Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για «αντιπαράθεση δεκαετιών» με τη Ρωσία

Ενώ οι νέες δηλώσεις Τραμπ και οι αντιδράσεις των «συμμάχων» αποτυπώνουν τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα

Copyright 2023 The Associated

Για μια αντιπαράθεση «δεκαετιών» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας «προειδοποιεί» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά και με τη συνολικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, που κλιμακώνεται.

Την ίδια στιγμή οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα οξύνονται, όπως αποτυπώνονται - πιο «ηχηρά» - από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν μεταξύ των «συμμάχων» οι νέες δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ.

Οπως τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ στην κυριακάτικη «Welt», οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ «πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αντιπαράθεση (σ.σ. με τη Ρωσία) που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες» και τους κάλεσε για ακόμη μια φορά να επεκτείνουν τη βιομηχανία όπλων τους πιο γρήγορα.

«Η καλύτερη άμυνα τώρα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας και η επένδυση στις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας βάση πιο γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις προμήθειες στην Ουκρανία και να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας». «Αυτό σημαίνει μετάβαση από την αργή παραγωγή σε περιόδους ειρήνης στη γρήγορη παραγωγή, όπως απαιτείται στη σύγκρουση».

Μάλιστα, ζήτησε περισσότερες και ταχύτερες παραγγελίες για τις πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «στις οικονομίες της αγοράς, οι κατασκευαστές όπλων χρειάζονται υπογεγραμμένες συμβάσεις ώστε να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους», ουσιαστικά προπληρωμένα συμβόλαια.

Την ίδια στιγμή, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «επειδή η Ρωσία προσανατολίζει ολόκληρη την οικονομία της προς τον πόλεμο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας», ενώ συμπλήρωσε ότι η «Δύση» έχει τα μέσα να ξεπεράσει τη Ρωσία τόσο σε παραγωγή, όσο και σε επενδύσεις.

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ και οι αντιδράσεις

Σε ένα τέτοιο φόντο και με τη συζήτηση στην Ευρώπη να επικεντρώνεται σε ενδεχόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ως προς την «ασφάλεια στην Ευρώπη», την αντίδραση αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσαν τα νέα σχόλια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις φετινές προεδρικές εκλογές.

Κατά καιρούς στην προεκλογική του εκστρατεία επιτίθεται στους Ευρωπαίους και αμφισβητεί τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ή την αποστολή στρατευμάτων για την υπεράσπιση ευρωπαϊκών κρατών - μελών σε περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5.

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα, όπου φάνηκε να αφηγείται μια συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι Πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας», που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατεύσετε;», με τον Τραμπ να απαντάει: «Αν είστε αμελής, όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα (σ.σ. Ρώσους) να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε», δήλωσε.

«Τα έχουμε ακούσει αυτά και στο παρελθόν... Τίποτα το καινούργιο», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τ. Μπρετόν, προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που αναφέρεται «στην πραγματικότητα ήταν η πρόεδρος της ΕΕ», δηλαδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια συνομιλία που είχε με τον Τραμπ το 2020.

«Θα ακούσουμε πολλά στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες», επισήμανε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», εκτίμησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας πως «οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είπε ότι «οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν».

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως «φρικτά και ανισόρροπα» τα σχόλια Τραμπ για τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Η Γερουσία εγκρίνει το στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία

Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ, που αντικατοπτρίζουν τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ και στον ευρωατλαντικό άξονα, καταγράφονται με φόντο τα πολύμηνα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την παραπέρα αμερικανική στήριξη του Κιέβου.

Η αμερικανική Γερουσία έκανε την Κυριακή ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, την οποία μπλοκάρει το Κογκρέσο εδώ και μήνες.

Συγκεντρώνοντας 67 ψήφους γι' αυτήν τη διαδικασία ψηφοφορίας (με τη στήριξη των Δημοκρατικών και μιας ομάδας Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών), η Γερουσία δηλώνει ότι έχει τον αριθμό μελών που απαιτούνται για την έγκριση αυτού του κονδυλίου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το πακέτο θα τεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μέχρι τώρα τάσσονται κατά της βοήθειας. Η ημερομηνία της επόμενης ψηφοφορίας στη Γερουσία δεν είναι ακόμη γνωστή.

«Η Ουκρανία ξεμένει επικίνδυνα από αποθέματα. Εάν η Αμερική δεν στείλει βοήθεια στην Ουκρανία με αυτό το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια, ο Πούτιν έχει κάθε πιθανότητα να πετύχει», προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει περίπου 14 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, στην Ταϊβάν και άλλους «συμμάχους» στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ η «μερίδα του λέοντος» - 61 δισ. δολάρια - προορίζεται για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Προσπάθειες συντονισμού του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»

Σε ένα τέτοιο φόντο όξυνσης των αντιθέσεων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, επανέρχεται η συζήτηση για ενίσχυση της «ευρωπαϊκής Αμυνας», αλλά και για αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) για να παίξει μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρόλο, καθώς θεωρείται μέσο για την εδραίωση της θέσης της Ευρώπης στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Χτες, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, επισκέφτηκε τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι τρεις χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μπροστά στην «αύξηση των κινδύνων ασφαλείας».

«Η Ευρώπη πρέπει να συνέλθει (...) Το ζήτημα είναι να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Τραμπ. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας», δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία».

«Τώρα για πρώτη φορά μια πολωνική κυβέρνηση λέει ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα ισχυρό ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντ. Νίταν, Γερμανός αξιωματούχος, αρμόδιος για τη συνεργασία με την Πολωνία.

Πρόσφατα ο «φιλοευρωπαϊκός» κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Τουσκ ανέλαβε τη διακυβέρνηση στη θέση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Οκτώβρη το PiS παρουσίαζε τη Γερμανία ως υπεύθυνη για διάφορα δεινά που πλήττουν την πολωνική κοινωνία, από τη μετανάστευση ως την Ενέργεια.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στην πρωθυπουργία του Τουσκ, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμβάλει στην ενίσχυση του σχήματος του «Τριγώνου της Βαϊμάρης».

Επίσης χτες συναντήθηκαν στο Παρίσι οι ΥΠΕΞ της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έπειτα από πρόσκληση του νέου Γάλλου ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ. Σύμφωνα με το Παρίσι, στη διάρκεια της συνάντησής τους οι υπουργοί θα παρουσίαζαν τη νέα τους συνεργασία κατά των ξένων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία.

Πάντως, η Πολωνία σχεδιάζει «όλες οι μεταφορές σιτηρών που εξάγονται και που τους έχει επιβληθεί εμπάργκο να εξετάζονται στην Πολωνία», όπως δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Γεωργίας - αναφερόμενος στις μεταφορές ουκρανικών σιτηρών - καθώς Πολωνοί αγρότες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους εναντίον πολιτικών της ΕΕ, και άρχισαν εκ νέου να αποκλείουν δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία, ξεκινώντας γενική απεργία ενός μήνα, καθώς και απέναντι στην έλλειψη κυβερνητικής δράσης για να προστατευθούν τα βιοποριστικά τους μέσα.

Οταν σιτηρά αυτού του είδους φτάνουν στη Γερμανία και έπειτα από εξέταση αποδεικνύεται ότι είναι κακής ποιότητας, πρόσθεσε, «στο 99% των περιπτώσεων επιστρέφουν στην Πολωνία ως ευρωπαϊκά σιτηρά» κι όχι στην Ουκρανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμ. Μακρόν και Β. Ζελένσκι, είχαν το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία για «την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ανάγκες της Ουκρανίας στο θέμα της άμυνας, που περιλαμβάνουν drones, όπλα πυροβολικού και πυρομαχικά, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικά συστήματα».

Ο Μακρόν «επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει κάθε αναγκαία στήριξη, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Συζητήθηκε επίσης η διμερής «αμυντική» συμφωνία που η Γαλλία και η Ουκρανία σκοπεύουν σύντομα να ολοκληρώσουν.

ΕΕ: Δέσμευση εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για στήριξη του Κιέβου

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε χτες απόφαση για τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική χρήση τους για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Περίπου 260 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν ακινητοποιηθεί στις δικαιοδοσίες των εταίρων του G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να ακινητοποιούνται στην ΕΕ.

Το G7 και η ΕΕ εξετάζουν τρόπους για «αξιοποίηση» αυτών των περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη του Κιέβου, εστιάζοντας σε αυτήν τη φάση στην αξιοποίηση των κερδών από αυτά τα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων (CSD) που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) άνω του 1 εκατ. ευρώ πρέπει να λογιστικοποιούν ξεχωριστά τα έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα και τα αντίστοιχα έσοδα που συσσωρεύονται λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

«Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για το Συμβούλιο να αποφασίσει για μια πιθανή θέσπιση χρηματοδοτικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα συγκεντρωθεί από αυτά τα καθαρά κέρδη για τη στήριξη της Ουκρανίας και της ανάκαμψης και ανασυγκρότησής της σε μεταγενέστερο στάδιο», αναφέρει το Συμβούλιο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ