Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Ετοιμη να λύσει κάβους η φρεγάτα «Υδρα»

Για τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις «Prosperity Guardian» και «Aspides» διαβεβαίωσε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Αμυνας

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Ετοιμη να λύσει κάβους είναι η φρεγάτα «Υδρα», αναλαμβάνοντας υπηρεσία 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, βάζοντας τον λαό ακόμα περισσότερο μέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης σε μια περιοχή - σταυροδρόμι ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής, περιοχή που φλέγεται μετά και το μακελειό του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση με την ονομασία «Aspides» θα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ. Στα διαδικαστικά, η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με στελέχη).

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναβαθμισμένη» συμμετοχή σε ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο: Ζητάει να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, αλλά και να αναλάβει τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το Στρατηγείο Ελληνας υποναύαρχος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει ακόμα και τις επόμενες μέρες, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς για τη συμμετοχή και στη δική τους επιχείρηση που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), ενώ λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides».

Το θέμα συζήτησε άλλωστε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, με τον Βρετανό υφυπουργό Αμυνας Τζέιμς Χίπι, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ν. Δένδιας τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα υπερασπίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των ναυτικών, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τα πληρώματα εκτίθενται σε κίνδυνο» για «τα οικονομικά συμφέροντα» εφοπλιστών - ΕΕ!(2024-06-06 00:00:00.0)
Σε «περιοχή υψηλού κινδύνου» με «πολλαπλές επιθέσεις» το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα»(2024-04-18 00:00:00.0)
Πολεμική αποστολή για τα συμφέροντα κεφαλαίου - ΝΑΤΟ(2024-02-24 00:00:00.0)
Στο «στόμα του λύκου» παιδιά του ελληνικού λαού(2024-02-17 00:00:00.0)
Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με «θέατρο επιχειρήσεων» ως το Ιράν και την Ινδία!(2024-02-15 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την αποστολή πολέμου στην Ερυθρά(2024-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ