ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΛΙΩΝ
Να μην υλοποιηθεί η αντιασφαλιστική επιλογή
  • Επιστολή των Γ. Μαυρίκου, Γ. Σταυρόπουλου και Χρ. Κατσώτη προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ, με την οποία ζητούν την παρέμβαση των οργάνων της Συνομοσπονδίας για να μην υλοποιηθεί η απόφαση
  • Ακρως... ανθυγιεινή αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΙΚΑ με απαίτηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΓΣΕΕ ζητούν την άμεση παρέμβαση των οργάνων της Συνομοσπονδίας για να μην υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τα διαφοροποιημένα νοσήλια, που θα επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το ΙΚΑ.

Τα μέλη της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,Γ. Σταυρόπουλος και Χρ. Κατσώτης έστειλαν χτες επιστολή προς τα μέλη του προεδρείου και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδριάζει σήμερα το πρωί.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: "Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, που υπογράφτηκε στις 10/2/98 και που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθιερώνονται δύο έννοιες νοσηλίων.

1. Του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού νοσήλιου) που περιλαμβάνει κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή, η οποία παρέχεται από το Νοσοκομείο και η σχετική δαπάνη που πραγματοποιείται με την παροχή στον άρρωστο των ανωτέρω υπηρεσιών, και

2. Καθιερώνεται το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο, που κυρίως αφορά στις μεταμοσχεύσεις.

Η Υπουργική αυτή Απόφαση έχει την αναληθή εκτίμηση ότι από τις διατάξεις αυτές δεν προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων και πως δήθεν η οριζόμενη νέα δομή νοσήλιου θα επιτρέψει απλά τον ορθολογικό προγραμματισμό της προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών νοσηλείας. Αντίθετα, με αυτόν τον αναληθή ισχυρισμό και οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί δείχνουν ότι η εφαρμογή του διαφοροποιημένου νοσήλιου θα επιφέρει στο ΙΚΑ μια επιπλέον δαπάνη 40 δισεκατομμυρίων για το 1998. Το θέμα βρίσκεται προς συζήτηση στο ΔΣ του ΙΚΑ αύριο (σσ σήμερα 15.4.1998) προκειμένου αυτό να αποδεχτεί τους όρους των συμβάσεων με τα νοσηλευτικά ιδρύματα".

Και η επιστολή καταλήγει: "Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση προς την κυβέρνηση και ειδικά προς τα υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να απαλλαγεί το ΙΚΑ απ' αυτή τη δυσβάστακτη πρόσθετη επιβάρυνση, μέσω πιθανής νομοθετικής ρύθμισης επιδότησής του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να παρέμβουν τα όργανα της ΓΣΕΕ και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση μιας τέτοιας βαθιάς αντιασφαλιστικής αντεργατικής επιλογής".

Η σημερινή συζήτηση

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ θα συζητηθεί η "έγκριση του κειμένου συμβάσεως με τα κρατικά νοσοκομεία, μετά τον ορισμό του νέου νοσηλίου".

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ(9.4.1998) αλλά αναβλήθηκε μετά από αίτημα εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ. Ο λόγος για την αναβολή, που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ήταν η προσκόμιση στοιχείων για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ. Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας υπογράφτηκε στις 10.2.1998 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 99/10.2.1998). Στους Πίνακες 1, 2 και 3 φαίνονται τα νέα νοσήλια.

Στην Υπουργική Απόφαση υπάρχει η "εκτίμηση ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων". Πέρα όμως απ' τους υπολογισμούς και μόνο η σύγκριση των στοιχείων του Πίνακα 1 με τα παλιά νοσήλια είναι ικανή να απορρίψει αυτή την εκτίμηση. Η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση της 29.1.1993 προέβλεπε τα εξής νοσήλια: Θέση Γ: 15.500. Θέση Ββ: 18.500. Θέση Βα: 22.000. Θέση Α: 26.500.

Στην κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νοσήλια προβλέπονται οι θέσεις Γ, Ββ, Βα, Α και πολυτελείας. Στην εισήγηση όμως προς το ΔΣ του ΙΚΑ υπάρχει μόνο το κοστολόγιο για τη Γ θέση.

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το ΔΣ του ΙΚΑ οι πληρωμές προς τα νοσοκομεία με τα νέα νοσήλια θα αρχίσουν αναδρομικά από την 10.2.1998. Ηδη τα νοσοκομεία άρχισαν να "χρεώνουν" τα ταμεία με το νέο νοσήλιο. Ομως τα ταμεία- και κυρίως το ΙΚΑ - δεν έχουν πληρώσει ακόμα με τα "νέα τιμολόγια", με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εμφανίζονται και στα νοσοκομεία χρέη προς τρίτους- δηλαδή τους προμηθευτές. Η λογική που κυριαρχεί είναι: Καλύτερα να υπάρχουν ελλείμματα στα ταμεία, παρά χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους.

Εξαιρέσεις φαρμάκων

Απ' το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο εξαιρούνται δώδεκα κατηγορίες ακριβών φαρμάκων, τα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εισάγονται από τα νοσοκομεία μέσω ΕΟΦ, όλα τα είδη παρεντερικής διατροφής, τα ειδικά γάλατα και τα ειδικά διαλύματα, όλες οι μιας χρήσης συσκευές, όλα τα θεραπευτικά μέσα εμφυτεύσιμα και μη, όλα τα μεταμοσχεύματα, οι θεραπευτικές προθέσεις και τα υλικά αγγειακής προσπέλασης και αιμοδυναμικού ελέγχου για θεραπευτικούς και διαγνωστικούς σκοπούς.

Και σαν να μην έφταναν οι ονομαστικές αναφορές στα φάρμακα που εξαιρούνται, υπάρχει στην απόφαση ο εξής γενικός περιορισμός: "Απ' το ημερήσιο (κλειστό) νοσήλιο εξαιρείται κάθε φάρμακο του οποίου το κόστος της ημερήσιας δόσης Θεραπείας υπερβαίνει το 70% του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου του Παθολογικού Τομέα Γ' Θέσης. Η εξαίρεση για τα φάρμακα της περίπτωσης αυτής δεν αφορά το συνολικό κόστος της ημερήσιας δόσης θεραπείας, αλλά μόνο τη διαφορά που προκύπτει αν από το συνολικό κόστος της ημερήσιας δόσης θεραπείας αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου του Παθολογικού Τομέα Γ' Θέσης".

Μ' άλλα λόγια το κόστος πάνω απ' το "70% του ημερήσιου νοσηλίου της Γ θέσης" - δηλαδή πάνω από 14.000 δραχμές - θα το πληρώνει κι αυτό το ΙΚΑ! Και μιλάμε για ώρες που ο ασφαλισμένος θα είναι άρρωστος στο κρεβάτι του νοσοκομείου!! Αυτό κι αν είναι "ορθολογικός προγραμματισμός" που θα επιτευχθεί με τη "νέα δομή νοσηλίου", όπως λέει η Υπουργική Απόφαση.

"Ανθυγιεινή"τροποποίηση του προϋπολογισμού

Μια μέρα πριν την υπογραφή της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα νοσήλια - δηλαδή στις 9.2.1998 - το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με έγγραφό του προς το ΙΚΑ άλλαξε προς το χειρότερο τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος. (Βλέπε και Πίνακα 4).

Η κυβέρνηση δηλαδή μείωσε την κρατική επιχορήγηση, την εισφορά του κράτους για τους νεοεισερχόμενους και την απόδοση των οφειλών για τις προβληματικές. Μειώνονται, δηλαδή, όλες οι βασικές υποχρεώσεις του κράτους. (Ακόμα και την επιχορήγηση της μητρότητας περιέκοψε κατά 100 εκατ. δραχμές).

Αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης έφεραν το μεγαλύτερο οργανικό έλλειμμα στο ΙΚΑ την τελευταία πενταετία (Βλέπε συγκριτικά τους Πίνακες 4 και 7). Η Διοίκηση του ΙΚΑ αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό - σύμφωνα με τις προσταγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - περιέκοψε τις παροχές σε είδος κατά 73,7 δισ. δραχμές (Πίνακας 4). Πιο συγκεκριμένα περιέκοψε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 33,7 δισ. δραχμές, και τη νοσοκομειακή περίθαλψη κατά 40 δισ. (Πίνακας 5).

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός και ο τροποποιημένος προϋπολογισμός του ΙΚΑ συντάχτηκαν χωρίς τους υπολογισμούς των διαφοροποιημένων νοσηλίων. Στην εισηγητική έκθεση και των "δύο προϋπολογισμών" γίνεται η εκτίμηση ότι τα νοσήλια θα αυξηθούν κατά 50% το 1998.

Με τέτοιους, λοιπόν, προϋπολογισμούς το ΙΚΑ μένει ηθικά εκτεθειμένο απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Αντιφατικές θέσεις για την Πρόνοια

Αντίθετη με το προσχέδιο νόμου για την Πρόνοια είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητεί τη ριζική επαναδιατύπωσή του. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι διαφωνεί με τη φιλοσοφία περικοπής κοινωνικών δαπανών, που διέπει το προσχέδιο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που συνεδρίασε στις 9 Απρίλη 1998, είχε καλέσει τα σωματεία εργαζομένων στα Ιδρύματα Πρόνοιας να συνεδριάσουν για να εκτιμήσουν το προσχέδιο. Τα πρώτα μηνύματα που έχουν φτάσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας το καταδικάζουν.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το υπάρχον σύστημα Πρόνοιας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες και απαιτείται η άμεση αναβάθμισή του και επέκτασή του. Αντίθετα, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική συρρίκνωσης, τόσο με την κατάργηση των τριών φορέων (ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, ΜΗΤΕΡΑ) και την υπαγωγή τους στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, όσο και με τη διαπίστωση περί πλεονάζοντος προσωπικού - χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι χρειάζεται η θεσμοθέτηση νέου σύγχρονου πλαισίου που να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Πρόνοιας με γενναία χρηματοδότηση των υπηρεσιών πρόνοιας. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα καθώς είναι υποταγμένο στη διαχειριστική λογική.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι αντίθετη με τη σύσταση εταιρίας για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια, να μην ξεπουληθεί η περιουσία τους για δημοσιονομικούς λόγους, τα έσοδα να επανεπενδυθούν στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας και να μην υποκαταστήσει η αξιοποίηση της περιουσίας τη χρηματοδότηση του κράτους.

Επίσης, όσον αφορά τον εθελοντισμό, σημειώνει ότι πρέπει να έχει επικουρικό χαρακτήρα και όχι κυρίαρχο ρόλο.

ΠρωτοβουλίαΟΣΝΙΕ - ΠΟΜΕΕΑ

Σύσκεψη με θέμα "Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικο - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", συνδιοργανώνουν, στις 28 του Απρίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.) και ώρα 6 μμ.

Στην πρόσκλησή τους, οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών, αναφέρουν ότι διοργανώνουν τη σύσκεψη, διότι η Κοινωνική Πρόνοια για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), την οικογένεια και το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι έργο των φιλανθρώπων ή των ιδιωτών κερδοσκόπων.

Οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών καλούν όλους τους εργαζόμενους στην Πρόνοια να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, για τη χάραξη κοινής πορείας που θα προασπίζει τα συμφέροντά τους και θα εγγυάται την ανάπτυξη του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 5323.129 (ΠΟΜΕΕΑ) και 8223.002 ή 8224.463 (ΟΣΝΙΕ).

Προβληματισμένοι οι γιατροί του "Ωνάσειου"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το έλλειμμα του ΩΚΚ που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες απ' τη διοίκησή του. Το έλλειμμα, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ανέρχεται σε 2 - 2,5 δισ. δραχμές ετησίως, ενώ η κρατική επιχορήγηση το 1997 και 1998 ήταν 1,7 δισ. δραχμές.

Η Ενωση των γιατρών του ΩΚΚ επισημαίνει ότι υπάρχει συνεχώς διογκούμενη δυσαρέσκεια και δυσαρμονία στην επικοινωνία του ΩΚΚ με τη συντριπτική πλειοψηφία γιατρών και άλλων εργαζομένων. Το ΩΚΚ, σημειώνει η Ενωση των γιατρών είναι κοινωφελές ίδρυμα εκ δωρεάς προερχόμενο και βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του υπουργού Υγείας, ο οποίος δύναται οποτεδήποτε να διατάξει έκτακτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Κέντρου. Η ακριβής σύνθεση του ελλείμματος του ΩΚΚ, συνεχίζουν οι γιατροί, παραμένει σε εμάς άγνωστη, ενώ ταυτόχρονα διαχέεται στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι γιατροί του κέντρου φέρουν σοβαρή ευθύνη για το συγκεκριμένο έλλειμμα.

Η Ενωση σημειώνει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους γιατρούς της αυτής ιεραρχικής βαθμίδας αλλά διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως και μεταξύ των διευθυντών καρδιοχειρουργών και των λοιπών μελών των καρδιοχειρουργικών ομάδων. Και το υπόμνημα των γιατρών καταλήγει: "Φαίνεται, κ. υπουργέ, είστε πεπεισμένος για την ορθότητα της οικονομικής διαχείρισης του Κέντρου, εφόσον δεν έχετε, παρ' όλα αυτά, διατάξει έκτακτο έλεγχο, αποδεχόμενος τον τακτικό έλεγχο των ορκωτών λογιστών που διορίζει η διοίκηση του ΩΚΚ. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν, η επιχορήγηση του ελλείμματος να καλυφθεί άμεσα από το δημόσιο προϋπολογισμό και να επιτραπεί η αρμονική συνεργασία διοίκησης, ιατρών, επιστημόνων και λοιπών εργαζομένων προς όφελος της κοινωφελούς ιατρικής του ΩΚΚ".

Πάθη ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Ηταν Μεγάλη Πέμπτη του 1992 (23 Απρίλη), όταν η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των νοσηλίων. (Τα νοσήλια της Γ θέσης από 2.840 έφτασαν τις 8.000 δραχμές και τα νοσήλια της Α θέσης από 6.040 έφτασαν σε 13.800 δραχμές).

Στις 29.4.1992 - μετά απ' το θόρυβο που ξεσηκώθηκε - ο τότε υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Σιούφας, έκανε δήλωση και μεταξύ άλλων έλεγε: "Η απόφαση αυτή δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για λειτουργική και οικονομική εξυγίανση και των ασφαλιστικών ταμείων, που πρέπει να βγουν απ' τη μακαριότητα και τον εφησυχασμό, αλλά και των κρατικών νοσοκομείων. Για τους ασφαλισμένους δε θα προκύψει καμιά επιπλέον επιβάρυνση. Οι πρόσθετες δαπάνες, που θα προκύψουν σε ορισμένους ελλειμματικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα καλυφθούν από επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό". Στις 26.1.1993 η ΝΔ προχώρησε στη δεύτερη αύξηση των νοσηλίων. (Τα νοσήλια της Γ θέσης από 8.000 φτάνουν στις 15.500 και της Α από 13.800 τις 26.500). Τότε ο Δ. Σιούφας - υπουργός Υγείας πια - δήλωσε: "Ακόμη η απόφαση αυτή για αύξηση των νοσηλίων θα αποτελέσει κίνητρο στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία".

Τον Οκτώβρη του 1992 - αμέσως μετά την πρώτη αύξηση των νοσηλίων - ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ έγινε για πρώτη φορά ελλειμματικός...

***

Το Νοέμβρη του 1994 το ΔΣ του ΙΚΑ, με ομόφωνη απόφασή του τάχτηκε υπέρ της επαναφοράς των κατώτερων συντάξεων στα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και στα 18 ΗΑΕ για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Σήμερα τα κατώτερα όρια - με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ που προσκυνά και πρόκειται να επεκτείνει το ΠΑΣΟΚ - έχουν αποσυνδεθεί απ' τα 20 και 18 ΗΑΕ, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη καινοτομία τα διαβόητα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) - που οι συνταξιούχοι τα απορρίπτουν. (Μάλιστα το 1996 το κόστος για τα ΕΚΑΣ το επωμίστηκε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ, ενώ για το 1997 έγινε εκ των υστέρων διόρθωση στον προϋπολογισμό).

Σήμερα - Μεγάλη Τετάρτη - που το ΔΣ του ΙΚΑ θα συζητά την εφαρμογή της απόφασης για τα νοσήλια οι συνταξιούχοι θα διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας για τις συντάξεις τους και για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα θα συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

***

Το ΔΣ του ΙΚΑ και η ΕΕ της ΓΣΕΕ θα αφήσουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό να εκτεθεί και ηθικά απέναντι στα 5,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ή θα βρουν τρόπο να αποπέμψουν την εφαρμογή αυτής της επονείδιστης απόφασης;

Αν την αποπέμψουν θα έχουν το ηθικό δικαίωμα να πουν κάποτε: "Εγώ τον αγώνα τον καλό ηγώνισμαι". Αλλιώς θα καταγραφούν στη συνείδηση του κόσμου ως υποζύγια σε εκείνη τη λογική που εκφράστηκε με τα λόγια του Σπράου στη διαβόητη έκθεσή του: "Κάθε δραχμή που κόβεται από τα Ταμεία είναι συνεισφορά στους στόχους του Μάαστριχτ".

Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ