Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στη Σερβία με τα αμερικανικά σχέδια «διασύνδεσης» στο χέρι

Στο Βελιγράδι βρέθηκε χθες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης για να προωθήσει την ευόδωση διμερών μπίζνες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη.

Αρχικά είχε συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στις δηλώσεις του, κατόπιν, ξεκαθάρισε ότι την ελληνική αστική τάξη «ενδιαφέρει ιδιαίτερα» «η διασύνδεση των χωρών μας στην Ενέργεια, στις Μεταφορές». Εφερε ως παράδειγμα τον «εκσυγχρονισμό» της γραμμής Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, όπως και «την ολοκλήρωση, ουσιαστικά, ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη», χαρακτηρίζοντάς το έργο στρατηγικής σημασίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει «πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά και αντίστροφα», λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας, αλλά και άλλων πλωτών σταθμών, ενώ εσείς με τη σειρά σας θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης τους οποίους διαθέτετε». Τη συνεργασία στο Ενεργειακό την επέκτεινε και στις ΑΠΕ, θέτοντας την Ελλάδα κόμβο εξαγωγής «πράσινης» Ενέργειας προς βορρά.

Θυμίζουμε εξάλλου πως τον περασμένο Νοέμβρη υπεγράφη «μνημόνιο κατανόησης» Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τσούνις, για την «περιφερειακή ολοκλήρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής των ΗΠΑ για την «Ενεργειακή Γέφυρα ΗΠΑ - Ευρώπης», η οποία ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.

Εξάλλου, στηρίζοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής, τόνισε στον Σέρβο Πρόεδρο ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει ίσως ο πιο σταθερός σύμμαχος» του Βελιγραδίου στην πορεία προς την ΕΕ, ενώ επέμεινε ότι για την Αθήνα «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά στην Ευρώπη είναι στρατηγικός μας στόχος».

Στο μεταξύ, και καθώς συζήτησαν και για το θέμα του Κοσόβου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως η θέση της Ελλάδας «παραμένει σταθερή», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών», με στόχο «τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Θυμίζουμε ότι επισήμως η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (από το 2008), ωστόσο ακολουθεί «εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση έναντι αυτού», όπως λένε στο ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας τη «διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Αργότερα, απευθύνοντας χαιρετισμό σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, επεσήμανε την «ευκαιρία για να διαμορφώσουμε νέες συνέργειες», «για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στις οικονομικές μας σχέσεις», με στόχο αύξηση του διμερούς εμπορίου, που υπολογίζεται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ σήμερα. Πρόσθεσε δε ότι η «αναπτυξιακή δυναμική» της σερβικής οικονομίας «προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους: Κατασκευές, υποδομές, διαχείριση ακινήτων, Ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων», υπογραμμίζοντας επίσης «τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που θα συνδέσουν την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, με την Κεντρική Ευρώπη». Εβαλε επίσης θέμα «ένα μεγάλο μέρος» των σερβικών εξαγωγών «να μπορεί να περνάει από την Ελλάδα», με «αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη». Τέλος, προδιέγραψε ότι οι ελληνικές τράπεζες «θα αναπτύξουν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στη Σερβία, για να μπορέσουν να συγχρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα σημαντικά σχέδια οικονομικής ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ