Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Εμπορευματοποίηση που βαθαίνει και «προοδευτικότητα» με τη βούλα ΕΕ και ΗΠΑ

Eurokinissi

Με τα καλέσματα για «ευρεία συναίνεση» να συνεχίζονται, δίπλα στις αψιμαχίες για το ποια πολιτική δύναμη υπηρετεί και ποια απειλεί το «κράτος δικαίου», ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο εισάγεται πλέον στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί Τετάρτη και Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς» και της Πλεύσης Ελευθερίας. Μάλιστα, τα κόμματα που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προανήγγειλαν την κατάθεση τροπολογιών και προτάσεων με τις οποίες εισηγούνται «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της πρόσβασης ομόφυλων ζευγαριών σε διαδικασίες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι διακηρύξεις για «ίση μεταχείριση» δεν θίγουν τον πυρήνα της κοινωνικής ανισότητας

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε αποκαλυπτική τη συζήτηση που προηγήθηκε τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και για τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται. «Επιβεβαιώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει τη ρύθμιση των προσωπικών σχέσεων στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών», τόνισε, «ούτε απαντά στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι απαράδεκτες διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό», εξηγώντας πως αν επρόκειτο για τα παραπάνω το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρρηση. «Δεν θα είχαμε αντίρρηση και στο άρθρο 9, που αναφέρεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αλλού», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τη φράση ότι «η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται αρκεί να μη θίγει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας, τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης».

«Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι στα πλαίσια της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας η περιβόητη ίση μεταχείριση μόνο τυπική είναι γιατί παραμένει ο πυρήνας της κοινωνικής ανισότητας, παραμένουν δηλαδή οι ταξικές διακρίσεις, ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους», σχολίασε η βουλευτής του Κόμματος. Ο υποκριτικός και ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των σχετικών διακηρύξεων για την «ισότητα» αποκαλύπτεται και από την άρνηση της κυβέρνησης να προβλέψει για τα αναγκαία μέτρα στήριξης. «Μιλάτε για ίση μεταχείριση, για παράδειγμα, για τα ίντερσεξ παιδιά, όμως αρνείστε, στη λογική του κόστους, να υπάρχουν εξειδικευμένες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές για την ολόπλευρη επιστημονική - κοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, όπως είχε προτείνει το ΚΚΕ», ανέφερε.

Γενικεύει και τροφοδοτεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση

Με δεδομένο ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής τεκνοθεσίας - υιοθεσίας, ή της διαδοχικής υιοθεσίας παιδιού από τον σύζυγο του φυσικού ή θετού γονέα, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο γενικεύει και τροφοδοτεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης. «Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν μπορεί να αποσπαστεί από το άρθρο 11 αλλά καθορίζεται από αυτό το άρθρο, ανοίγοντας τον δρόμο για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στην Ελλάδα. Εξάλλου, θα έρθουν και συγκεκριμένες τροπολογίες από τα υπόλοιπα κόμματα που το υποστηρίζουν», σημείωσε. «Είναι πρόοδος η αναγνώριση γονικής σχέσης που έχει γίνει στο εξωτερικό, μέσω της αγοράς της εμπορικής παρένθετης μητρότητας; Είναι πρόοδος η νομιμοποίηση αυτής της ακραίας μορφής εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και εκμετάλλευσης των πιο ευάλωτων γυναικών;», αναρωτήθηκε.

Παράλληλα στηλίτευσε την εξελισσόμενη προσπάθεια ωραιοποίησης του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας. Με τη βούλα του νόμου, όπως επισήμανε, τα ιδιωτικά μεγαθήρια «εμπορεύονται την ανάγκη ζευγαριών και μεμονωμένων ανθρώπων να αποκτήσουν παιδί» και «εκμεταλλεύονται οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες» ως παρένθετες και δότριες ωαρίων. «Εδώ δεν έχει ναι μεν αλλά. Είτε στηρίζεις την εμπορευματοποίηση της Υγείας, άρα και της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται και γι' αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλίδες, είτε παλεύεις για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αυτό που παλεύει διαχρονικά το ΚΚΕ και μέσα αλλά κυρίως έξω από τη Βουλή», τόνισε.

Η Β. Δάγκα στάθηκε ακόμα στο ζήτημα των ιδιωτικών και διακρατικών υιοθεσιών από τρίτες χώρες. «Η πιστοποίηση της διακρατικής υιοθεσίας αναγνωρίζεται ως νόμιμη υποχρεωτικά από τα συμβαλλόμενα κράτη. Το δικαστήριο απλώς επικυρώνει την απόφαση και δεν προβλέπεται καμία άλλη διαδικασία ελέγχου. Αρα τι συμβαίνει επί της ουσίας; Παρακάμπτονται τα δικαστήρια και οι κρατικές αρχές, καθώς οι διακρατικές υιοθεσίες ολοκληρώνονται από τις κεντρικές αρχές, αρμοδιότητες των οποίων μπορούν να έχουν διάφορες ΜΚΟ. Και αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, με την εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών και άλλων, έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Και εμείς λέμε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αγωνία ζευγαριών, μεμονωμένων ανθρώπων, να δώσουν τη στοργή τους σε ένα παιδί;», υπογράμμισε.

Οσον αφορά την κοινή γονική μέριμνα, η βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι αυτή έχει θεσμοθετηθεί στη βάση της «αλληλοσυμπληρούμενης σχέσης γυναίκας - άνδρα στην αναπαραγωγή του είδους», μιας σχέσης που έχει «αντικειμενικά βιοκοινωνικό χαρακτήρα» καθώς και «ιστορικό χαρακτήρα, ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας». Ωστόσο, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται «μια γονεϊκότητα ουδέτερη ως προς το φύλο» και η μητρότητα και η πατρότητα «αντικαθίστανται από μια θολή γονεϊκότητα», ενώ τα άρθρα που εισάγουν τροποποιήσεις στο εργατικό δίκαιο «αποσπούν τα μέτρα προστασίας της μητρότητας από το γυναικείο φύλο». Στο φόντο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει ποια στάση θα τηρήσει όταν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης συζητηθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών - μελών. «Εκεί τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ; Πολύ σύντομα θα έρθει. Θα αποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης που αναγνωρίζει το "γονέας 1 - γονέας 2", τις πολυγονεϊκές οικογένειες, ακόμα και γονική σχέση με ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι γονείς;», ανέφερε.

Τέλος, σχολίασε την προσπάθεια να διαμορφωθεί «ένα κάλπικο δίπολο περί προόδου και συντήρησης», επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στα διαπιστευτήρια «προοδευτικότητας» του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχουν πάρει μια θέση στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν για τον «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας.

Προτάσεις «σε κλίμα συναίνεσης»

Ως υποχρέωση της «φιλελεύθερης δημοκρατίας» να μεριμνά... για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που τσαλαπατάνε κάθε μέρα με την πολιτική τους, παρουσίασαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, με τον υπουργό Επικρατείας, Ακ. Σκέρτσο, να κάνει λόγο για ένα «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο βήμα», με το οποίο η ΝΔ «χτίζει πάνω σε αυτό που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Από τη μεριά τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέα Αριστερά» και Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν τη στήριξή τους, κατέθεσαν προτάσεις και τροπολογίες ζητώντας να γίνουν δεκτές σε «κλίμα συναίνεσης».

Οσον αφορά τις επισημάνσεις του ΚΚΕ για την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και τεκνοθεσίας ο υπουργός τις χαρακτήρισε προκλητικά «φύλλο συκής», αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά στη μετατροπή της Ελλάδας σε προορισμό «αναπαραγωγικού τουρισμού». Αξίωσε μάλιστα από το ΚΚΕ να ...αποκηρύξει τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για ομοφυλόφιλους στην Κούβα (!), προσπαθώντας με τέτοιες αντικομμουνιστικές αθλιότητες να προσπεράσει τις επισημάνσεις του Κόμματος για τις ρυθμίσεις που έχουν επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλεύονται μετανάστριες ως παρένθετες και δότριες ωαρίων.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα υπεισήλθαν κατηγορίες για την καταστρατήγηση του «κράτους δικαίου» από τη ΝΔ, με αφορμή και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, και σχόλια για την «επικοινωνιακή» αξιοποίηση του νομοσχεδίου για τον γάμο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του αναγκάστηκε να φέρει «λειψό Σύμφωνο Συμβίωσης», λόγω της συμμαχίας του με τον Πάνο Καμμένο. Επίσης, χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο «πολιτικό όργανο που διέπεται από έντονους ανταγωνισμούς» και επικαλέστηκε τα εκλογικά ποσοστά για να ισχυριστεί ότι η ΝΔ απολαμβάνει «ευρύτατη πλειοψηφία και κοινωνική αναγνώριση».

Τα ακροδεξιά κόμματα Ελληνική Λύση και «Νίκη» αντιπαρέθεσαν στο νομοσχέδιο την πίστη τους στην «παραδοσιακή οικογένεια», αναπαράγοντας και όλη τη σχετική «μούχλα» των θέσεών τους μαζί και με το μόρφωμα των «Σπαρτιατών» που είπε πως θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι ο άνθρωπος κοινωνικο-βιολογικό ον;(2024-02-10 00:00:00.0)
«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματα των παιδιών»(2024-01-30 00:00:00.0)
Διαμορφώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος(2024-01-26 00:00:00.0)
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής(2023-08-10 00:00:00.0)
Αποσπασματικό μέτρο με επικοινωνιακές επιδιώξεις(2008-11-06 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο στα παλιά χνάρια(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ