκλογών είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Λεχ Βαλέσα, πρώην Πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της Αλληλεγγύης, που είναι μικρότερο από το 1% (περίπου 0,9%), ποσοστό που τον φέρνει στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 12 υποψηφίους!

Ο Κβανιέφσκι εισήλθε στον προεκλογικό στίβο ως το φαβορί για την Προεδρία και προηγούνταν κατά πολύ σε όλες τις σφυγμομετρήσεις πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του τώρα ευελπιστούν ότι θα μπορούν να έχουν ανάλογα κέρδη και στις επερχόμενες γενικές εκλογές - το 2001 - ενώ ήδη τέθηκαν σε «θέση μάχης» μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου το μπλοκ της «Αλληλεγγύης- AWS» έχει την πλειοψηφία. Ηδη το κυριότερο κόμμα που στήριξε την υποψηφιότητα του Κβανιέφσκι, η «Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία» εκδήλωσε τις διαθέσεις της, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Γέρζι Μούζεκ πρέπει να αντικαταστήσει τα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στην «Αλληλεγγύη - AWS». Εξάλλου, τονίζουν ότι ένα μήνυμα δυσφορίας από τους ψηφοφόρους, όπως εκτιμούν αντιστοίχως και πολιτικοί αναλυτές, αποδόθηκε προς τον Κρξακλέφσκι, ο οποίος «απέτυχε» να κερδίσει μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, παρότι το είχε κατορθώσει τρία χρόνια πριν, όταν ένωσε πολλά κόμματα κάτω από την ομπρέλα της «Αλληλεγγύης- AWS», κερδίζοντας τότε τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, αναλυτές και πάλι τονίζουν ότι παρά τα κελεύσματα της «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας» και παρά την αστάθεια του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και κυρίως στην εξωτερική και οικονομική πορεία της Πολωνίας, αφού εκτιμούν ότι στα καίρια ζητήματα - ΕΕ, ελεύθερη αγορά, ΝΑΤΟ - υπάρχει αρμονία και σύμπνοια από όλα τα βασικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ