Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΧΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ
«ΚΥΜΑ» ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ
Κανένας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη!

Κύμα αντιδράσεων για την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και συνολικά για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Νέοι στρατευμένοι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας με επιστολές τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα παραπάνω, απέναντι στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Παράλληλα, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό που συνεχίζει να ξεκληρίζεται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

«Θέλω να εκφράσω δημόσια την αντίθεσή μου με την αποστολή της φρεγάτας "ΥΔΡΑ", χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας, στην Ερυθρά Θάλασσα», σημειώνει ο στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Χαράλαμπος Γκερλές και συμπληρώνει ότι «δεν είναι δυνατόν Ελληνας στρατιωτικός να παίζει τη ζωή του κορόνα - γράμματα για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των εφοπλιστών».

Να ακυρωθεί η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ζητά και ο στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Γιώργος Τσούγγαρης, τονίζοντας ότι «από την αρχή της θητείας μου με έχει ανησυχήσει και προβληματίσει έντονα η συμμετοχή της χώρας μας μέσω του ΝΑΤΟ σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Τη συνεχιζόμενη και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καταδικάζει ο στρατιώτης (ΥΓ) Παρασκευάς Ζάμπας, ο οποίος με αφορμή τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες αναφέρει: «Είναι σαφές ότι "λεφτά υπάρχουν" όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών και ΝΑΤΟικών συμφερόντων, αλλά ποτέ για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του λαού αλλά και της ζωής στα στρατόπεδα».

«Κανένας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη», αναφέρει ο στρατιώτης (ΕΔ) Βαγγέλης Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι «μέσα σε ένα εκρηκτικό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση με απόφασή της στέλνει φρεγάτα κατευθείαν στο "στόμα του λύκου"».

«Να μην αποπλεύσει φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα», ζητά ο στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Ιωάννης Παπαγιάννης. Σχολιάζει την κυβέρνηση που «επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την επικίνδυνη απόφαση με το πρόσχημα ότι το επιτάσσει το "εθνικό" μας συμφέρον» και ρωτάει ρητορικά: «Μπορεί να πιστέψει στα αλήθεια κάποιος ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού μια αποστολή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, σε μια περιοχή η οποία μυρίζει όλο και περισσότερο μπαρούτι το τελευταίο διάστημα και όπου εμπλέκονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία, Κίνα και Ιράν;».

Στρατιώτες από στρατόπεδο στο Βαθύ Σάμου εκφράζουν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στην εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στην επιστολή τους δηλώνουν την αλληλεγγύη τους και στα δίκαια αιτήματα αγροτών και φοιτητών, που έναν μήνα τώρα βρίσκονται στους δρόμους.

«Κανένα πολεμικό πλοίο και μέλος των ΕΔ εκτός συνόρων», τονίζουν στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και υπογραμμίζουν ότι η αποστολή φρεγάτας «προστίθεται στην εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, στη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού». Συμπληρώνουν για την επικινδυνότητα αυτής της αποστολής, που «φαίνεται και από τις παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού», ενώ «η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα στο σημείο να δώσει οικονομική ενίσχυση, ουσιαστικά "επίδομα κηδείας", στο πλήρωμα της φρεγάτας και στις οικογένειές του».

«Τα σχέδια για αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει δικαίως ανησυχία και προβληματισμό στον ελληνικό λαό, στους στρατευμένους που υπηρετούν τη θητεία τους, στις ΕΔ και στο Πολεμικό Ναυτικό», σημειώνει ο στρατιώτης (ΥΓ) Ιωάννης - Γεώργιος Σταμάτης. «Χρέος των ΕΔ και του Πολεμικού Ναυτικού είναι να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα της χώρας μας! Δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων!», επισημαίνει.

Την εναντίωσή του στην αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα παραθέτει ο στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Δημήτρης Μπαμπανιώτης και κλείνει την επιστολή του με το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις!».

Με την επιστολή του ο στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Νικόλαος Αποστολίδης δηλώνει την αντίθεσή του «στην αποστολή της ελληνικής φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα» καθώς και την ανησυχία του «για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Ο στρατιώτης Εφοδιασμού - Μεταφορών Ιωάννης Δημάκης καταδικάζει την προετοιμασία για συμμετοχή και της Ελλάδας σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Μια συμμετοχή που, όπως αναφέρει, «μπλέκει εμάς τους στρατιώτες και ολόκληρο τον λαό σε κινδύνους αφού η χώρα μας γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων από αντίπαλα στρατόπεδα, ενώ τις συνέπειες της έκρυθμης και ασταθούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή θα τις πληρώσουμε πάλι εμείς με περαιτέρω αυξήσεις σε τιμές βασικών προϊόντων».

«Καμιά φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα», γράφει στην επιστολή του ο φαντάρος ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνος Κούκης και σημειώνει πως «η ήδη εκφρασμένη εναντίωση του ελληνικού λαού "δείχνει τον δρόμο" και σε εμάς τους στρατευμένους που υπηρετούμε τη θητεία μας».

«Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο», ζητά ο στρατιώτης (ΤΘ) Χαράλαμπος Ευθύμερος, υπογραμμίζοντας πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός πόσο μάλλον «όταν από την Κύπρο, στη χώρα που κάνω τη θητεία μου, έφυγαν βρετανικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν την Υεμένη!». «Οχι στον νέο κύκλο πολέμων για τα κέρδη των λίγων! Οχι στη συμμετοχή της Ελλάδας και στην αποστολή ελληνικής ναυτικής δύναμης! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου απ' άκρη σ' άκρη!», προσθέτει.

Ο στρατιώτης (ΤΘ) Γεώργιος Συργουνιώτης, ως νέος στρατευμένος και νεοσύλλεκτος, καταδικάζει «την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να στείλει την ελληνική φρεγάτα "ΥΔΡΑ" στην Ερυθρά Θάλασσα, να συμβάλει στην επέκταση του πολέμου, να συμβάλει στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα». «Δεν είναι αυτός ο όρκος που δώσαμε ως νεοσύλλεκτοι, δεν έχει κανέναν σκοπό να προστατέψει τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», αναφέρει.

«Η συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους και αυτό το βλέπουμε στις συζητήσεις με τους στρατευμένους όπου υπηρετούμε», τονίζει ο Γεώργιος - Παναγιώτης Τάσσης, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ.

«Σαν νέος στρατευμένος καταδικάζω την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει ο στρατιώτης ΤΘ στην Αλεξανδρούπολη. «Αυτή η αποστολή δεν σκοπεύει να προστατεύσει ούτε τα πληρώματα των πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα ούτε καμιά σχέση έχει με την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας», υπογραμμίζει.

«Ως νέος στρατευμένος που υπηρετώ στην ΕΛΔΥΚ με αυτή την επιστολή εκφράζω την ανησυχία και την αντίθεσή μου στην ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ», αναφέρει ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Ντρούτσης.

«Να ακυρωθεί η αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα», ζητά ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Ορέστης Λεκάτης, αναφέροντας ότι «οι στρατευμένοι των ΕΔ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα ελπιδοφόρο από την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Αποστολή μας είναι η προστασία του λαού, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι δικαίωμα κάθε στρατευμένου που προβληματίζεται να εκφράσει την αντίθεσή του».

«Ως στρατευμένος που υπηρετώ τη θητεία μου στις Ενοπλες Δυνάμεις, θέλω να εκφράσω με αυτή εδώ την επιστολή την κατηγορηματική διαφωνία μου με την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Γεώργιος Σιμηστήρας και προσθέτει ότι «με τέτοιες εξελίξεις μόνο ήσυχοι δεν μπορούμε να μένουμε ειδικά εμείς που υπηρετούμε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να δυναμώσουν οι διαμαρτυρίες σε όλους τους χώρους και ειδικά μέσα στα στρατόπεδα».

Ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Δημήτρης Δανιάς υπογραμμίζει: «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εμείς οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας, καμία δουλειά δεν έχουμε χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα μας. Δεν έχουν καμιά δουλειά οι ΕΔ της χώρας μας χιλιάδες μίλια μακριά να διαφυλάττουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος μας είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες λαούς, ίσα ίσα μας ενώνουν πάρα πολλά».

Ο στρατιώτης (ΤΘ) Νίκος Καίσαρης αναφέρει: «Η αποστολή της φρεγάτας "ΥΔΡΑ" στην Ερυθρά Θάλασσα βάζει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό των ΕΔ, όσο και συνολικά τον λαό μας που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις για συμφέροντα που κρίνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας».

Με την αποστολή φρεγάτας διαφωνεί ο στρατιώτης στον Εβρο στη μονάδα 131 Α/Κ, σημειώνοντας: «Κανένα συμφέρον δεν έχει ο λαός μας να βρεθεί μπλεγμένος σε επικίνδυνα πολεμικά σχέδια! Να γυρίσουν τώρα πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Ο στρατιώτης (ΠΖ) Δημήτρης Περδίκης σημειώνει ότι καμιά δουλειά δεν έχουν Ελληνες φαντάροι και στελέχη των ΕΔ σε αποστολές εκτός συνόρων. Καμιά δουλειά δεν έχουν οι ΕΔ να συνεκπαιδεύονται με τους δολοφόνους των λαών, αυτούς που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων διεξάγουν ή προετοιμάζουν τον πόλεμο σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.

Καταδρομείς από την 5η Μοίρα ζητάνε «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αφιερωθούν στο καθήκον τους, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Καμία φρεγάτα να μην αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα! Αντί αυτού, τα έξοδα της αποστολής να δοθούν στους στρατευμένους και στις ελλείψεις και ανάγκες που συναντούν!».

Ο στρατιώτης (ΠΖ) Αλέξανδρος Σαραφίδης δηλώνει την αντίθεσή του «με κάθε απόφαση για εμπλοκή της χώρας μας στις εστίες πολέμου. Δώσαμε όρκο για να υπερασπιστούμε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό της πατρίδας μας και όχι να βρισκόμαστε σε αποστολές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας».

Ο στρατιώτης (ΤΧ) Σπύρος Μαμάης τονίζει: «Τώρα να απεμπλακεί ο ελληνικός στρατός από οποιαδήποτε αποστολή εκτός συνόρων. Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εντός της χώρας για τη διασφάλιση της άμυνάς της. Καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Οι στρατευμένοι έχουμε φωνή».

Ο στρατιώτης (ΥΠ) Νότης Κοτσώνης επισημαίνει ότι «κάθε άλλο παρά ήσυχοι μπορούμε να κοιμόμαστε, ειδικά εμείς που υπηρετούμε αυτήν την περίοδο τη θητεία μας, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδυνεύουμε να γίνουμε "κρέας" στα κανόνια αυτών που όλα αυτά τα χρόνια αιματοκυλούν τους λαούς για τα κέρδη τους. Είναι ανάγκη στα στρατόπεδα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας να δυναμώσει η συζήτηση μεταξύ των φαντάρων και να καταδικαστεί αυτή η κατάσταση. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

«Με αυτήν την επιστολή θέλουμε να κάνουμε σαφές πως δεν πρόκειται να σωπάσουμε ούτε να συναινέσουμε στις εγκληματικές αποστολές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών. Ενώνουμε τις φωνές μας με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού πως είμαστε ενάντια σε τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις», τονίζουν στρατιώτες της 298 Μ/Κ ΤΕ.

Καμία σχέση δεν έχει η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια «με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των συνόρων της τόσες χιλιάδες μίλια μακριά από αυτή. Και οι προθέσεις αυτές φαίνονται και από τις παραιτήσεις στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, από την πλήρη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που σφαγιάζει την Παλαιστίνη, ακόμα και από την αγορά των F-35 που προορίζονται για ΝΑΤΟική χρήση.

Οι στρατευμένοι έχουμε πολλά παραδείγματα και πολλούς λόγους να εναντιωθούμε στο να γίνεται η χώρα ορμητήριο πολέμου αλλά και στόχος», τονίζουν στρατιώτες από το 5ο ΕΤΕΘ στην Κω.

«Κανένας στρατιώτης, κανένας αξιωματικός να μη δεχθεί τη συμμετοχή της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιες αποστολές. Κανένας να μη δεχθεί να γίνει η χώρα μας θύτης. Να μην αποπλεύσει η φρεγάτα, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωΝΑΤΟικά σφαγεία, κανένας Ελληνας στρατιώτης εκτός συνόρων» τονίζει ο στρατιώτης (ΠΒ) Δημήτρης Ευσταθίου.

«Η επιχείρηση θα έπρεπε να λέγεται "φρουρός της πλουτοκρατίας", μιας και αφορά τη διασφάλιση των κερδών των εφοπλιστών και για το χατίρι αυτών εμπλέκεται η χώρα όλο και περισσότερο σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι και εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής» τονίζει ο στρατιώτης (ΥΓ) Δημήτρης Παπαγεωργίου.

«Μπαίνω κι εγώ με τη σειρά μου στο πλευρό των υπόλοιπων φαντάρων που υψώνουν ανάστημα και καταγγέλλουν την απαράδεκτη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι φωνές που λένε ότι η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εντός της χώρας για τη διασφάλιση της άμυνάς της. Δεν έχουμε καμία δουλειά εκτός συνόρων!», σημειώνει ο στρατιώτης (ΤΘ) Γρηγόρης Σουζέλης.

«Οι φαντάροι στα στρατόπεδα δεν παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις. Η σιγή νεκροταφείου που θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση φτάνοντας μέχρι την κλήση σε απολογία συναδέλφου μας, δεν περνάει! Εχουμε φωνή και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" να μην αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα! Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων», σημειώνει ο στρατιώτης (ΠΒ) Παναγιώτης Γουσέτης.

«Είναι εξοργιστικό το ότι η "ειρήνη" που σπεύδουν να υπερασπιστούν, δεν έχει να κάνει με την ευημερία των οικογενειών μας, αλλά με μια χούφτα εφοπλιστές, που "ανησυχούν" για τα κέρδη τους», σημειώνει ο ναύτης Χρήστος Ζαφείρης και τονίζει ότι «για αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να μην σταλεί καμιά φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, κανένας Ελληνας αξιωματικός, ναύτης, στρατιώτης να μη φύγει εκτός συνόρων!».

«Η απόφαση της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό, τους αξιωματικούς και στρατευμένους του ελληνικού στρατού, αφού αυτομάτως γινόμαστε στόχος αντιποίνων. Γι' αυτό βρίσκει απέναντι σύσσωμο τον ελληνικό λαό, όλους τους νέους που αυτό το διάστημα πραγματοποιούν τη θητεία τους», σημειώνει ο Θανάσης Ντούφας, στρατιώτης στο 88 Α/Κ ΜΒΠ-ΠΕΠ, στη Λήμνο.

«Ολοι οι στρατευμένοι έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τον ελληνικό λαό και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και αυτήν τη στιγμή γινόμαστε θεατές σε μια ακόμα επιχείρηση έξω από τα σύνορα της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου και των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ», τονίζει ο στρατιώτης (ΥΓ) Γαβριήλ Ανδρεάδης, ΚΕΕΔ, και σημειώνει πως «αυτές οι αποφάσεις με βρίσκουν απέναντι, όπως και σύσσωμο τον ελληνικό λαό».

«Ο ελληνικός λαός υποφέρει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, και εμείς οι στρατιώτες καλούμαστε να βγάλουμε τον μήνα με 8,70 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στις αποστολές τους» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο στρατιώτης (ΠΒ) Γεώργιος Βρυσσάς, από το Στρατόπεδο ΛΓΟΥ (ΠΖ) «ΜΑΡΙΝΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΗ», στη Λέσβο.

«Τώρα είναι η στιγμή ολοένα και περισσότεροι νέοι στρατιώτες να εναντιωθούν στα σχέδια του κεφαλαίου που μας θέλουν "πιόνια" σε έναν άδικο πόλεμο! Οι φαντάροι έχουν φωνή, να σταματήσει άμεσα κάθε συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς!», τονίζει ο στρατιώτης (ΤΘ) Περικλής Καλπακίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ