Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
«Υποσχόμενο σήμα» και για τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ

Κρίσιμη για όλο το ΝΑΤΟ η ισχύς της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα μετά το «πράσινο φως» του Κογκρέσου για την πώληση των F-16

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο
Τις αυξανόμενες προσδοκίες για τη συνεργασία Τουρκίας - Ελλάδας, σε αλληλεπίδραση και με το παζάρι των ΗΠΑ και ΕΕ με την Αγκυρα, αντανακλούν αναλύσεις τουρκικών «δεξαμενών σκέψης» όπως αυτή με τίτλο «Το γεωπολιτικό τοπίο της Τουρκίας για το 2024 - Αναζητώντας στρατηγική σταθερότητα σε έναν κόσμο συγκρούσεων», την οποία συνέταξε το φιλοκυβερνητικό ινστιτούτο SETA.

«Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους, ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά είναι έτοιμος να επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης», τονίζει το ινστιτούτο και προσθέτει ότι «η φύση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας έχει αλλάξει, χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξομάλυνσης». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη «βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας» ένα από τα «πολλά υποσχόμενα σημάδια» και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες όπως τονίζεται «προτιμούν την αποφυγή της σύγκρουσης στην περιοχή».

Εξάλλου, εστιάζοντας ειδικά στη θεματική «Ενέργεια», η ανάλυση σημειώνει πως «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ουσιαστικό συστατικό του ενεργειακού ζητήματος» και πως «η Τουρκία θα έπρεπε να διευκολύνει τη μεταφορά Ενέργειας από τη Μεσόγειο και τον Καύκασο», προσθέτοντας μάλιστα σε σχέση με το Κυπριακό ότι «η Τουρκία είναι θετική για ενεργειακούς διαύλους προς την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, εμφανίζοντας ουσιαστικά την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία ως τελειωμένη υπόθεση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ δήλωσε: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτήν τη βδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση από την Τουρκία 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Και συμπλήρωσε: «Ο στόλος των τουρκικών F-16 είναι κρίσιμος για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των Συμμάχων».

Στο επίκεντρο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Στο μεταξύ, και καθώς «διευθετήσεις» και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με τους διαύλους και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή και συνολικά τις «μπίζνες», από χθες διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον «Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σήμερα είναι προγραμματισμένο η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να τοποθετηθεί για τον οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης ή IMEC, τον οποίο προωθούν οι Ευρωατλαντικοί ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», όπου εντάσσονται επίσης Ελλάδα και Κύπρος. Αλλωστε είναι εύγλωττος ο ίδιος ο τίτλος της θεματικής: «Ενώνοντας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την Κίνα».

Σημειωτέον, χθες η Αλ. Παπαδοπούλου αναμενόταν να πάρει μέρος σε άλλη θεματική, μαζί με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζ. Πάιατ, σχετικά με το «Τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των κρατών της Ανατ. Μεσογείου» και με βασικό ερώτημα τι ρόλο μπορούν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος στο να γεφυρώσουν ξανά τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αράβων, ώστε να «αναζωογονηθούν» σχέδια όπως το Eastern Mediterranean Gas Forum και το Negev Forum (Ισραήλ και Αραβες). Εξάλλου, σε άλλη ενότητα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Τσούνις αναμενόταν να εστιάσει στις «προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου».

Τέλος, σήμερα, σε άλλη θεματική, με τίτλο «Πεδίο Μάχης Βαλκάνια: Πώς να σταθεροποιήσουμε μια περιοχή», θα αναλυθούν «η ευρωπαϊκή ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ», σε συζήτηση όπου θα συμμετάσχει και ο διπλωματικός σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη, Β. Καλπαδάκης (παλαιότερα σύμβουλος και του Τσίπρα).

«Νέο θάρρος» για το Κυπριακό ζήτησε ο Σταϊνμάγερ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έγινε χτες ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανίας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της κοινής μας ευρωπαϊκής ατζέντας, περιφερειακά θέματα και το Κυπριακό», εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών σε Αμυνα, Ασφάλεια, Μετανάστευση κ.λπ.

Από τη μεριά του ο Σταϊνμάγερ έσπευσε να παινέψει την όλο και βαθύτερη εμπλοκή του νησιού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «για μας και για ολόκληρη την Ευρώπη ένα ασφαλές λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ειδικά για το Κυπριακό τόνισε πως «είναι καιρός να εργαστούμε με νέο θάρρος για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα», εκφράζοντας και την προθυμία της Γερμανίας «να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ενθάρρυνε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία ετοιμότητα για συμβιβασμό και υπογράμμισε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να στείλουν στην Αγκυρα το μήνυμα ότι η συμπεριφορά της σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει και άλλα θέματα, όπως η προσέγγισή της με την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ