ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Χαμάς» - «Τζιχάντ»: Οχι στην αποστρατιωτικοποίηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με την προοπτική αποστρατιωτικοποίησης της δεύτερης Ιντιφάντα εξέφρασαν, χθες, τόσο η «Χαμάς», όσο και η «Τζιχάντ». Οι ανακοινώσεις των δύο ισλαμιστικών οργανώσεων ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση στην παναραβική εφημερίδα «Ασάρκ αλ Αουσάτ» συνέντευξης του υπηρεσιακού Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και υποψηφίου της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη η αντίσταση των Παλαιστινίων να «γίνει αποκλειστικά και μόνο με πολιτική και κοινωνικά μέσα».

Ο Αμπάς επανέλαβε, ουσιαστικά, τη θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα ότι «η ένοπλη Ιντιφάντα έβλαψε ανεπανόρθωτα τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία και ελευθερία». Με την άποψη αυτή, πάντως, διαφωνούν οι δύο ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα όπλα, εκτιμώντας ως «παράλογη την απαίτηση να αντιμετωπίσουμε άοπλοι έναν ένοπλο κατακτητή που μας σκοτώνει μέσα στο σπίτι μας». Τονίζεται, επίσης, ότι η ένοπλη αντίσταση χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού. Πάντως, και οι δύο οργανώσεις καθιστούν σαφές ότι «τις διαφωνίες αυτές θα τις λύσουν μέσα από διάλογο με την παλαιστινιακή αρχή».

«Στροφή εσωτερικών βλέψεων» Σαλόμ

Να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι προτάσεις επανέναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που απηύθυνε προς το Ισραήλ η Συρία πριν από λίγο καιρό, πρότεινε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, προχωρώντας σε μιαν ανοιχτή διαφωνία με τον πρωθυπουργό Σαρόν, που σιωπηλώς τις απέρριψε. Ο Σιλβάν Σαλόμ τόνισε ότι «οποιαδήποτε χείρα ειρήνης τείνεται από Αραβα ηγέτη είναι θετικό βήμα» και υποστήριξε ότι «πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά η πρόταση του Προέδρου Ασαντ».

Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι πρώτα η Συρία οφείλει να πάψει να υποστηρίζει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις. Εξίσου «θετικός» εμφανίστηκε ο Σιλβάν Σαλόμ και απέναντι στην προοπτική αναθέρμανσης του διαλόγου «για τον οδικό χάρτη» με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το αίτημα για επιστροφή των προσφύγων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές και «αποκαλύψεις»...

ΚΙΕΒΟ.--«Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές» είναι «έτοιμοι να μεταβούν στο Κίεβο», προκειμένου να αποτρέψουν ένα «πραξικόπημα της αντιπολίτευσης»: την απειλή εξακόντισε χτες ο «φιλορώσος» υποψήφιος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο ίδιος μίλησε για κίνδυνο μετατροπής της Ουκρανίας σε «αμερικανική αποικία»: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν επί σειρά ετών δάνεια σε ουκρανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις... αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Πρόκειται για ανάληψη εξουσίας με τη βοήθεια ξένου κράτους... εάν αυτή σταθεροποιηθεί, θα μπορούσαμε να μεταβληθούμε σε αποικία».

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση αγιοποίησης του Βίκτορ Γιουστσένκο εντείνεται, καθώς πλησιάζει η 26η Δεκέμβρη. Χτες ο «φιλοδυτικός» φέρεται να εξασφάλισε μια θέση στο... βιβλίο Γκίνες: «τα επίπεδα διοξίνης στο αίμα του», μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», είναι «6.000 πάνω από το κανονικό». Το δήλωσε ο Αμπραχαμ Μπρόουερ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. Ομως, την ίδια ώρα, πληροφορίες από μη αγγλόφωνα ΜΜΕ έδιναν μια πολύ διαφορετική εικόνα σχετικά με τη «δηλητηρίαση» του Γιουστσένκο. Τρεις πηγές, η γερμανική εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε», η γαλλική «Φιγκαρό» και το αυστριακό περιοδικό «Προφίλ» καταγράφουν στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις δηλώσεις σχετικά με την «υπόθεση Γιουστσένκο», θυμίζουν ότι ο Αυστριακός γιατρός που κούραρε τον Ουκρανό πολιτικό είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του και ότι απηλλάγη των καθηκόντων του όταν δεν «εσυμμορφώθη προς τας υποδείξεις» της συμμορίας γύρω από τον Γιουστσένκο.

Κατά τα λοιπά, χτες η κυβέρνηση υπό τον Κούτσμα εξέταζε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα αυξάνοντας τους δασμούς στο διαμετακομιζόμενο ρωσικό πετρέλαιο κατά 30%...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Παρελθόν αποτελεί, κατά πάσα βεβαιότητα, ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ για το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για «κατάχρηση εξουσίας».

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ως «κήρυξη πολέμου» θα εκλάβει η ΛΔ Κορέας το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ιαπωνία προειδοποίησε χτες εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό και στασιαστών του στρατού εκδηλώνονται από χτες κοντά στην πόλη Κανιαμπαγιόγκα με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον εννιά στασιαστών και κύμα φυγής εκατοντάδων αμάχων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Από τις εκτεταμένες πλημμύρες έχουν, μέχρι στιγμής, χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκτελέστηκε χτες ο Τούρκος όμηρος που είχε απαχθεί προχτές στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν. Δύο Αφγανοί που είχαν απαχθεί μαζί του απελευθερώθηκαν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο δεύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέσα σε δύο μέρες στην Ινδία.

ΜΟΣΧΑ.-- Για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός «δεύτερου Μπεσλάν» έκανε χτες λόγο ο ρωσικός Τύπος, 102 ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα στη Βόρεια Οσετία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στρατού και μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- «Δεκάδες» πολίτες νοσηλεύονταν χτες σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα μετά την εκδήλωση φωτιάς σε κινηματογράφο από ατύχημα. Οι εκτιμήσεις των τουρκικών ΜΜΕ για τον ακριβή αριθμό των τραυματιών ήταν συγκεχυμένες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα κυβέρνηση...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Διατεθειμένος ακόμη και να προκηρύξει νέες εκλογές εμφανίστηκε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, εφόσον, όπως είπε, δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με εταίρους «Φιλελεύθερους» και «Δημοκράτες». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες στέλεχος του παραπάνω κόμματος, υποστηρίζοντας πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «δεν επιθυμεί» μία κυβέρνηση που θα διοικείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ή από έναν πρωθυπουργό αυτής της παράταξης...

Πάντως, τα δύο μεγαλύτερα ρουμανικά κόμματα άρχισαν χτες ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με μικρότερες παρατάξεις της Βουλής, σε μία προσπάθεια να σχηματίσουν ένα βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπασέσκου σκέφτεται τη νέα κυβέρνηση ως συνασπισμό μεταξύ της παράταξής του (Συμμαχία Δικαιοσύνης και Αλήθειας, που κατέλαβε τις 161 έδρες από τις 469 της Βουλής στις γενικές εκλογές της 28ης Νοέμβρη) με το «Ανθρωπιστικό Κόμμα» (μολονότι αυτό στις εκλογές συνεργάστηκε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καταλαμβάνοντας 29 έδρες) και τη «Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων» του Μπέλα Μάρκος (επικεφαλής της ουγγρικής μειονότητας)...

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (του έως πρότινος πρωθυπουργού Αντριάν Ναστάζε που κατέλαβε 189 έδρες στις τελευταίες εκλογές) δεν κατάφερε στις χτεσινές συνομιλίες να πείσει το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού... Μάλιστα, ανώτερο κομματικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (Βιορέλ Χρεμπέντσιουκ) πρότεινε ως πιθανή λύση το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη Συμμαχία Δικαιοσύνης και Αλήθειας του Μπασέσκου.

Οπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης σε 60 μέρες, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κηρύξει διάλυση των εργασιών της Βουλής και να προκηρύξει νέες εκλογές.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Απόρριψη της προσφυγής κατά ΝΑΤΟϊκών χωρών...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με πρόσχημα το καταστατικό, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη απέρριψε χτες την προσφυγή της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο έναντι οκτώ ΝΑΤΟϊκών χωρών ως υπεύθυνων για γενοκτονία κατά τις φονικές ΝΑΤΟϊκές επιδρομές του '99 κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με την ομόφωνη αμετάκλητη απόφαση του 15μελούς δικαστικού σώματος, το ΔΠΔ δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τη σχετική προσφυγή που υποβλήθηκε στις 29 Απρίλη του 1999 επειδή την περίοδο εκείνη το Βελιγράδι δεν ήταν συμβεβλημένο μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το 15μελές δικαστικό σώμα απέρριψε επιπλέον το επιχείρημα του Βελιγραδίου πως η προσφυγή του στο ΔΠΔ υπαγορευόταν και από τα άρθρα των Συνθηκών της Γενεύης κατά της γενοκτονίας...

Η προσφυγή είχε γίνει κατά των ακόλουθων ΝΑΤΟϊκών χωρών: Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Ας υπενθυμίσουμε πως και το 1999, το 15μελές σώμα δικαστών του ΔΠΔ είχε απορρίψει με (14 ψήφους κατά και μία υπέρ) το τότε αίτημα του Βελιγραδίου, να δώσει εντολή για τερματισμό των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ