ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Σε αναζήτηση «νέας» στρατηγικής;

ΙΡΜΠΙΛ.--

Συζητήσεις με τον πρόεδρο της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζάνι, είχε το Σαββατοκύριακο ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του ΡΚΚ», πτέραρχος ε.α. Τζόσεφ Ράλστον. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «The New Anatolian», ο Ράλστον ενημέρωσε τον Μπαρζάνι για τις «ανησυχίες» της Αγκυρας και του εξέθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας στρατηγικής». Η συζήτηση ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους. Επισήμως, έγινε γνωστό πως ο Μπαρζάνι «διαβεβαίωσε» τον Ράλστον πως ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει για το «πρόβλημα του ΡΚΚ» θα γίνει, αλλά ταυτόχρονα τόνισε πως «το κουρδικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα».

Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ήθελε να ακούσει η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που έχει στείλει κάπου 290.000 στρατιώτες στη μεθόριο. «Δε θα υπάρξουν συνομιλίες με το ΡΚΚ. Θα πρέπει να το ξεχάσουν όλοι αυτό», είπε ο στρατηγός Μπασίρ, ο αξιωματούχος στον οποίο η Αγκυρα ανέθεσε το συντονισμό με τον Ράλστον.

Το Σάββατο, πάνω από 5.000 Κούρδοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Ντιάρμπακιρ, διαμαρτυρόμενοι για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη με 10 νεκρούς, και λίγο αργότερα νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σε δρόμους της πόλης πετώντας πέτρες και στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την επίσημη εκδοχή περί ενέργειας του ΡΚΚ και επέρριψαν την ευθύνη του μακελειού σε δυνάμεις εντός των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές σε δυο κρατίδια

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή (17/9) σε δύο κρατίδια - το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία. Και στα δύο εκλέγονται τοπικές βουλές και κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκλέχτηκαν και οι νέες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου και οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ, που κατοικούν στη Γερμανία, και για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου τα άνω των 16 ετών άτομα. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία κυμάνθηκε στο 58,2% (10% λιγότεροι από το 2001) γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί ένδειξη έκφρασης της δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο στρατό στη Μέση Ανατολή. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και στα δύο κρατίδια αναδείχνεται πρώτο (στο Βερολίνο 31,1% και στο Μεκλεμβούργο 29,7) αλλά τόσο αυτό όσο και η Χριστιανοδημοκρατία (21,1% και 28,9% αντίστοιχα) έχασαν σημαντικά ποσοστά σε σχέση με το 2001.

Το Αριστερό Κόμμα ΚΟΔΗΣΟ έχασε σοβαρά ποσοστά ψήφων στο Βερολίνο, 13,3% από 22,6% το 2001. Στο Μεκλεμβούργο 16,9% από 16,4%. Η ηγεσία έτρεφε ελπίδες ότι η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση και των δύο κρατιδίων υπό σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς θα επιβραβευόταν από τους εκλογείς, αλλά αποδείχτηκε το εντελώς αντίθετο. Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις απέσπασε ποσοστά της τάξης του 3% η ΒΑΣΓΚ (του σοσιαλδημοκράτη Οσκαρ Λαφοντέν, που σε άλλα κρατίδια συνεργάζεται με το Αριστερό Κόμμα), αλλά η διαφορά από το ποσοστό απωλειών είναι μεγάλη. Το Γερμανικό ΚΚ (DKP) είχε καλέσει τα μέλη του να ψηφίσουν ΒΑΣΓΚ.

Ανησυχητικό είναι ότι το νεοναζιστικό κόμμα NPD ψηφίστηκε από 7% των εκλογέων και μπήκε στην τοπική Βουλή του Βερολίνου (στην 3η κατά σειρά Βουλή κρατιδίου). Κρίνεται μάλλον βέβαιο ότι η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός πως από τις αρχές θεωρείται «κανονικό» κόμμα που μέσα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δικαιούται να διεξάγει ελεύθερα τη δημαγωγική ιδεολογική και οργανωτική καμπάνια του. Το Αριστερό Κόμμα έχει αποκηρύξει τη ΓΛΔ σαν «δικτατορία» και «σταλινισμό» και ζητάει κάθε τόσο συγνώμη από τα κόμματα της αστικής τάξης.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις με επίκεντρο το Νταρφούρ

Διαδήλωση στα γραφεία του ΟΗΕ κατά της αποστολής κυανοκράνων στο Νταρφούρ

Associated Press

Διαδήλωση στα γραφεία του ΟΗΕ κατά της αποστολής κυανοκράνων στο Νταρφούρ
ΧΑΡΤΟΥΜ.- Σουδανικές πολιτικές οργανώσεις κάλεσαν χτες τα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν σε προγράμματα ανθρωπιστικής αρωγής και ανάπτυξης τα χρήματα που προορίζουν για την αποστολή δύναμης 20.000 κυανοκράνων στη δυτική επαρχία Νταρφούρ. «Είναι προτιμότερο οι διεθνείς οργανισμοί που προπαγανδίζουν τη συνέχιση του πολέμου να υιοθετήσουν πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση της ειρήνης και να στηρίξουν τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες στο Νταρφούρ», σημείωναν σε επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσαν χτες στα γραφεία του ΟΗΕ στο Χαρτούμ.

Την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην εκστρατεία «Μέρα για το Νταρφούρ», κάνοντας πορείες και συγκεντρώσεις σε 50 πόλεις των ΗΠΑ, της δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Απαίτησαν την αύξηση πιέσεων στη σουδανική κυβέρνηση του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, που αντιστέκεται στην αποδοχή της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή 20.000 κυανόκρανων και αστυνομικών του ΟΗΕ στη (γεμάτη τεράστιο ορυκτό πλούτο) δυτική επαρχία Νταρφούρ, όπου εδώ και τρία χρόνια εκτυλίσσονται πότε σποραδικά και πότε μαζικά συγκρούσεις με ολέθριες επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Η «κεντροδεξιά» στην κυβέρνηση

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Με ποσοστό 48,1% των ψήφων κέρδισε τις εκλογές της περασμένη Κυριακής στη Σουηδία η λεγόμενη κεντροδεξιά συμμαχία του Φρέντρικ Ράινφελντ που απαρτίζεται από τους «Μετριοπαθείς», τους «Φιλελεύθερους», του «Κόμματος του Κέντρου» και τους «Χριστιανοδημοκράτες». Στις προηγούμενες εκλογές, ο Ράινφελντ είχε λάβει το 44% των ψήφων. Ο λεγόμενος «αριστερός συνασπισμός», που απαρτίζεται από τους «Σοσιαλδημοκράτες», το «Αριστερό Κόμμα» και τους «Πράσινους», του Σουηδού πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον, συγκέντρωσε το 46,2% των ψήφων, έναντι του 53% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Από χτες, ο Φ. Ράινφελντ άρχισε τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Στρατηγοί τα θύματα της συντριβής αεροσκάφους... .

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Τεράστια τραγωδία» για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Νιγηρίας χαρακτήρισε χτες ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής χώρας, Ολοσενγκούν Ομπασάντζο την προχτεσινή συντριβή αεροσκάφους τύπου «Ντορνιέ 228». Από τη συντριβή - τα αίτια της οποίας δεν έχουν εξακριβωθεί - σκοτώθηκαν 8 υποστράτηγοι, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο ταξίαρχοι και ένας πιλότος. Επέζησαν μόνον οι πέντε από τους συνολικά 17 επιβαίνοντες.

Οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν αναχωρήσει από την πρωτεύουσα Αμπούτζα με κατεύθυνση τη νοτιοανατολική πόλη Ομπάντου προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με βασικά θέματα την παρατεταμένη έκρηξη βίας στο Δέλτα του Νίγηρα και τη στάση του στρατού στις εκλογές του 2007.

Η Νιγηρία κηρύχτηκε σε κατάσταση τριήμερου εθνικού πένθους.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίθεση με στόχο τον πρόεδρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αυξημένη νευρικότητα προκαλεί στη «μεταβατική» κυβέρνηση της Σομαλίας η χτεσινή βομβιστική «επίθεση αυτοκτονίας» με στόχο τον πρόεδρο Αμπντουλαχί Γιουσούφ, έξω από το Κοινοβούλιο στην πόλη Μπαϊντόα. Ο μεταβατικός «πρόεδρος» γλίτωσε από την επίθεση παρά τρίχα, όχι όμως και άλλα 11 άτομα, ανάμεσά τους και ο αδερφός του...

Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένας άγνωστος πυροδότησε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που περνούσε η προεδρική αυτοκινητοπομπή. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο μεγάλο που προκάλεσε το θάνατο 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ένα ως έξι άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Γιουσούφ, και καταστροφές σε οκτώ αυτοκίνητα (εκ των οποίων τα τρία ανήκαν στην προεδρική αυτοκινητοπομπή).

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Ισμαήλ Μοσχάμεντ Χούρε απέδωσε την επίθεση σε παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», μη αποκλείοντας και την «Ισλαμική Ενωση Δικαστηρίων» που ελέγχει από τον Ιούνη την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας... Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στο Μογκαντίσου καταδίκασε την επίθεση υποστηρίζοντας πως η απόπειρα «έγινε από εχθρούς της χώρας, που ήθελαν να μειώσουν την ικανότητα της σομαλικής κυβέρνησης και να κανονίσουν μόνοι τους τις διαφορές τους».

'Ενα 24ωρο νωρίτερα άγνωστοι εκτέλεσαν μία ρωμαιοκαθολική μοναχή έξω από το νοσοκομείο στο Μογκαντίσου, όπου και δούλευε. Η εκτέλεση συσχετίστηκε με τις έντονες αντιδράσεις των Μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ