Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΧΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»
Στο «στόμα του λύκου» παιδιά του ελληνικού λαού

Για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κόντρα στην Κίνα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Eurokinissi

«

Ζεσταίνει μηχανές» η φρεγάτα «Υδρα» για αποστολή στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς συστάθηκε και επισήμως από την ΕΕ η «EUNAVFOR Aspides», η μεγαλύτερη ευρωενωσιακή στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάστηκε ποτέ, με Ελληνα μάλιστα διοικητή και το στρατηγείο της στη Λάρισα. Αποστολή παιδιών του ελληνικού λαού σε ζώνη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, αλλά και πολύ παραπέρα, μέχρι και το Ιράν, υπηρετώντας τα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε περιοχή όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πηγές και τους διαύλους Ενέργειας και διαμετακόμισης.

Αλλωστε δεν περνά απαρατήρητο ότι την ανάπτυξη εκεί ελληνικών μονάδων είχε προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από τον Αύγουστο 2023. Θυμίζουμε ότι εν αναμονή τότε της επίσκεψης του Ινδού ομολόγου του στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρθρογραφώντας στους «Times of India» διαβεβαίωνε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς». Εξάλλου, σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ εξεταζόταν ήδη από τότε «η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ», βασικά ως άλλη μια στρατιωτική ομπρέλα για τον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μ. Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα βρέθηκε και το πρόσχημα της στρατιωτικής εμπλοκής σε ένα αχανές «θέατρο επιχειρήσεων» που φτάνει μέχρι το Ιράν, καθώς μεσολάβησαν τα γεγονότα της 7/10/2023 στη Γάζα και κατόπιν οι ενέργειες των Χούθι, με την απόφαση της ΕΕ να λέει ότι «το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο».

Αυτά περιγράφονται στην Απόφαση (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας - ΚΕΠΠΑ) 2024/583 του Συμβουλίου της ΕΕ «για επιχείρηση στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR Aspides)», που δημοσιεύτηκε τη βδομάδα που πέρασε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Προηγήθηκαν συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ακολούθως σε Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (παρουσία και στελεχών του ΝΑΤΟ) και σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων).

Ως «αποστολή» της επιχείρησης ορίζεται ότι «η Ενωση συγκροτεί στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εν λόγω επιχείρηση συμβάλλει στην ασφάλεια στη θάλασσα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας (...) σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς παράγοντες».

«Στρατηγικός στόχος» - πρόσχημα για την ανάπτυξη της «EUNAVFOR Aspides» μπαίνει το «να κατοχυρώσει τη ναυτική παρουσία της Ενωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα».

«Για τον σκοπό αυτό η EUNAVFOR Aspides, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της, α) συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, β) διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων, γ) προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα».

Με βάση και τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να αναλάβει ακόμα πιο ενεργούς ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επισημοποιήθηκε ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο Β. Γρυπάρης, νυν αρχιπλοίαρχος προς προαγωγή σε υποναύαρχο. Θα παίξει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») θα είναι σε πρώτη φάση Ιταλός.

Από τη Λάρισα θα συντονίζεται η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο πεδίο. Για την ώρα λέγεται ότι πλοία είναι αποφασισμένες να στείλουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία (το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio» - «διοικητόπλοιο» σε πρώτη φάση της επιχείρησης, την «Υδρα», τη γερμανική φρεγάτα «Hessen» και τη γαλλική «Languedoc»), ενώ πρόθεση να πάρει μέρος με στελέχη έχει εκφράσει η Κύπρος.

«Στενή συνεργασία» με εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους

Σε αυτό το φόντο η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Παραπέρα στην απόφαση, στο άρθρο 6 (για τη «Συνοχή της ανταπόκρισης της Ενωσης και συνεργασία με τρίτα μέρη») τονίζεται ότι «η EUNAVFOR Aspides συντονίζεται στενά με τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ που θα συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR Atalanta)», άλλη μια επιχείρηση όπου παλαιότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις έστελναν φρεγάτες.

Στο άρθρο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι «η EUNAVFOR Aspides συνεργάζεται με την επιχείρηση "Prosperity Guardian", με τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα, στο θέατρο επιχειρήσεών της».

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη τόσων δυνάμεων, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, γίνεται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικά των επιχειρηματικών της ομίλων, φαίνεται και από το γεγονός ότι όπως τονίζεται ρητά στην απόφαση, «η EUNAVFOR Aspides συνεργάζεται στενά με τον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως μέσω του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας του Κέρατος της Αφρικής (MSCHOA)», οργάνου της ΕΕ «σε στενή συνεργασία με τη Βιομηχανία», όπως λένε, για την προστασία της κίνησης των πλοίων στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Στην απόφαση ορίζεται ακόμα ότι η «EUNAVFOR Aspides» «συνεργάζεται» και με «τις σχετικές αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ιδίως με τη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας (EUTM Somalia)», στο επιτελείο της οποίας στις Βρυξέλλες υπηρετεί αξιωματικός του ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Η αρχική εντολή της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό «δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες» είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, χώρια όσα θα φορτωθούν τα μετέχοντα κράτη - μέλη που θα αναπτύξουν δυνάμεις στην περιοχή.

Η έναρξη της επιχείρησης θα επισημοποιηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αυτήν τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πολεμικό επεισόδιο στην Ερυθρά Θάλασσα (2024-07-16 00:00:00.0)
Οποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει (2024-02-27 00:00:00.0)
Πολεμική αποστολή για τα συμφέροντα κεφαλαίου - ΝΑΤΟ (2024-02-24 00:00:00.0)
Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με «θέατρο επιχειρήσεων» ως το Ιράν και την Ινδία! (2024-02-15 00:00:00.0)
Ετοιμη να λύσει κάβους η φρεγάτα «Υδρα» (2024-02-13 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την αποστολή πολέμου στην Ερυθρά (2024-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ