Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίθεση με στόχο τον πρόεδρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αυξημένη νευρικότητα προκαλεί στη «μεταβατική» κυβέρνηση της Σομαλίας η χτεσινή βομβιστική «επίθεση αυτοκτονίας» με στόχο τον πρόεδρο Αμπντουλαχί Γιουσούφ, έξω από το Κοινοβούλιο στην πόλη Μπαϊντόα. Ο μεταβατικός «πρόεδρος» γλίτωσε από την επίθεση παρά τρίχα, όχι όμως και άλλα 11 άτομα, ανάμεσά τους και ο αδερφός του...

Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένας άγνωστος πυροδότησε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που περνούσε η προεδρική αυτοκινητοπομπή. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο μεγάλο που προκάλεσε το θάνατο 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ένα ως έξι άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Γιουσούφ, και καταστροφές σε οκτώ αυτοκίνητα (εκ των οποίων τα τρία ανήκαν στην προεδρική αυτοκινητοπομπή).

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Ισμαήλ Μοσχάμεντ Χούρε απέδωσε την επίθεση σε παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», μη αποκλείοντας και την «Ισλαμική Ενωση Δικαστηρίων» που ελέγχει από τον Ιούνη την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας... Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στο Μογκαντίσου καταδίκασε την επίθεση υποστηρίζοντας πως η απόπειρα «έγινε από εχθρούς της χώρας, που ήθελαν να μειώσουν την ικανότητα της σομαλικής κυβέρνησης και να κανονίσουν μόνοι τους τις διαφορές τους».

'Ενα 24ωρο νωρίτερα άγνωστοι εκτέλεσαν μία ρωμαιοκαθολική μοναχή έξω από το νοσοκομείο στο Μογκαντίσου, όπου και δούλευε. Η εκτέλεση συσχετίστηκε με τις έντονες αντιδράσεις των Μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ