Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Μια πόλη στο πόδι απαίτησε τις ανάγκες της και τα δίκαια του λαού της!

Μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργάνωσε ο δήμος Πατρέων

Μια ολόκληρη πόλη βρέθηκε στο πόδι για την ικανοποίηση των αναγκών της αλλά και των αιτημάτων του λαού της. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο η πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων και της αγωνιστικής δημοτικής αρχής του, με τη διοργάνωση μιας πολύ μεγάλης συγκέντρωσης διεκδίκησης και αγώνα, που ξεπέρασε τα όρια της πόλης.

Αυτό μαρτύρησε, άλλωστε, η συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, όπως και πολιτιστικών, αθλητικών, γονέων και κηδεμόνων, φοιτητών, αλλά και μαθητών.

Ηταν όλοι στον δρόμο!

Ηταν όλοι εκεί, για να φωνάξουν δυνατά ότι δεν τους αξίζει ένα μέλλον μίζερο, που θα περιορίζει τις ανάγκες τους για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που οι πολιτικές ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων που τις υποστηρίζουν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), καθημερινά περιορίζουν τα δικαιώματά τους.

Ηταν όλοι εκεί, για να βροντοφωνάξουν ότι δεν ανέχονται να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα μέσω της άγριας φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και του λαού και την ίδια ώρα να μην αποδίδονται στους δήμους, όπως και στην Πάτρα, τα αναγκαία κονδύλια για καθαρίστριες στα σχολεία, για έργα που έχει ανάγκη ο λαός (αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης κ.ά.).

Μια διαδήλωση όλη η πόλη
Μια διαδήλωση όλη η πόλη
Για να διατρανώσουν ότι δεν ανέχονται να προχωρήσουν τα νέα σχέδια εμπορευματοποίησης αγαθών, όπως του νερού, αλλά και υπηρεσιών, για να μπλοκάρουν τα σχέδια για την επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους.

Ηταν όλοι εκεί, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους αφορά το μέλλον της πόλης και κυρίως των παιδιών των εργαζομένων, του λαού, για το αν θα συνεχίσουν να ζουν με «ευκαιρίες» και όχι με δικαιώματα στη ζωή, υπογραμμίζοντας πως ό,τι έγινε το Σάββατο ήταν μόνο η αρχή, μιας συνέχειας αγωνιστικής, περήφανης και στο μέλλον, μέχρι να κάνουν κουμάντο συνολικά οι πολλοί, που παράγουν τον πλούτο με τον ιδρώτα και την πλάτη τους, που τους τον κλέβουν μια χούφτα εκμεταλλευτές και όσοι υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Την αποφασιστικότητα αυτή μαρτύρησε και η παρουσία του κόσμου, που με ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις κατευθύνθηκε στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, από διάφορα σημεία της πόλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο «ποτάμι». Εφτασαν κρατώντας τα πανό με τα αιτήματά τους, καλώντας ο αγώνας να έχει συνέχεια.

Διεκδίκησαν χρηματοδοτήσεις για έργα και υποδομές, προσλήψεις προσωπικού, παραχωρήσεις εκτάσεων για ελεύθερους χώρους για τον λαό, έργα αθλητισμού, πολιτισμού κι άλλων αναγκών, αιτήματα που συνδέθηκαν με τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στα δεινά συνολικά εργαζομένων και λαού, την πάλη για δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία κ.ά. Ηταν μια πόλη στο πόδι, για τις ανάγκες της και αυτές του λαού της!

«Εμείς παλεύουμε να το κάνουν όλοι όπως η Πάτρα!»


«Εμείς παλεύουμε να το κάνουν όλοι όπως η Πάτρα. Για τα δίκια και τις ανάγκες μας». Με αυτήν τη φράση ολοκληρώθηκε η ομιλία του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στη μεγάλη συγκέντρωση με φόντο τις γεμάτες από κόσμο σκάλες της Αγίου Νικολάου, όπως και τους γύρω δρόμους.

«Ο πατραϊκός λαός σήμερα μίλησε! Και ήταν μόνο η αρχή... Ξεσηκώνεται, διεκδικεί τα δίκια του, δεν μένει παρατηρητής, δεν περιγράφει μόνο τα προβλήματα και τις αγωνίες του για το σήμερα και το αύριο. Απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται!», ανέφερε εισαγωγικά, προσθέτοντας:

«Ολη η Πάτρα είναι στο πόδι! Ολη η Ελλάδα είναι στο πόδι! Για το δίκιο και την προκοπή! Για να ζήσουν αυτοί που χτίζουν τον τόπο μας.

Σήμερα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την πόλη μας. Να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πατραϊκού λαού, των παιδιών μας. Σήμερα οι αγρότες υπερασπίζονται στα μπλόκα τη ζωή της αγροτιάς, των κτηνοτρόφων, αυτών που διασφαλίζουν τη διατροφή μας.

Στους δρόμους είναι οι φοιτητές, οι μαθητές, για να διασφαλίσουν τη μόρφωσή τους, την Παιδεία, το αύριό μας. Στους δρόμους είναι οι υγειονομικοί, για την Υγεία μας. Στους δρόμους είναι η εργατιά, για να έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά με δικαιώματα, για να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Στους δρόμους είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, γιατί δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Στους δρόμους είναι οι συνταξιούχοι, για να μπορούν να ζήσουν, να βγάλουν τον μήνα.

Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς που επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα; Εμείς που χτίζουμε τον τόπο μας, δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι η ικανοποίηση των αναγκών μας.

Γιατί όλοι εμείς έχουμε απέναντί μας τους πονηρούς, τους κατόχους του πλούτου, που γεμίζουν τα σεντούκια τους, αδειάζοντας τις τσέπες του λαού. Ολοι εμείς, οι πολλοί, από δω! Ολοι αυτοί, οι λίγοι, οι ελάχιστοι, απέναντί μας!

Πώς θα έχουμε όλοι εμείς φτηνή Ενέργεια, καύσιμα, χρηματοδοτήσεις, όταν έχουμε απέναντί μας τα πιράνχας, τους ομίλους του πλούτου και τις κυβερνήσεις του συστήματος; Οι δήμοι δικαιούμαστε 7,5 δισ. ευρώ ετησίως και μας δίνουν μόνο 1,5 δισ.! Η Πάτρα δικαιούται 91 εκατ. ευρώ ετησίως και παίρνει 24 εκατ.!

Γιατί; Πού πηγαίνουν τα 67 εκατ. κάθε χρόνο; Πού πηγαίνουν τα 6 δισ. των δήμων κάθε χρόνο;

Αυτοί προσδιόρισαν αυτό το ύψος χρηματοδότησης, για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων που μας όρισαν. Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη».

Αναφέρθηκε σε καθημερινές δυσκολίες (όπως την έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού) και ανάγκες που έχει και για τη λειτουργία του ο δήμος και, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Ονειρευόμαστε μια νέα γενιά με ψηλά το κεφάλι, περήφανη, αγωνιζόμενη. Με αγώνες κατακτούμε τα δικαιώματά μας. Και δεν είναι μακριά η ώρα που θα μπουν στο περιθώριο οι λίγοι. Κουμάντο θα κάνουν οι πολλοί, γιατί χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά. Υψώνουμε τη φωνή μας για την τιμή μας. Να δείξουμε σε όλο τον ελληνικό λαό ποιοι φταίνε».

Και πρόσθεσε: «Κοντά μας θέλουμε και τον λαό των άλλων δήμων. Γι' αυτό την άλλη βδομάδα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) θα πούμε στους άλλους δημάρχους ότι εδώ μας κλέβουν, τι πρέπει να κάνουμε; Να δούμε και τη θέση των άλλων δημάρχων της Περιφέρειάς μας. Το ίδιο θα πούμε και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Θα ζητήσουμε να κάνουν ό,τι και η Πάτρα. Σηκώνουμε σήμερα το ανάστημά μας για όλη την Ελλάδα».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Πάτρας, όπου ακούστηκε δυνατά, μεταξύ άλλων, το σύνθημα «Μια πόλη στο πόδι διεκδικεί, η Πάτρα φωνάζει και θα ακουστεί». Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο λιμάνι, όπου απαιτήθηκε να μην προχωρήσουν τα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του βόρειου λιμένα και με την τοποθέτηση πανό, που ανέγραφε: «Μια πόλη στο πόδι διεκδικεί - Αμεση παραχώρηση του βόρειου λιμένα στον πατραϊκό λαό».

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την περιουσία της πόλης μας, τη θάλασσά μας, την αυλή του σπιτιού του πατραϊκού λαού. Ενώ η κυβέρνηση και όσοι τάσσονται με την άποψή της την περιουσία των δανειστών, του ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, καταλήγοντας: «Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Με την πόλη μας. Με τον λαό της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ