Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Σφραγίδα» συναίνεσης και για τον Στρατηγικό Διάλογο

Εκκωφαντική για μια ακόμα φορά η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες βδομάδες απ' όταν ψήφισε τις δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, να χαιρετίζει και τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, βάζοντας και λίγη γαρνιτούρα περί «ανταλλαγμάτων» για τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα του 5ου γύρου του «Διαλόγου», αφού υπενθυμίζει τα αμερικανοΝΑΤΟικά γαλόνια του κόμματός του, καθώς πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορεί την κυβέρνηση ως «κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί "προκεχωρημένου φυλακίου" της Δύσης. Αντί για την πολυεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του "δεδομένου συμμάχου", αναλαμβάνοντας ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και παραβιάζοντας την πάγια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος».

Χαρακτηρίζει δε δηλωτικές ως προς αυτό «τις συγχαρητήριες αναφορές του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα και την στάση της κυβέρνησης μονομερώς υπέρ του Ισραήλ» ...ξεχνώντας στην προκειμένη περίπτωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απογείωσε τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, ενώ και στην τωρινή σφαγή του παλαιστινιακού λαού βγήκε από τους πρώτους να υπερασπιστεί το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως αναμένει άμεση ενημέρωση «εάν υπάρχουν και ποιοι είναι, οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16», καθώς και για τις «πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F-35». Με αφορμή δε τα εξοπλιστικά, καλεί την κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει κατά ποσό λαμβάνει υπόψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή εάν θυσιάζονται και αυτές στον βωμό του "δεδομένου συμμάχου"», προσπερνώντας τη «δεδομένη» στοίχιση όλων τους στους εξοπλισμούς για τα ΝΑΤΟικά προτάγματα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Ευ. Αποστολάκης, αρθρογραφώντας στα «Νέα» το Σαββατοκύριακο, άναβε επί της ουσίας ένα ακόμα «πράσινο φως» στους νέους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ζητώντας «να αποσαφηνιστούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες ως προς το κόστος, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα του εξοπλιστικού προγράμματος, για να κριθεί εάν αυτή η συμφωνία θα έχει όφελος για τη χώρα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ