Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5ος «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Απογειώνονται η πολεμική εμπλοκή και οι κίνδυνοι για τον λαό

Copyright 2024 The Associated

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή σηματοδοτεί ο 5ος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» (ΣΔ) μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), που ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη.

Χαρακτηριστικά, στο Κοινό Ανακοινωθέν του ΣΔ, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι η εν λόγω διαδικασία «υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «αξιοποίησαν την 5η συνάντηση του ΣΔ για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους, που εδράζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα». Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο κυβερνήσεις «επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς»:

Μέχρι τα μπούνια σε Ουκρανία και Ερυθρά, «στρατηγικό» ορμητήριο για τις ΗΠΑ

-- «Περιφερειακά ζητήματα»: Οι δυο πλευρές «ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ιδίως μετά την επίθεση της 7/10 στο Ισραήλ, τις βίαιες ενέργειες των Χούθι που απειλούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ λέγεται ότι «οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για (...) την ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ, τη συμμετοχή της στην επιχείρηση "Prosperity Guardian", και επαίνεσαν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Aspides».

Επίσης, «οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας», με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις αποστολές πολεμοφοδίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Παραπέρα, «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» για επώδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, σε έναν οδικό χάρτη που χαράχτηκε με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές.

Εξάλλου, οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωσαν ότι «προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης», «της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)», για να προσθέσουν ότι «ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και η σύνδεσή του με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη σταθερότητα στην περιοχή», απλώνοντας ένα ευρωατλαντικό δίχτυ κόντρα στην διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- «Αμυνα και Ασφάλεια»: Οι δύο κυβερνήσεις «επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα», με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν ρόλο στην υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, ενώ «υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», παραπέμποντας σε νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς (πλοία, αεροσκάφη κ.λπ.) που αγοράζονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Διόλου τυχαία, «οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας (σ.σ. το 2014), δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό» του ελληνικού οπλοστασίου, ώστε η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού προμαχώνα στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, ακριβώς με αυτήν τη στόχευση «οι ΗΠΑ σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), «η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις». Σε αυτό το πλαίσιο «χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές», υπογραμμίζοντας ειδικά «τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, Ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού», όπως αποδείχθηκε εξάλλου με τις συνεχείς εφοδιοπομπές προς Ουκρανία.

Με «ατζέντα» ΗΠΑ από την Πολιτική Προστασία έως τους ΛΟΑΤΚΙ

Την ίδια ώρα ο «Στρατηγικός Διάλογος» απλώνει δίχτυα και σε κάθε πλευρά της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλα τα πεδία:

-- «Ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών». Οι δύο πλευρές «συζήτησαν για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και την ετοιμότητα αντιμετώπισης των πυρκαγιών», ενώ «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμμετοχή του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία και εξέφρασαν ενδιαφέρον για την επικαιροποίηση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση καταστροφών», αξιοποιώντας και την Πολιτική Προστασία ως εργαλείο παραπέρα διασύνδεσης κρατικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Επίσης, «υπογράμμισαν την αναγκαιότητα εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που επηρεάζουν εξίσου την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», στη λογική του ανοιγοκλεισίματος της κάνουλας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Ενέργεια και Περιβάλλον»: Υπογράμμισαν τον «κοινό στόχο μεγαλύτερης περιφερειακής διασυνδεσιμότητας για τη διαφοροποίηση των οδών και των μορφών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ», τονίζοντας ότι «η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ αποτελεί κοινή προτεραιότητα», ενώ επιπλέον «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια». Τέλος, «χαιρετίζουν την προσχώρηση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative), ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του διαδρόμου Βορρά - Νότου, που προάγει την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία». Κινήσεις όλες που αποκλείουν αντίπαλα κέντρα από ενεργειακούς διαύλους και αγορές, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

-- «Επιβολή του νόμου και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»: Οι δύο κυβερνήσεις «συζήτησαν τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, με αμφότερες να δεσμεύονται για αμοιβαία νομική συνδρομή, εκδόσεις, κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγές θεμάτων για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, «υπογραμμίστηκαν περαιτέρω οι επιτυχείς προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες και αναδυόμενες απειλές, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι απειλές εναντίον σημαντικών υποδομών, το ξέπλυμα χρήματος και η τρομοκρατία», ενώ «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους» για «ανταλλαγή πληροφοριών στα Δυτικά Βαλκάνια και να συνεργαστούν μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS».

-- «Εμπόριο και Επενδύσεις»: Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου και για να αποκλείσουν αντίπαλα κέντρα από την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, οι δύο πλευρές «αναγνώρισαν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της για τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο οποίος σχεδιάστηκε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη», αποκλείοντας επενδύσεις από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

-- «Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών»: Πάνω και στην πρεμούρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι δύο αντιπροσωπείες «επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Εκπαίδευσης», ενώ ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας ότι το τσουβάλιασμα ανθρώπων με διαφορετική ταξική θέση, πολιτικές απόψεις και εκφράσεις σεξουαλικότητας ως ενιαία «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα» αποτελεί επίσημη στρατηγική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις» Μητσοτάκη «για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο» και «την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα». Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Τσούνις σε συνέντευξή του έκανε εκτενή αναφορά στη λεγόμενη «ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», σημειώνοντας - με αφορμή τη διοργάνωση, τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, του «φεστιβάλ EuroPride 2024» - ότι «πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και για ολόκληρη την Ελλάδα», καθώς «αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν περισσότερες οικονομικές επενδύσεις και τουρισμό».

«ΗΠΑ και Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται»

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις τους. Ο επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, τόνισε ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες «στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες». Πρόσθεσε ότι ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας για τις Βάσεις, ενώ, αναφερόμενος και στη δρομολογούμενη αγορά αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες «εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ».

Ο δε Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πως ΗΠΑ και Ελλάδα «αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα» και έφερε ως παράδειγμα την αγορά των F-35, λέγοντας ότι «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Θύμισε άλλωστε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει «ενεργά» μια σειρά ευρωατλαντικά σχέδια, π.χ. «τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας», ενώ στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής διαφήμισε την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης, «χάρη στις σχέσεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εργαστούμε εποικοδομητικά ούτως ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», την ίδια ώρα που έχουν λυμένα τα χέρια του «στρατηγικού εταίρου» τους, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Για την Ουκρανία, θύμισε ότι την Πέμπτη το ΥΠΕΞ «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» διοργανώνει «Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας», παραθέτοντας το «ψητό» για τα μονοπώλια. Τόνισε δε ότι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία «έχει επιστρέψει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά», αποδίδοντάς το και «στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ», στις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις εξασφάλισαν μια σειρά προνόμια και κίνητρα για να τοποθετηθούν. Και πρόσθεσε ότι η χώρα, «κουμπώνοντας» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, γίνεται «βασικός παίκτης και κόμβος στον ενεργειακό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές και τους διασυνδετήριους αγωγούς, καθώς και στην αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», συμβάλλοντας «στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης».

Στο λοιπό πρόγραμμά του στις ΗΠΑ, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ενώ σήμερα συμμετέχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κλιματική αλλαγή και την «επισιτιστική ανασφάλεια». Τέλος, στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025 - 2026, θα έχει συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των κρατών - μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και με αυτούς των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ειρηνικού (Pacific SIDS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ