Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Απολογισμός στα μέτρα κυβέρνησης και εφοπλιστών

Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας χωρίς καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών

Με έναν απολογισμό και προγραμματισμό δράσης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης συνέρχεται σήμερα στις 9.30 το πρωί το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του... υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα κείμενα του απολογισμού και προγραμματισμού εγκρίθηκαν χτες με συνοπτικές διαδικασίες από τη νόθα πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας την οποία συγκροτούν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ.

Πρόκειται για κείμενα τα οποία φέρουν καθαρή την εφοπλιστική σφραγίδα. Δε γίνεται καν καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων της ναυτεργατικής οικογένειας και δεν αναφέρεται κανένας στόχος για διεκδίκηση. Οι εκπρόσωποι της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ)κατήγγειλαν το γεγονός ότι η ΠΝΟ αποτελεί ουσιαστικά προπύργιο των εφοπλιστών και το αναχρονιστικό αντιδημοκρατικό καταστατικό της νοθεύει τη βούληση των ναυτεργατών. Κατέθεσαν δε στην Εκτελεστική, πρόταση για σύγκληση Συνεδρίου μέσα στο 2003 για την αλλαγή του καταστατικού η οποία όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε.

Σημειώνεται ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό και αυτού του γενικού συμβουλίου θα είναι η νοθεία. Το ίδιο του το σώμα θα είναι νόθο αφού θα αποτελείται από αντιπροσώπους που άλλοι έχουν εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα! Ακόμα το σώμα του συμβουλίου θα υπόκειται στον εξωφρενικό περιορισμό του ενός δεκάτου που ακόμα περιέχεται στο καταστατικό της Ομοσπονδίας και μειώνει αυθαίρετα τον αριθμό των αντιπροσώπων των μεγάλων ναυτεργατικών Ενώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΕΜΕΝ εκλέγει 23 αντιπροσώπους και το γενικό συμβούλιο όπως και στο Συνέδριο γίνονται δεκτοί οι 13!

Η ΝΣΚ με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους ναυτεργάτες για το όργιο της νοθείας και σε αυτό το συμβούλιο το οποίο θα καταδικάσει την ΠΝΟ να παραμείνει μακριά από τις ανάγκες των ναυτεργατών και να αποτελεί καθαρό υπονομευτή κάθε ναυτεργατικού αγώνα. Παράλληλα προειδοποιεί τους ναυτεργάτες για τη νέα σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος τους εφοπλιστές και κυβέρνηση η οποία εκδηλώνεται με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στην ακτοπλοΐα με το οποίο τινάζονται στον αέρα θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα και αυξάνονται τα υπερπρονόμια προς τους εφοπλιστές.

Επισημαίνει ότι οιναυτεργάτες με τους αγώνες τους απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να αποκρούσουν την κυβερνητική - εφοπλιστική επίθεση και αυτό φάνηκε από τις μεγάλες απεργίες του περασμένου διαστήματος από τις οποίες προέκυψε η αύξηση στις συντάξεις που βέβαια είναι πολύ κάτω από το αίτημα για την προσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού. Ομως όπως υπογραμμίζεται: «Ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της ΠΝΟ και των σωματείων αποτελεί προϋπόθεση για να ξεφύγουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους από την εφοπλιστική κυβερνητική μέγκενη, για την ανάπτυξη των αγώνων των ναυτεργατών και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους». Τέλος η ΝΣΚ παραθέτει το διεκδικητικό της πλαίσιο που έχει συνταχθεί από τους ίδιους τους ναυτεργάτες και ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ