ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός σφίγγει τον κλοιό θανάτου στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Με εντεινόμενους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός προετοιμάζει την κλιμάκωση του μακελειού κατά του Παλαιστινιακού λαού, δρομολογώντας γενικευμένη επίθεση στην εν λόγω πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, βιώνοντας άθλιες συνθήκες μαζί με τους 200.000 κατοίκους της.

Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, χτες, 128η μέρα των ισραηλινών επιθέσεων, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 28.340 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 43% είναι παιδιά και έφηβοι. Το ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 67.984 Παλαιστίνιοι.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώθηκαν 164 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 173.

Δολοφονική «πρόβα» με σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η «πρόβα» στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων με όλα τα μέσα στη Ράφα άρχισε χτες πριν από τα ξημερώματα, με αφορμή την επιχείρηση απελευθέρωσης δύο Ισραηλινών ομήρων από κομάντος της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Με πρόσχημα την κάλυψη της επιχείρησης, ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε σφοδρά για αρκετή ώρα την περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 67 Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδάκια, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Οι δύο Ισραηλινοί όμηροι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στη Γάζα υπάρχουν πλέον 130 όμηροι, εκ των οποίων οι 29 θεωρούνται νεκροί.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχίες» για την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αξιόπιστο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί».

Λες και μπορεί να υπάρχει «αξιόπιστο σχέδιο» για την απομάκρυνση όλων αυτών των εκτοπισμένων αμάχων - περίπου του 60% όλων των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα - που δεν έχουν πού να πάνε, λες και η επίθεση στη Ράφα δεν αποτελεί άλλο ένα στάδιο στην ισοπέδωση όλη της Λωρίδας της Γάζας και κομμάτι του σχεδίου συστηματικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις «πλάτες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Νετανιάχου, μετά από αυτήν τη συνομιλία επέμεινε σε πόλεμο μέχρι «τελικής νίκης», ενώ εκμεταλλευόμενος την επιχείρηση για τους δύο ομήρους - και απαντώντας στις πιέσεις για νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων - δήλωσε ότι «μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης έως την ολοκληρωτική νίκη θα καταλήξει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι θα αναστείλει την ισχύ της διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ - Αιγύπτου που υπογράφηκε, τον Σεπτέμβρη του 1978 στο Καμπ Ντέιβιντ, σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει χερσαία επίθεση και στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς κατήγγειλε τις σφοδρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, τονίζοντας πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν τη συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού.

Χτες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα.

Ο Γκεμπρεγέσους ανέφερε πως μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό» και πως οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Ολλανδικό εφετείο σταματά τις εξαγωγές ανταλλακτικών F-35

Ολλανδικό εφετείο διέταξε χτες την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγόμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 7 ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ, ανάμεσά τους και το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam, προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβρη κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μια από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες των αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτημάτων F-35, απ' όπου στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, σε τουλάχιστον μια αποστολή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων τον περασμένο Οκτώβρη.

Χωρίς τέλος τα φρικιαστικά εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Στο μεταξύ, συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια νέα φρικιαστικά εγκλήματα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Το Σάββατο, συγγενείς βρήκαν το πτώμα 6χρονης η οποία λίγες μέρες πριν εκλιπαρούσε τις ομάδες διάσωσης στη Γάζα να στείλουν βοήθεια, αφότου εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών πυρών παγιδεύτηκε μαζί με τα πτώματα πέντε συγγενών της και δύο διασωστών που είχαν πάει να την σώσουν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποίησε το ασθενοφόρο που εστάλη για τη διάσωση της Χιντ Ρατζάμπ - παρά τον προηγούμενο συντονισμό προκειμένου να επιτραπεί στο ασθενοφόρο να φτάσει στο σημείο - αφότου εκείνη πέρασε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο με τους υπεύθυνους, εκλιπαρώντας για βοήθεια, με τον ήχο των πυρών να αντηχεί γύρω της.

Οι τραγικές ηχογραφήσεις με τις σπαρακτικές εκκλήσεις του 6χρονου παιδιού για βοήθεια δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα από την Ερυθρά Ημισέληνο...

Επιθέσεις κατοχικού στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη

Στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «σκοτώνει, καταστρέφει και προσπαθεί να διώξει τους αμάχους από τη Λωρίδα της Γάζας», καθώς επίσης ότι θέλει «να αναδιαμορφώσει τη δημογραφική ισορροπία προς όφελός του».

Πρόσθεσε πως οι ισραηλινές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας, κατάσχοντας κεφάλαια, κλείνοντας όλα τα περάσματα που οδηγούν στη Γάζα και εμποδίζοντας την αποστολή οποιασδήποτε βοήθειας από τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.

Υπενθύμισε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει εδώ και 4,5 μήνες να παρακρατεί τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να προκαλέσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευσή της. Παράλληλα, συνέχισε, επιχειρούνται ο οικονομικός στραγγαλισμός χιλιάδων εργατών από τη Δυτική Οχθη, οι οποίοι δούλευαν στο Ισραήλ και σε εβραϊκούς εποικισμούς, και η επιβολή ακόμα πιο σκληρών περιορισμών και βίας στις κατεχόμενες περιοχές του τμήματος C της Δυτικής Οχθης, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού και των εποίκων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Μόνο χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν 27 άτομα, στη διάρκεια εισβολών του κατοχικού στρατού σε σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεκάδες άλλες παρόμοιες συλλήψεις προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Χεβρώνα, Τουμπάς, Ναμπλούς, Ραμάλα και Καλκίγια.

Χτες το πρωί στο χωριό Κισάν, ανατολικά της Βηθλεέμ, Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν εν ψυχρώ σε αγροτικό όχημα οικογένειας Παλαιστινίων και ξυλοκόπησαν άγρια την μητέρα της οικογένειας, Σαουάρκα. Στη συνέχεια έριξαν πέτρες σε παράθυρα του σπιτιού και τρομοκράτησαν τα μέλη όλης της οικογένειας, επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτίριο, την ίδια ώρα που ο στρατός έβαζε πλάτες στις ειδεχθείς επιθέσεις, εμποδίζοντας συγχωριανούς της οικογένειας να την βοηθήσουν.

Στην πόλη Ραμ, βόρεια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο, ενώ συνέλαβαν αρκετούς άλλους, στη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια της περιοχής. Στη συνέχεια έφτιαξαν πρόχειρο σημείο στρατιωτικού ελέγχου, εμποδίζοντας ή περιορίζοντας τη βόρεια είσοδο στην πόλη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
«Εξω οι βάσεις - Εξω το ΝΑΤΟ!»

Κινητοποίηση στη βρετανική Υπατη Αρμοστεία

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση
Βροντοφωνάζοντας «Εξω οι βάσεις του θανάτου και όλοι οι ξένοι στρατοί», μέλη και φίλοι της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου» (ΚΠΚ) πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου πορεία προς την Υπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΚΠΚ κατήγγειλε τα γενοκτονικά εγκλήματα του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και το αιματοκύλισμα στην Υεμένη, ανέδειξε την εμπλοκή της Κύπρου μέσω των βρετανικών βάσεων και καταδίκασε τη συνενοχή ακόμη μιας κυπριακής κυβέρνησης. Η ΚΠΚ κατήγγειλε επίσης τη συμμετοχή της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσει την πάλη για απεμπλοκή της ημικατεχόμενης πατρίδας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», η ΚΠΚ τόνισε διά του εκτελεστικού γραμματέα της, Χρίστου Κουρτελλάρη, ότι «αγωνίζεται για να επανέλθει στο προσκήνιο η πάλη ενάντια στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, που αποτελούν μίασμα για τον τόπο μας, ως ορμητήριο αιματοκυλίσματος των λαών και κέντρο παρακολούθησης».

Οι κομμουνιστές της Κύπρου απαίτησαν το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Η ΚΠΚ καταδίκασε τη στάση όλων των κυπριακών κυβερνήσεων που υπηρετούν τους ιμπεριαλιστές. Επανέφερε επίσης την καταγγελία της για αποσιώπηση της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης στα Κατεχόμενα από την Τουρκία. Παράλληλα καταδίκασε τις πρόσφατες προκλήσεις της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας ως προς το Κυπριακό, σε συνέχεια της διαχρονικής στάσης του Λονδίνου.

Διαμηνύοντας ότι κανένας λαός δεν βγαίνει κερδισμένος μέσα από συναλλαγές με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η Πρωτοβουλία διά του εκτελεστικού της γραμματέα έστειλε το μήνυμα «Ούτε γη, ούτε αέρα, ούτε και νερό στους φονιάδες των λαών».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Εμπόλεμη ζώνη όλη η Μέση Ανατολή

Ισραηλινά drones έπληξαν στόχους ξανά στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινά drones έπληξαν στόχους ξανά στον Λίβανο
Οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίζονται ακατάπαυστα, όπως και οι επιθέσεις αντιποίνων των Χούθι της Υεμένης, αλλά και οι επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία ως απάντηση στα πυρά σιιτικών πολιτοφυλακών. Οι εξελίξεις αυτές, που εντείνονται από την αρχή του πολέμου, απειλούν ολοένα και περισσότερο με γενικότερη ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χτες το πρωί, στον νότιο Λίβανο, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, τραυματίζοντας σοβαρά ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μεθοριακά χωριά του νότιου Λιβάνου.

Το Σάββατο, ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος προκάλεσε τον θάνατο δύο μαχητών της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό άλλων δύο στην παράκτια πόλη Τζάντρα. Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ προχώρησε σε αντίποινα, βάλλοντας κατά πέντε θέσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τουλάχιστον 231 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Στην ισραηλινή πλευρά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον στρατό.

Χτες, δύο αντιπλοϊκοί πύραυλοι των Χούθι έπεσαν κοντά σε ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ έπλεε υπό σημαία νήσων Μάρσαλ. Οι πύραυλοι έπεσαν με διαφορά 20 λεπτών ο ένας από τον άλλον ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, κατέπεσαν όμως στη θάλασσα.

Το Σάββατο, τέλος, δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία απέκρουσαν - σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου - έξι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (πιθανώς σιιτικών πολιτοφυλακών) που είχαν στόχο την αμερικανική βάση κοντά σε πετρελαϊκό κοίτασμα της περιοχής που εκμεταλλεύεται - σε συνεργασία με τους Κούρδους της περιοχής - η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Conoco».

Προηγήθηκαν την ίδια μέρα ισραηλινές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων σε συνοικία όπου βρίσκονται «κατοικίες στρατιωτικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανησυχίες» για γενικευμένη κλιμάκωση και παζάρια για εκεχειρία

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν - Λιβάνου

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν - Λιβάνου
Παράλληλα με την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Νότια Γάζα εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια για την απελευθέρωση ομήρων, την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στα παλαιστινιακά εδάφη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, έγινε δεκτός στην Ντόχα του Κατάρ από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προειδοποίησε για τις βαριές συνέπειες που θα είχε μία κλιμάκωση των επιθέσεων στην πυκνοκατοικημένη Ράφα (όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 με 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι).

Οπως τόνισε, εάν γίνει η επίθεση, θα οδηγηθούμε σε ακόμη πιο μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή και σφαγές αλλά και διωγμό των Παλαιστινίων από τη γη τους ως επανάληψη της Νάκμπα (καταστροφής) του 1948 και του 1967. «Δεν θα επιτρέψουμε να τους συμβεί αυτό ξανά, ό,τι και να γίνει» είπε ο Αμπάς.

Εξήρε δε τις προσπάθειες του Κατάρ για διπλωματική λύση, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο στη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μετά την επίσκεψη που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Ο Ιρανός υπουργός τόνισε πως μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα και ότι η Τεχεράνη διεξάγει συνομιλίες με το Ριάντ για το θέμα αυτό. Προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, τονίζοντας πως αυτό θα είναι «η τελευταία μέρα του Νετανιάχου».

Αποκάλυψε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τεχεράνη να ζητήσει από τη Χεζμπολάχ «να μην εμπλακεί ευρέως και πλήρως στον πόλεμο αυτό κατά του Ισραήλ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πήγε στη Βηρυτό για να ενημερώσει «τους συμμάχους στον Λίβανο πως η Τεχεράνη εμπλέκεται σε διεθνείς και αραβικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα ξεκινήσει από το σταμάτημα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν επισήμανε πως το σουλτανάτο του Ομάν διευκολύνει αυτές τις συνομιλίες και πως σε αυτές συμμετέχουν κατά διαστήματα το κράτος του Κατάρ και ο Ελβετός πρέσβης στο Ιράν, που είναι ο ενδιάμεσος για τις επικοινωνίες Ιράν - ΗΠΑ μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας πριν δεκαετίες.

«Ανησυχίες» για το σχεδιαζόμενο μακελειό στη Ράφα

Στο μεταξύ, μια σειρά κράτη εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα. Στο Κάιρο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Ισραήλ πως εάν προχωρήσει την επίθεση στη Ράφα θα υπονομευτούν οι διμερείς σχέσεις και θα αναστείλουν τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1978 για πρώτη φορά στα χρονικά των σχέσεων Αιγύπτου - Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, από τη Σκωτία που βρέθηκε χτες, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τα ισραηλινά σχέδια στη Ράφα και κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά» πριν αναλάβει περαιτέρω δράση.

Στην Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχο» για τις εντεινόμενες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Ράφα και την πρόκληση καταστροφών και σφαγών στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως αντιμετωπίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή ως «μέρος σχεδίου διωγμού του λαού της Γάζας από τη γη του». Ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να πάρει μέτρα που θα σταματήσουν το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας καταδίκασε τη νέα επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεύθυνη, παράνομη, απάνθρωπη που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή» που συντελείται εδώ και καιρό. Ζήτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών και μόνιμη εκεχειρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, τονίζοντας πως εκεί βρίσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι και πως η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ενώ αυξάνονται τα θύματα μεταξύ αμάχων.

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις «ανθρωπιστικές» συνέπειες της σφαγής που στηρίζει η ΕΕ, ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε χτες την πιθανότητα «οι ΗΠΑ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα» να επανεξετάσουν την παροχή όπλων προς το Ισραήλ, υπενθυμίζοντας την χτεσινή απόφαση ολλανδικού εφετείου κατά της πώλησης ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35.

«Εάν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε τη δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων», δήλωσε κυνικά, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου και ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως η συνέχιση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, διχάζει τα μέλη της ΕΕ. Ανέφερε πως η διακοπή της υποστήριξης στην UNRWA θα σήμαινε «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είναι ανθρωπιστική επιταγή, αλλά γιατί θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα».

Στην ίδια συνεδρίαση και συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λατζαρίνι, που τόνισε ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να λειτουργήσει ο ΟΗΕ στη Ράφα». «Οι επόμενες ημέρες θα μας δείξουν εάν θα μπορέσουμε ή όχι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αργότερα χτες βράδυ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Πρωτοβουλίες της Γαλλίας για Λίβανο - Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Γάλλοι διπλωμάτες μιλώντας χτες στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψαν πως οι πρόσφατες επισκέψεις Γάλλων υπουργών στη Βηρυτό είχαν στόχο την διευθέτηση της κρίσης στις σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ με «διπλωματικά μέσα».

Τόνισαν πως η κυβέρνηση Μακρόν θέλει να διαχωρίσει την κατάσταση στη Γάζα από το θέμα των σχέσεων Ισραήλ - Λιβάνου και πως έχει παρουσιάσει μία πρόταση για «γρήγορα μέτρα που θα τερματίσουν τις εχθροπραξίες».

Μεταξύ άλλων προτείνεται σταδιακή απομάκρυνση δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ σε απόσταση 8 έως 10 χλμ. και μη ανοικοδόμηση βάσεων και παρατηρητηρίων της οργάνωσης στα σύνορα που καταστράφηκαν μετά τις 8 Οκτωβρίου. Επίσης, οι Γάλλοι προωθούν πρόγραμμα «υποστήριξης» του λιβανέζικου στρατού.

Αναφέρεται επίσης πως οι Γάλλοι είπαν σε Λιβανέζους αξιωματούχους πως οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα δεν θα καθυστερήσουν μετά το τέλος του Φλεβάρη.

ΠΑΜΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Καταγγέλλει τη σφαγή και συνεχίζει τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού

Καταγγέλλοντας «για άλλη μια φορά τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που συνεχίζεται», το ΠΑΜΕ καταδικάζει σε ανακοίνωσή του τους νέους βομβαρδισμούς που έγιναν στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άμαχοι.

«Τώρα συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό», υπογραμμίζει, απευθύνοντας ξανά «κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκέντρωση της αλληλεγγύης».

Το ΠΑΜΕ καλεί να συλλέγονται αυστηρά και μόνο τα εξής είδη:

Γάζες (αποστειρωμένες - μη αποστειρωμένες - αυτοκόλλητες), ελαστικοί επίδεσμοι, οφθαλμικά επιθέματα, eye Pads, tears Naturale coll, clinofar amp, newsept οροί, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, μερκουροχρώμ, αλκοολούχες λοσιόν, αντισηπτικά, Hansaplast (αντιμικροβιακό spray και αντιμικροβιακή αλοιφή), jalplast (αλοιφή επουλωτική), leukoplast, hansaplast και σύριγγες καθώς επίσης βρεφικές πάνες και βρεφικά γάλατα σε σκόνη.

Η παράδοση του υλικού θα γίνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητρόπολης).

Στη Θεσσαλονίκη

Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και ΣΕΤΗΠ καλούν τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, με συγκέντρωση υγειονομικού υλικού και ειδών για παιδιά.

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32) από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ