Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός σφίγγει τον κλοιό θανάτου στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Με εντεινόμενους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός προετοιμάζει την κλιμάκωση του μακελειού κατά του Παλαιστινιακού λαού, δρομολογώντας γενικευμένη επίθεση στην εν λόγω πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, βιώνοντας άθλιες συνθήκες μαζί με τους 200.000 κατοίκους της.

Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, χτες, 128η μέρα των ισραηλινών επιθέσεων, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 28.340 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 43% είναι παιδιά και έφηβοι. Το ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 67.984 Παλαιστίνιοι.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώθηκαν 164 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 173.

Δολοφονική «πρόβα» με σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η «πρόβα» στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων με όλα τα μέσα στη Ράφα άρχισε χτες πριν από τα ξημερώματα, με αφορμή την επιχείρηση απελευθέρωσης δύο Ισραηλινών ομήρων από κομάντος της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Με πρόσχημα την κάλυψη της επιχείρησης, ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε σφοδρά για αρκετή ώρα την περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 67 Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδάκια, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Οι δύο Ισραηλινοί όμηροι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στη Γάζα υπάρχουν πλέον 130 όμηροι, εκ των οποίων οι 29 θεωρούνται νεκροί.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχίες» για την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αξιόπιστο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί».

Λες και μπορεί να υπάρχει «αξιόπιστο σχέδιο» για την απομάκρυνση όλων αυτών των εκτοπισμένων αμάχων - περίπου του 60% όλων των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα - που δεν έχουν πού να πάνε, λες και η επίθεση στη Ράφα δεν αποτελεί άλλο ένα στάδιο στην ισοπέδωση όλη της Λωρίδας της Γάζας και κομμάτι του σχεδίου συστηματικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις «πλάτες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Νετανιάχου, μετά από αυτήν τη συνομιλία επέμεινε σε πόλεμο μέχρι «τελικής νίκης», ενώ εκμεταλλευόμενος την επιχείρηση για τους δύο ομήρους - και απαντώντας στις πιέσεις για νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων - δήλωσε ότι «μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης έως την ολοκληρωτική νίκη θα καταλήξει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι θα αναστείλει την ισχύ της διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ - Αιγύπτου που υπογράφηκε, τον Σεπτέμβρη του 1978 στο Καμπ Ντέιβιντ, σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει χερσαία επίθεση και στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς κατήγγειλε τις σφοδρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, τονίζοντας πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν τη συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού.

Χτες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα.

Ο Γκεμπρεγέσους ανέφερε πως μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό» και πως οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Ολλανδικό εφετείο σταματά τις εξαγωγές ανταλλακτικών F-35

Ολλανδικό εφετείο διέταξε χτες την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγόμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 7 ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ, ανάμεσά τους και το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam, προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβρη κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μια από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες των αμερικανικής ιδιοκτησίας εξαρτημάτων F-35, απ' όπου στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, σε τουλάχιστον μια αποστολή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων τον περασμένο Οκτώβρη.

Χωρίς τέλος τα φρικιαστικά εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Στο μεταξύ, συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια νέα φρικιαστικά εγκλήματα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Το Σάββατο, συγγενείς βρήκαν το πτώμα 6χρονης η οποία λίγες μέρες πριν εκλιπαρούσε τις ομάδες διάσωσης στη Γάζα να στείλουν βοήθεια, αφότου εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών πυρών παγιδεύτηκε μαζί με τα πτώματα πέντε συγγενών της και δύο διασωστών που είχαν πάει να την σώσουν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποίησε το ασθενοφόρο που εστάλη για τη διάσωση της Χιντ Ρατζάμπ - παρά τον προηγούμενο συντονισμό προκειμένου να επιτραπεί στο ασθενοφόρο να φτάσει στο σημείο - αφότου εκείνη πέρασε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο με τους υπεύθυνους, εκλιπαρώντας για βοήθεια, με τον ήχο των πυρών να αντηχεί γύρω της.

Οι τραγικές ηχογραφήσεις με τις σπαρακτικές εκκλήσεις του 6χρονου παιδιού για βοήθεια δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα από την Ερυθρά Ημισέληνο...

Επιθέσεις κατοχικού στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη

Στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «σκοτώνει, καταστρέφει και προσπαθεί να διώξει τους αμάχους από τη Λωρίδα της Γάζας», καθώς επίσης ότι θέλει «να αναδιαμορφώσει τη δημογραφική ισορροπία προς όφελός του».

Πρόσθεσε πως οι ισραηλινές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας, κατάσχοντας κεφάλαια, κλείνοντας όλα τα περάσματα που οδηγούν στη Γάζα και εμποδίζοντας την αποστολή οποιασδήποτε βοήθειας από τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.

Υπενθύμισε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει εδώ και 4,5 μήνες να παρακρατεί τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να προκαλέσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευσή της. Παράλληλα, συνέχισε, επιχειρούνται ο οικονομικός στραγγαλισμός χιλιάδων εργατών από τη Δυτική Οχθη, οι οποίοι δούλευαν στο Ισραήλ και σε εβραϊκούς εποικισμούς, και η επιβολή ακόμα πιο σκληρών περιορισμών και βίας στις κατεχόμενες περιοχές του τμήματος C της Δυτικής Οχθης, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού και των εποίκων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Μόνο χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν 27 άτομα, στη διάρκεια εισβολών του κατοχικού στρατού σε σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεκάδες άλλες παρόμοιες συλλήψεις προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Χεβρώνα, Τουμπάς, Ναμπλούς, Ραμάλα και Καλκίγια.

Χτες το πρωί στο χωριό Κισάν, ανατολικά της Βηθλεέμ, Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν εν ψυχρώ σε αγροτικό όχημα οικογένειας Παλαιστινίων και ξυλοκόπησαν άγρια την μητέρα της οικογένειας, Σαουάρκα. Στη συνέχεια έριξαν πέτρες σε παράθυρα του σπιτιού και τρομοκράτησαν τα μέλη όλης της οικογένειας, επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτίριο, την ίδια ώρα που ο στρατός έβαζε πλάτες στις ειδεχθείς επιθέσεις, εμποδίζοντας συγχωριανούς της οικογένειας να την βοηθήσουν.

Στην πόλη Ραμ, βόρεια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο, ενώ συνέλαβαν αρκετούς άλλους, στη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια της περιοχής. Στη συνέχεια έφτιαξαν πρόχειρο σημείο στρατιωτικού ελέγχου, εμποδίζοντας ή περιορίζοντας τη βόρεια είσοδο στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ