Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία αναδομεί τους μηχανισμούς χειραγώγησης

Με την προετοιμασία των εργασιών του 31ου οργανωτικού - καταστατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει στις 23-24 Νοέμβρη, ασχολήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές συσκέψεις και οι συζητήσεις στα εργατικά κέντρα και στις ομοσπονδίες. Στις συσκέψεις αυτές τα στελέχη της ΔΑΣ πρόβαλαν τις θέσεις του ΠΑΜΕ και υπογράμμισαν ότι τα ζωτικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πρωταρχικά προβλήματα προσανατολισμού, καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμένει δέσμια της γραμμής του «κοινωνικού διαλόγου», της ταξικής συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης. Γι' αυτό η τελευταία, δεμένη στο άρμα της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, στις εντολές της Κομισιόν και της ΣΕΣ, επιχειρεί να «εκσυγχρονίσει» τους μηχανισμούς χειραγώγησης της εργατικής τάξης, ορθώνει νέα εμπόδια στην οργάνωση και την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων.

Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή συζήτηση, η πλειοψηφία θα προωθήσει μια σειρά οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές, που προετοιμάζουν το έδαφος για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση των μηχανισμών ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στην πολιτική του κεφαλαίου και του «κοινωνικού εταιρισμού» που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι στην Ολομέλεια της διοίκησης που θα γίνει την παραμονή του συνεδρίου, αλλά και στο συνέδριο, η πλειοψηφία - μεταξύ άλλων - θα προτείνει: Την αλλαγή του τίτλου της ΓΣΕΕ, από Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος σε Γενική Συνομοσπονδία (Εργαζομένων), επιδιώκοντας έτσι να καταργήσει όχι μόνο την ιστορική αυτή ονομασία, αλλά και το ιδεολογικό φορτίο που σηματοδοτεί.

Σε οργανωτικό επίπεδο, οι ενοποιήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών προτείνεται να γίνουν σε μια πενταετία, αν και -όπως αποδείχτηκε και στο πρόσφατο παρελθόν - μόνο οι δυνάμεις της ΔΑΣ προχώρησαν σε ενοποιήσεις που προέβλεπε το 26 Συνέδριο, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις όχι μόνο τορπίλισαν αυτή τη διαδικασία, αλλά και προχώρησαν στην ίδρυση και νέων διασπαστικών οργανώσεων.

Επιπλέον, προτείνεται η έκδοση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου για όλους τους συνδικαλισμένους εργατοϋπαλλήλους, η ίδρυση νέων Γραμματειών στη ΓΣΕΕ, καθώς και ορισμένες κοινές Γραμματείες με την ΑΔΕΔΥ.

Για τις Περιφερειακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΠΣΟ) που αρχικά επιδιώκονταν να συγκροτήσουν, τελικά η πλειοψηφία δε θα τις κατοχυρώσει καταστατικά, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, να συγκροτεί περιφερειακά Συντονιστικά Οργανα.

Τα στελέχη της ΔΑΣ, υπογράμμισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, πρέπει να απορρίψει σαν επιζήμια για τα εργατικά συμφέροντα, τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και να υιοθετήσει τη γραμμή της ταξικής πάλης. Η απόρριψη από τα συνδικάτα της πολιτικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού θα ωθήσει νέα τμήματα εργαζομένων στις τάξεις τους, μπορεί να ενισχύσει την αξία της συλλογικής δράσης.

Ειδικότερα, η ΔΑΣ επέμεινε για την εγγραφή των συνταξιουχικών οργανώσεων ως πλήρη και ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων, την αποτύπωση και καταστατικά του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάργηση του ν.330 και την ισχύ της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη προτείνει η ΔΑΣ (2024-01-13 00:00:00.0)
Αποτυπώθηκε ανάγλυφα η απαξίωση των εργατοπατέρων (2020-02-14 00:00:00.0)
Στην ίδια συναινετική ρότα (2004-04-17 00:00:00.0)
Στη γραμμή της ταξικής πάλης (2002-11-12 00:00:00.0)
Σταθερός μπούσουλας η αρχή της ταξικής πάλης (2002-11-10 00:00:00.0)
Η δράση του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα (2001-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ