Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Σε ταξική πορεία κόντρα στη συναίνεση

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκαν στο 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας οι ταξικές δυνάμεις, ενισχυμένες σε έδρες και ψήφους

Την επιβεβαίωσή τους στον ταξικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος για να δυναμώσει τον αγώνα μέσα στους χώρους δουλιάς στο πλευρό των εργαζομένων, επικύρωσαν οι αντιπρόσωποι του 4ου Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας σε πλειοψηφία για μια ακόμα φορά τις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), και μάλιστα ενισχυμένες σε έδρες και ψήφους.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο πήραν μέρος και ψήφισαν 151 αντιπρόσωποι. Για την 35μελή διοίκηση η ΔΑΣ έλαβε 87 ψήφους και 20 έδρες από 84 ψήφους και 18 έδρες που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η ΔΑΚΕ πήρε 23 από 25 που είχε και διατήρησε τις 5 έδρες. Η ΑΠ πήρε 21 ψήφους από 22 και διατήρησε τις 5 έδρες που είχε. Καταποντισμός για την ΠΑΣΚΕ, που από δεύτερη δύναμη έμεινε τελευταία με 20 ψήφους και 5 έδρες από 32 ψήφους και 7 έδρες που είχε. Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ έλαβε 41 ψήφους και εξέλεξε και πάλι τρεις αντιπροσώπους, ενώ η ΑΠ επανεξέλεξε έναν αντιπρόσωπο παίρνοντας 19 ψήφους.

Το συνέδριο στιγματίστηκε από τις προσπάθειες των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ να δημιουργήσουν μια εκφυλιστική και διαλυτική ατμόσφαιρα. Γι' αυτό και το Σάββατο, μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων ...εξαφανίστηκαν από την αίθουσα. Εμφανίστηκαν πάλι την Κυριακή λίγο πριν τις εκλογές με μπροστάρη την παράταξη του ΣΥΝ για να κατηγορήσουν τη ΔΑΣ επειδή δε συμμετέχει σε κοινωνικούς διαλόγους!

Η ΔΑΣ κατήγγειλε αυτή την τακτική των παρατάξεων επισημαίνοντας ότι: Δέσμιοι στο συνεχόμενο εκφυλισμό και στη διαλυτική κατάσταση που επιδιώκουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκονται από τους εργαζόμενους του κλάδου και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως των αντιπροσώπων συμμετείχαν και συνέβαλαν στο να παρθούν αποφάσεις από το συνέδριο σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο και την εργατική τάξη. Επιβράβευσαν έτσι και τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους χώρους δουλιάς για τη συσπείρωση των εργαζομένων και την αγωνιστική επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στη γραμμή συναίνεσης και υποταγής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Δήμος Κουμπούρης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε ότι η εργατική τάξη πρέπει να απαλλαγεί από τη λογική του εφικτού και των κοινωνικών διαλόγων, όπου θέλουν να την οδηγήσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, πρέπει να έχει προσανατολισμό που να έρχεται σε κόντρα με συμφέροντα μεγάλου κεφαλαίου και εργοδοσίας.

Επίσης, το συνέδριο χαιρέτισαν ο Π. Σιώκος εκ μέρους του ΣΥΝ και από το ΔΗΚΚΙ ο Δ. Σούκης.

Ο Γιώργος Πέρρος, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι είναι ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει την υπόθεση της δράσης στα δικά του χέρια, δημιουργώντας επιτροπές υπεράσπισης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη. Συντονίζοντας τη δράση από τα κάτω τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους αντιπρόσωποι της ΔΑΣ.

Η Ε. Λεονταρίου, από το κλαδικό της Λάρισας, τόνισε ότι πάνω από 10 μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή έκλεισαν όπως και δεκάδες μικρές βιοτεχνίες, ενώ τα τσαγκαράδικα που απέμειναν είναι ελάχιστα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες άνεργοι στην περιοχή.

Η Β. Μασούρα, από τη ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, επισήμανε ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, κάτι που αποδείχτηκε και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο το οποίο έχει απολύσει τουλάχιστον 250 εργάτριες μεταφέροντας τμήμα του στη Βουλγαρία.

Ο Σ. Τσίτσης, από την επιχείρηση «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, επισήμανε ότι στο νομό έχουν μείνει μόνον 1.000 εργαζόμενοι στον κλάδο από 3.500 που ήταν. Εγιναν, όπως σημείωσε, πολλοί αγώνες στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο που την ίδια περίοδο απολύθηκαν πρωτοπόροι εργαζόμενοι.

Ο Δ. Λαζαρίδης, γουνεργάτης από την Καστοριά, επισήμανε ότι ο κλάδος από το 1997 βρίσκεται σε τέλμα και ενώ η κυβέρνηση χάρισε στους εργοδότες 120 δισ. δραχμές οι εργαζόμενοι έμειναν στη μοίρα τους.

Το κεντρικό ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο κατατέθηκε από τη ΔΑΣ και θέτει το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του απολογισμού της διοίκησης. Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ