ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Αναζητώντας συμμάχους...

Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στην επίσκεψη Μπους στη Ν. Κορέα

Associated Press

Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στην επίσκεψη Μπους στη Ν. Κορέα
ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Αναχώρησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ιαπωνία, με έναν τυπικό και επίσημο χαιρετισμό, αφήνοντας το μέσο Ιάπωνα πολίτη να συνεχίσει το ατέλειωτο χασμουρητό του από την «άχρωμη» τριήμερη επίσκεψη Μπους, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του, όπου εκτός της Ιαπωνίας, θα επισκεφτεί τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Χτες αργά, έφτασε την κορεατική πρωτεύουσα, όπου εδώ και μέρες οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψής του μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Η οργή των φοιτητών, των μελών του συνδικάτων, της εκκλησίας πλημμύρισε και χτες τους δρόμους της κορεατικής πρωτεύουσας, της Σεούλ. Για την ακρίβεια, μερικές ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ιαπωνία. Επεισόδια ξέσπασαν όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την αστυνομία και να συλληφθούν 32 και άλλοι δεκατέσσερις έξω από την αμερικανική πρεσβεία, έπειτα και πάλι από συγκρούσεις με τις αστυνομικές ειδικέ δυνάμεις.

Απλά είναι τα προεόρτια, προειδοποιούν οι οργανώσεις που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μπους και δηλώνουν ότι οι αντιδράσεις θα είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιδιαίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας Κιμ Ντάε Γιουνγκ, αλλά και τη μετάβασή του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που χωρίζει τη Νότια Κορέα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, χώρα που αποτελεί μέρος του «άξονα του κακού» για την Ουάσιγκτον.

Ομως δεν είναι μόνο οι Κορεάτες που αντιδρούν στην επίσκεψη Μπους, αλλά και μέρος της ιαπωνικής κοινωνίας πραγματοποίησε διαδήλωση την Κυριακή στο πάρκο Εμπίσου, μόλις 4 χιλιόμετρα από την αμερικανική πρεσβεία, απαιτώντας «να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος των ΗΠΑ» και απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ιαπωνία, δηλαδή να φύγουν άμεσα οι Αμερικανοί από την Οκινάουα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Πάντως, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Μπους εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σύμμαχοι κατανοούν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι τελικώς θα συνταχθούν στην προσπάθεια αυτή. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τζορτζ Μπους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο Τόκιο.

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις επικρίσεις που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό από τους Ευρωπαίους συμμάχους του, για τις δηλώσεις του περί «άξονα του κακού», ο Μπους δήλωσε ότι με όσους ηγέτες έχει συνομιλήσει έχουν δείξει να... κατανοούν πλήρως την αναγκαιότητα διεύρυνσης της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας και πέραν του Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παρείχε την πλήρη στήριξη της χώρας του, τονίζοντας ότι «η δήλωση περί άξονα του κακού ήταν μία έκφραση αποφασιστικότητας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πόεδρος Μπους υπήρξε πολύ συνετός έναντι του Ιράκ, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν επίσης η οικονομία και το περιβάλλον. Ο Μπους χαρακτήρισε «μέγα μεταρρυθμιστή» τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και διέβλεψε σημεία ανάκαμψης στην ιαπωνική οικονομία, προσθέτοντας πως εμπιστεύεται τη στρατηγική του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο τιμόνι της Ιαπωνίας και δήλωσε κατόπιν πως η εφαρμογή μιας στρατηγικής μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε την ιαπωνική και την παγκόσμια οικονομία. Στο ζήτημα του περιβάλλοντος, οι δύο άντρες συμφώνησαν σε μια κοινή πορεία και συνεργασία. Αξίζει, ωστόσο, εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα, με το Τόκιο να υποστηρίζει σθεναρά τη Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και τον Τζορτζ Μπους να έχει ανακοινώσει μόλις πριν από λίγες ημέρες, εναλλακτικές προτάσεις για το περιβάλλον, που πάντως δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινών συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπουένος Αϊρες, για να ενδυναμώσουν τον αγώνα τους, να απαιτήσουν και διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και να σφυρηλατήσουν συμμαχίες, να αναπτύξουν εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές όμως δε σταματούν εδώ... Σε δυναμικές διαδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον αποκλεισμό όλων των δρόμων της Αργεντινής και θα καταλήξουν σε πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο Κάσα Ροσάδα, στη γνωστή και από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των αγνοούμενων της χούντας Πλατεία Μαΐου, στην καρδιά του Μπουένος Αϊρες, κάλεσε το βράδυ της Κυριακής, με την αυλαία της κινητοποίησης, η οργάνωση ανέργων «πικετέρος» τα εκατομμύρια των ανέργων και των φτωχών της χώρας.

Η εθνική ημέρα δράσης των «πικετέρος» που διεκδικούν μία θέση εργασίας θα κηρυχτεί την ημέρα της επετείου των δύο μηνών από τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τον κόσμο, στις 20 Φλεβάρη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι πολίτες της ταλανιζόμενης λατινοαμερικανικής χώρας βλέπουν τις εξελίξεις υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα από αυτό του Πάπα Ιωάννη Παύλου, που δήλωσε ότι η δημοκρατία στην Αργεντινή είναι σε κίνδυνο!

Εξάλλου, οι δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό, κινητοποιήσεις όπου άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προτείνουν λύσεις σε προβλήματα που η κυβέρνηση και οι οικονομολόγοι απέτυχαν να λύσουν.

Την Τετάρτη 13 Φλεβάρη έγιναν πολλαπλές συγκεντρώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες, όπου άνεργοι πραγματοποίησαν αποκλεισμό των διυλιστηρίων και της προβλήτας της Repsol-YPF, μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού εταιρίας της χώρας. Την Παρασκευή 15/02, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, για να καταλάβουν την Plaza de Mayo για ένα cacerolazo, που δεν είναι άλλος από τον παραδοσιακό πλέον τρόπο διαμαρτυρίας με το χτύπημα γυαλικών και σκευών μαγειρικής και κατασκήνωση για όλη τη νύχτα.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Η επέμβαση άρχισε - και τυπικά...

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ και ΜΑΝΙΛΑ.-

Αρχισε χτες η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί Μπασιλάν των Φιλιππίνων, όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις κατά της Αμπού Σαγιάφ, και η προσοχή των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στράφηκε στα ματωμένα εδάφη του Μιντανάο κυρίως λόγω της δεύτερης μεγαλύτερης - μετά το Αφγανιστάν - αποστολής δυνάμεων των ΗΠΑ, σε θεωρητικώς «εκπαιδευτική» αποστολή, που μένει να αποδειχθεί αν είναι τέτοια...

Την ίδια ώρα εκφράζονταν «ανησυχίες» ότι όπλα των Ταλιμπάν και της οργάνωσης «Αλ-Κάιντα» ενδέχεται να βρουν το δρόμο τους ως τις Φιλιππίνες, από Φιλιππινέζους αξιωματούχους.

Πάντως μια αρκετά αστεία διάσταση της αμερικανικής εμπλοκής ήταν η παροχή «συμβουλών» προς τους Αμερικανούς «εκπαιδευτές» για θέματα... τοπικού πολιτισμού: όπως, π.χ., ότι λόγω προσβολής των τοπικών ηθών πρέπει να... αποφεύγονται τα «φιλιά σε δημόσιους χώρους», οι... «χειραψίες» και ούτω καθεξής. Ενώ εάν υπάρξουν τυφώνες, όπως είπε Φιλιππινέζος στρατιωτικός, οι Αμερικανοί πρέπει να μην εκπλαγούν βλέποντας κάποιους να βγαίνουν από τα σπίτια τους κραδαίνοντας σπαθιά, διότι έτσι, λέει η τοπική παράδοση, οι άνδρες «εκφοβίζουν τους ανέμους» και δεν είναι κατ' ανάγκην... τρομοκράτες...

ΝΕΠΑΛ
Εκρηξη του εμφυλίου

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Η χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του Νεπάλ χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγές βαρύτατων χαρακτηρισμών, ενώ βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια καθώς η αντιπολίτευση αξίωνε την παραίτηση της κυβέρνησης. Αιτία το ότι η κυβέρνηση αγνόησε την έκκληση για βοήθεια σε μια περιοχή όπου η επίθεση των μαοϊκών ανταρτών κόστισε τις ζωές 135 ανθρώπων.

Η χώρα τελεί υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά το ότι δεν ψήφισε το σχετικό αίτημα η Βουλή, που δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της μετά το χειρότερο ξέσπασμα του 6χρονου εμφυλίου στη χώρα. Στην επίθεση της Κυριακής οι μαοϊκοί μαχητές, που επιζητούν την ανατροπή της μοναρχίας του Γκιανέντρα και την εγκαθίδρυση δικής τους κυβέρνησης, σκότωσαν 77 αστυνομικούς, 55 στρατιώτες, έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και δύο πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ