ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία αναδομεί τους μηχανισμούς χειραγώγησης

Με την προετοιμασία των εργασιών του 31ου οργανωτικού - καταστατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει στις 23-24 Νοέμβρη, ασχολήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές συσκέψεις και οι συζητήσεις στα εργατικά κέντρα και στις ομοσπονδίες. Στις συσκέψεις αυτές τα στελέχη της ΔΑΣ πρόβαλαν τις θέσεις του ΠΑΜΕ και υπογράμμισαν ότι τα ζωτικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πρωταρχικά προβλήματα προσανατολισμού, καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμένει δέσμια της γραμμής του «κοινωνικού διαλόγου», της ταξικής συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης. Γι' αυτό η τελευταία, δεμένη στο άρμα της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, στις εντολές της Κομισιόν και της ΣΕΣ, επιχειρεί να «εκσυγχρονίσει» τους μηχανισμούς χειραγώγησης της εργατικής τάξης, ορθώνει νέα εμπόδια στην οργάνωση και την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων.

Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή συζήτηση, η πλειοψηφία θα προωθήσει μια σειρά οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές, που προετοιμάζουν το έδαφος για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση των μηχανισμών ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στην πολιτική του κεφαλαίου και του «κοινωνικού εταιρισμού» που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι στην Ολομέλεια της διοίκησης που θα γίνει την παραμονή του συνεδρίου, αλλά και στο συνέδριο, η πλειοψηφία - μεταξύ άλλων - θα προτείνει: Την αλλαγή του τίτλου της ΓΣΕΕ, από Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος σε Γενική Συνομοσπονδία (Εργαζομένων), επιδιώκοντας έτσι να καταργήσει όχι μόνο την ιστορική αυτή ονομασία, αλλά και το ιδεολογικό φορτίο που σηματοδοτεί.

Σε οργανωτικό επίπεδο, οι ενοποιήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών προτείνεται να γίνουν σε μια πενταετία, αν και -όπως αποδείχτηκε και στο πρόσφατο παρελθόν - μόνο οι δυνάμεις της ΔΑΣ προχώρησαν σε ενοποιήσεις που προέβλεπε το 26 Συνέδριο, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις όχι μόνο τορπίλισαν αυτή τη διαδικασία, αλλά και προχώρησαν στην ίδρυση και νέων διασπαστικών οργανώσεων.

Επιπλέον, προτείνεται η έκδοση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου για όλους τους συνδικαλισμένους εργατοϋπαλλήλους, η ίδρυση νέων Γραμματειών στη ΓΣΕΕ, καθώς και ορισμένες κοινές Γραμματείες με την ΑΔΕΔΥ.

Για τις Περιφερειακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΠΣΟ) που αρχικά επιδιώκονταν να συγκροτήσουν, τελικά η πλειοψηφία δε θα τις κατοχυρώσει καταστατικά, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, να συγκροτεί περιφερειακά Συντονιστικά Οργανα.

Τα στελέχη της ΔΑΣ, υπογράμμισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, πρέπει να απορρίψει σαν επιζήμια για τα εργατικά συμφέροντα, τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και να υιοθετήσει τη γραμμή της ταξικής πάλης. Η απόρριψη από τα συνδικάτα της πολιτικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού θα ωθήσει νέα τμήματα εργαζομένων στις τάξεις τους, μπορεί να ενισχύσει την αξία της συλλογικής δράσης.

Ειδικότερα, η ΔΑΣ επέμεινε για την εγγραφή των συνταξιουχικών οργανώσεων ως πλήρη και ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων, την αποτύπωση και καταστατικά του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάργηση του ν.330 και την ισχύ της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Σε ταξική πορεία κόντρα στη συναίνεση

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκαν στο 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας οι ταξικές δυνάμεις, ενισχυμένες σε έδρες και ψήφους

Την επιβεβαίωσή τους στον ταξικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος για να δυναμώσει τον αγώνα μέσα στους χώρους δουλιάς στο πλευρό των εργαζομένων, επικύρωσαν οι αντιπρόσωποι του 4ου Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας σε πλειοψηφία για μια ακόμα φορά τις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), και μάλιστα ενισχυμένες σε έδρες και ψήφους.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο πήραν μέρος και ψήφισαν 151 αντιπρόσωποι. Για την 35μελή διοίκηση η ΔΑΣ έλαβε 87 ψήφους και 20 έδρες από 84 ψήφους και 18 έδρες που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η ΔΑΚΕ πήρε 23 από 25 που είχε και διατήρησε τις 5 έδρες. Η ΑΠ πήρε 21 ψήφους από 22 και διατήρησε τις 5 έδρες που είχε. Καταποντισμός για την ΠΑΣΚΕ, που από δεύτερη δύναμη έμεινε τελευταία με 20 ψήφους και 5 έδρες από 32 ψήφους και 7 έδρες που είχε. Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ έλαβε 41 ψήφους και εξέλεξε και πάλι τρεις αντιπροσώπους, ενώ η ΑΠ επανεξέλεξε έναν αντιπρόσωπο παίρνοντας 19 ψήφους.

Το συνέδριο στιγματίστηκε από τις προσπάθειες των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ να δημιουργήσουν μια εκφυλιστική και διαλυτική ατμόσφαιρα. Γι' αυτό και το Σάββατο, μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων ...εξαφανίστηκαν από την αίθουσα. Εμφανίστηκαν πάλι την Κυριακή λίγο πριν τις εκλογές με μπροστάρη την παράταξη του ΣΥΝ για να κατηγορήσουν τη ΔΑΣ επειδή δε συμμετέχει σε κοινωνικούς διαλόγους!

Η ΔΑΣ κατήγγειλε αυτή την τακτική των παρατάξεων επισημαίνοντας ότι: Δέσμιοι στο συνεχόμενο εκφυλισμό και στη διαλυτική κατάσταση που επιδιώκουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκονται από τους εργαζόμενους του κλάδου και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως των αντιπροσώπων συμμετείχαν και συνέβαλαν στο να παρθούν αποφάσεις από το συνέδριο σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο και την εργατική τάξη. Επιβράβευσαν έτσι και τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους χώρους δουλιάς για τη συσπείρωση των εργαζομένων και την αγωνιστική επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στη γραμμή συναίνεσης και υποταγής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Δήμος Κουμπούρης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε ότι η εργατική τάξη πρέπει να απαλλαγεί από τη λογική του εφικτού και των κοινωνικών διαλόγων, όπου θέλουν να την οδηγήσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, πρέπει να έχει προσανατολισμό που να έρχεται σε κόντρα με συμφέροντα μεγάλου κεφαλαίου και εργοδοσίας.

Επίσης, το συνέδριο χαιρέτισαν ο Π. Σιώκος εκ μέρους του ΣΥΝ και από το ΔΗΚΚΙ ο Δ. Σούκης.

Ο Γιώργος Πέρρος, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι είναι ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει την υπόθεση της δράσης στα δικά του χέρια, δημιουργώντας επιτροπές υπεράσπισης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη. Συντονίζοντας τη δράση από τα κάτω τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους αντιπρόσωποι της ΔΑΣ.

Η Ε. Λεονταρίου, από το κλαδικό της Λάρισας, τόνισε ότι πάνω από 10 μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή έκλεισαν όπως και δεκάδες μικρές βιοτεχνίες, ενώ τα τσαγκαράδικα που απέμειναν είναι ελάχιστα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες άνεργοι στην περιοχή.

Η Β. Μασούρα, από τη ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, επισήμανε ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, κάτι που αποδείχτηκε και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο το οποίο έχει απολύσει τουλάχιστον 250 εργάτριες μεταφέροντας τμήμα του στη Βουλγαρία.

Ο Σ. Τσίτσης, από την επιχείρηση «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, επισήμανε ότι στο νομό έχουν μείνει μόνον 1.000 εργαζόμενοι στον κλάδο από 3.500 που ήταν. Εγιναν, όπως σημείωσε, πολλοί αγώνες στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο που την ίδια περίοδο απολύθηκαν πρωτοπόροι εργαζόμενοι.

Ο Δ. Λαζαρίδης, γουνεργάτης από την Καστοριά, επισήμανε ότι ο κλάδος από το 1997 βρίσκεται σε τέλμα και ενώ η κυβέρνηση χάρισε στους εργοδότες 120 δισ. δραχμές οι εργαζόμενοι έμειναν στη μοίρα τους.

Το κεντρικό ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο κατατέθηκε από τη ΔΑΣ και θέτει το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του απολογισμού της διοίκησης. Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Γιατί δε γράφουν τους συνταξιούχους;

Η υποκρισία και ο στρουθοκαμηλισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που στα λόγια κόπτεται για τον εκδημοκρατισμό, νοιάζεται για την ...αυτονομία και ...προωθεί την οργανωτική ενότητα του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, αποκαλύπτεται στη στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, απέναντι στους αγώνες των συνταξιούχων και απέναντι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων.

***

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνιέται να επανεγγράψει τους συνταξιούχους σαν πλήρη και ισότιμα μέλη στη δύναμη της ΓΣΕΕ, όπως ακριβώς ήταν μέχρι το 1989 και έπαιρναν κανονικά και με το νόμο μέρος σ' όλα τα συνέδρια Εργατικών Κέντρων και στα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Τώρα τους έχει σαν παρατηρητές! Τη στιγμή που έχουν εγγράψει σαν μέλη συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι οφθαλμοφανή παραταξιακά τους διασπαστικά κατασκευάσματα δε γράφουν την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΚΑ. Γιατί αλήθεια;

***

Η απάντηση έχει πολλές πλευρές. Θα περιοριστούμε εδώ σε τρεις βασικές. Πρώτο γιατί θέλουν να διαμορφώνουν τεχνητούς συσχετισμούς και να περιορίζουν έτσι τις ταξικές δυνάμεις στο επίπεδο των κορυφών, δεύτερο επειδή πιστεύουν ότι με τέτοιου είδους κόλπα θα αποκόψουν τους συνταξιούχους και τους αγώνες τους από τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων και τρίτο, γιατί βλέπουν την εργατική τάξη σαλαμοποιημένα (ρετιρέ, υπόγεια, ιδιωτικούς, δημόσιους, υπαλλήλους, εργάτες, εργαζομένους, συνταξιούχους κλ.π.), όπως δηλαδή εξυπηρετεί την αστική τάξη που αξιοποιεί πάντα τη δοκιμασμένη ταχτική του «διαίρει και βασίλευε».

***

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις κακώς διαγράφτηκαν από τη δύναμη της ΓΣΕΕ το Δεκέμβρη του 1989. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την αποπομπή τους.

Η εμμονή μας για την εγγραφή τους σαν πλήρη μέλη στηρίζεται στην άποψη για ενιαία οργάνωση εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού ανήκουν στην ίδια τάξη. Στηρίζεται στην ανάγκη άρσης μιας λαθεμένης απόφασης, που στην ουσία παρεμβάλλει εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.


Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ